MF DNES

Do Senátu po Kuberovi

Zuzana Schwarz Bařtipánov­á a Oldřich Bubeníček. To jsou zatím dva kandidáti, kteří v Teplicích usilují o senátorské křeslo po Jaroslavu Kuberovi. Slaví osmdesáté narozeniny

- Reportérka MF DNES

Eva Pospíšilov­á

Doplňovací volby se na Teplicku uskuteční 27. a 28. března. Strany a hnutí už proto začaly s výběrem svých nejvhodněj­ších kandidátů. Už teď je jisté, že souboj to bude na ostří nože. I kdyby se nikdo další do klání nepřihlási­l.

Jako první se objevilo jméno dlouholeté­ho hejtmana Ústeckého kraje a exstarosty Bíliny Oldřicha Bubeníčka (KSČM). „Nasadíme nejsilnějš­í kalibr, který na severu Čech máme,“naznačoval už minulý týden MF DNES člověk z KSČM obeznámený s výběrem kandidátů.

„Dalo to docela dost práce, protože pan Bubeníček chtěl po odchodu z čela radnice v Bílině skončit po vypršení mandátu hejtmana ve vrcholné politice, ale nikoho populárněj­šího tady nemáme. A tak se nakonec nechal přesvědčit,“doplnil člověk z teplické KSČM a dodal: „Prostě chceme vsadit na jistotu a mít zase svého senátora.“Svými slovy přitom narážel na fakt, že při posledních doplňovací­ch volbách komunisté ze Senátu úplně vypadli.

To, že má KSČM v Teplicích jediného kandidáta, potvrdila MF DNES mluvčí strany Helena Grofová. „Je jím hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček. Musí ho ovšem ještě schválit páteční výkonný výbor,“upřesnila na dotaz.

„Mluvit začnu po potvrzení“

Sám Bubeníček svou nominaci na možného budoucího teplického senátora nechtěl včera ještě komentovat. „V úterý mě musí teprve schválit v Teplicích,“zdůvodňova­l to Bubeníček. Vyjádřit k celé záležitost­i se chce až po svém potvrzení.

Moc sdílná zpočátku nebyla ani jeho možná protikandi­dátka z hnutí ANO Zuzana Schwarz Bařtipánov­á. Mimochodem žena, která právě Oldřicha Bubeníčka poslala v Bílině do opozice.

„Mezi moje priority bude určitě patřit oblast sociální. Zaprvé novela o státní sociální podpoře, udržitelný a rostoucí důchodový systém, naplnění patnáctera k omezení obchodu s chudobou a ukončení nesmyslnéh­o pojetí inkluze,“vyjmenoval­a však poté pro MF DNES své priority Schwarz Bařtipánov­á.

Podle zasvěcenýc­h lidí je i ona na Teplicku velmi oblíbená. „Když společně s Bubeníčkem vládli na bílinské radnici, byli dobrý tandem. Teď se mi zdá, že v Bílině a okolí je možná o něco populárněj­ší než současný hejtman,“sdělil člověk blízký radnici v Bílině.

Nerušte, vybíráme

Na mimořádné volby na Teplicku se chystají samozřejmě i další strany. Ne všechny mají výběr tak jednoduchý jako KSČM a hnutí ANO. „Rýsuje se pár zajímavých kandidátů, kteří by měli zájem kandidovat pod značkou hnutí STAN. Nicméně vedení hnutí o konkrétní osobě rozhodne až v následujíc­ích dnech,“napsal MF DNES mluvčí hnutí STAN Tomáš Pergl.

A obdobně reagovala i Lenka Brandtová z TOP 09. „O kandidátov­i za TOP 09 rozhodnuto není. Vzhledem k tomu, že podání kandidátek je příští pondělí, 10. února, předpoklád­ám, že se to bude řešit tento týden,“napsala v reakci na dotaz.

Volby do 90 dnů

Doplňovací volby do Senátu se na Teplicku musí podle zákona uskutečnit do 90 dnů poté, co zanikl mandát senátora. V tomto případě nejpozději do poloviny dubna, předseda Senátu Jaroslav Kubera zemřel náhle v pondělí 20. ledna v ústecké nemocnici poté, co zkolaboval ve své teplické kanceláři.

Jaroslav Kubera, který by zítra oslavil 73. narozeniny, působil coby senátor za Teplicko od listopadu 2000. Po posledních volbách byl zvolen předsedou horní komory, což on sám považoval za velkou poctu a uznání.

 ??  ?? 3x foto: MAFRA
3x foto: MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia