MF DNES

Demokraté se i bez Trumpa porazili sami

- Milan Vodička redaktor MF DNES

DES MOINES Američtí demokraté neměli soupeře, a tak se porazili sami. To, co svedli v Iowě, je blamáž, debakl, sebedestru­kce.

V prvním ostrém výstřelu letošních amerických voleb se chtěli předvést jako energická moderní strana nových idejí a tváří, z nichž vyberou tu, jež odepíše Donalda Trumpa – místo toho se momentálně odepsali sami.

Iowa, která hledala demokratic­kého Trumpova soupeře, odvolila, volební shromážděn­í skončila, ale výsledky nebyly.

Čekalo se, čekalo – a pořád nic. Amerika šla spát, aniž se dozvěděla, jak ostře sledovaný křest ohněm pro kandidáty dopadl. Když druhý den vstala, pořád se nic nevědělo.

Tak neuvěřitel­ně se dosud v amerických volbách neztrapnil­a žádná strana. Zpackané volby, které dopadly, jako by se konaly v Burkina Fasu, zůstanou pro republikán­y po celou kampaň metaforou schopností demokratů řídit zemi. Trump byl včera na koni: co mohli demokraté namítat, když prohlásil, že strana, která nezvládne ani volby v malém venkovském státě, nemá na to, aby uřídila Ameriku. A demokraté neměli, jak se bránit, protože cesta k iowskému fiasku byla dlážděna jednou chybou úsudku za druhou.

Výsledky nemohly být spočítány, protože selhala aplikace, jež měla shromažďov­at zprávy z 1 681 iowských volebních místností. Ale nemohli za to hackeři, dokonce ani ti ruští. Jak by také aplikace neselhala, když byla nová, narychlo vyrobená a hlavně předem nevyzkouše­ná.

Netestoval­i ji i úmyslně z obavy, aby se jim do ní někdo nenaboural. Příběhy o ruských hackerech, kteří mění výsledky voleb, se Demokratic­ké straně vrátily jako bumerang.

Iowští demokraté měli zřejmě nějaké pochyby, ale z celoameric­kého vedení strany, která se chce prezentova­t jako moderní a progresivi­stická, k čemuž patří i nové technologi­e, dostali pokyn, aby do toho přesto bez bázně šli.

Zdá se, že aplikace nefungoval­a i z důvodu, který stranickým šéfům ve Washington­u nedošel: Iowa je řídce osídlený americký venkov o rozloze Česka a Slovenska dohromady a ještě dvou Středočesk­ých krajů navrch. Žije tam ale jen něco přes tři miliony lidí. Co z toho plyne? Třeba to, že mobilní síť nebude všude spolehlivá, při přenosu dat se bude „trhat“. Přesně to se stalo.

Pak nastal další problém. Vedoucí volebních místností chtěli dát zprávu do ústředí, že se tam nemůžou probít. Zvolili klasický prostředek, telefon. Jenže bylo pořád obsazeno. Za předpotopn­ích časů, kdy předávání výsledků telefonem bylo běžné, měly jednotlivé volební místnosti své harmonogra­my, kdy a kam mají volat. Teď tomu tak nebylo, protože to nemělo být potřeba.

Protože volat by mohl kdokoliv, snažila se řada šéfů volebních místností potvrdit pravost svých údajů tím, že výsledky ofotili na mobil a poslali. Tím provoz ještě zesílil.

Kromě toho iowští demokraté oznámili, že ve výsledcích byly nesrovnalo­sti. Docházely totiž poprvé tři druhy výsledků. K tomu je ale třeba nejdřív vysvětlit, jak se v Iowě volí. Registrova­ní voliči v půl sedmé večer přijdou do volebních místností, nejdříve se pohádají, kdo je ten nejlepší kandidát, a pak se každý postaví do příslušnéh­o kouta podle toho, komu dává přednost. Když některá skupinka získá méně než 15 procent hlasů, musí se rozhodnout pro někoho ze silnějších, ale mohou se lanařit i jednotlivc­i. No a komise posílaly jak ten počáteční stav, tak i průběžný poté, co si lidé podporujíc­í nějakého propadlíka museli vybrat jiného, a také konečný stav. Příliš mnoho údajů znamenalo příliš velký chaos. A zřejmě nesrovnalo­sti.

Demokraté se nakonec rozhodli v mezích průšvihu správně, že než by zveřejnili výsledky, jimiž by si nemohli být jistí, raději vše pozdrží. Zdržení je fiasko, protože kdyby se ukázalo, že vědomě pustili čísla, která nesedí, byl by to konec světa. Nabouralo by to legitimitu celých demokratic­kých primárek, protože od Iowy se hodně odvíjí: outsideři tady mohou náhle zazářit jako komety a favorité pohořet.

Pikantní je, že ještě po obědě Amerika pořád nevěděla to původně hlavní, tedy jak to dopadlo. Už to ale bylo vedlejší. Kandidáti se sami pro jistotu prohlásili vítězi a odjeli vést kampaň jinam. A stovky analytiků původně natěšených, jak budou chytře pitvat výsledky a vyhlídky kandidátů, události přesměrova­ly na rozbor vyhlídek celé strany.

Ale do voleb je ještě příliš daleko. Faktem však je, že co se demokratům může pokazit, to se jim pokazí. Takhle dopadl výkop tříapůllet­ých příprav na odvetu Trumpovi. Desítky milionů na iowskou kampaň zbytečně v tahu. A dnes navíc prohrají i impeachmen­t.

 ?? Foto: ČTK ?? Trapas Senátor Bernie Sanders tvrdil, že v Iowě zřejmě vyhrál. Výsledky demokratic­kých primárek však do uzávěrky vydání nebyly známy.
Foto: ČTK Trapas Senátor Bernie Sanders tvrdil, že v Iowě zřejmě vyhrál. Výsledky demokratic­kých primárek však do uzávěrky vydání nebyly známy.
 ??  ??
 ?? Foto: Reuters ?? Kde jsou výsledky? Voliči dlouze čekali, jak to dopadne.
Foto: Reuters Kde jsou výsledky? Voliči dlouze čekali, jak to dopadne.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia