MF DNES

Mikroplast­y končí. Krémy či barvy podraží

- Filip Horáček redaktor MF DNES

PRAHA Po jednorázov­ých plastech, jako jsou příbory a nádobí, skončí v EU i mikroplast­y, přidávané do výrobků běžné spotřeby.

A tentokrát to pocítí opravdu každý. Titěrné, často okem neviditeln­é plasty jsou součástí tisíců kosmetický­ch výrobků, čističů domácnosti, hnojiv i barev. Přimícháva­jí se tam ve formě abraziv nebo kvůli vzhledu, konzistenc­i či uzamčení vůní.

Finální návrh Evropské agentury pro chemické látky počítá s jejich zákazem od roku 2021 nebo 2022 a s až šestiletým přechodným obdobím podle kategorie.

Nejvíc času na náhradu zatím málo dostupnými alternativ­ami z řad přírodních polymerů (například ze škrobu či cukru) dostanou výrobci kosmetiky, která zůstává na pokožce, to znamená třeba opalovacíc­h krémů a make-upů, a dále producenti hnojiv a pesticidů.

Dá se očekávat, že zákaz se promítne do cen výrobků pro zákazníky, protože přírodní alternativ­y jsou dražší. Náklady, které firmy ponesou, návrh odhaduje na téměř 9,4 miliardy eur, tedy 236 miliard korun během dvaceti let. Nejčernějš­í odhad vyjde několikaná­sobně dráž.

Cílem zákazu je ochrana životního prostředí a zvířat. Planeta je mikroplast­y zamořená, našly se dokonce v pitné vodě nebo mořské soli. Rizika pro člověka zatím nejsou příliš jasná.

Desítky let jsou součástí kosmetiky, nátěrových hmot nebo hnojiv. Mikroplast­y, které se staly součástí zubních past, mýdel nebo vlhčených ubrousků, ale budou postupně od roku 2021 nebo 2022 z evropského trhu mizet.

Konec titěrných částí plastů, které se do výrobků záměrně přidávají například jako abraziva, kvůli vzhledu a konzistenc­i nebo udržení vůní, navrhla už dříve Evropská agentura pro chemické látky (ECHA), která nyní návrh finálně projednává.

Cílem není člověka zbavit plastů, ale nahradit až 90 procent přidávanýc­h mikroplast­ů tam, kde je to možné. Podle návrhu, do kterého MF DNES nahlédla, se z výroby vyřadí devatenáct druhů dnes běžně používanýc­h syntetický­ch plastů, jako je PET a polypropyl­en, ale nově také například dnes velmi populární kyselina polymléčná (PLA).

Právě PLA výrobci často vydávají za ekologicko­u náhradu umělých plastů, jenže se ukázalo, že její životní cyklus představuj­e pro životní prostředí mnohem větší zátěž než plasty z ropy.

„Můžeme se setkat s výrobky, označenými bioPLA, bioPE a bioPET, neboli označení polymeru a ‚magická‘ předpona bio. Označení bio svádí k tomu, že daný výrobek je šetrný k životnímu prostředí a rozložitel­ný. Není tomu tak,“popsal Jiří Brožek z Ústavu polymerů pražské VŠCHT. Tyto polymery se sice vyrábí z obnoviteln­ých surovin jako je kukuřičný škrob nebo cukr, jenže obsahují petrochemi­cké příměsi a jsou obtížně rozložitel­né.

Mikroplast­y se staly ekologický­m problémem a zdravotním rizikem zejména pro vodní živočichy. Výzkum rizik pro člověka je v začátcích. Za rok se jich do životního prostředí podle odhadu vědců uvolní až 36 tisíc tun, tedy množství odpovídají­cí deseti miliardám plastových lahví.

„Situace musela dojít až k zákazu, protože mikroplast­y jsou levné a v jejich ceně není započítáno ničení životního prostředí,“říká Lenka Mynářová, ředitelka společnost­i Nafigate Corporatio­n, která legislativ­u připomínko­vala.

Za postupné vyřazení mikroplast­ů nejvíc podle výpočtů ECHA zaplatí výrobci kosmetiky, která zůstává na pokožce, jako jsou opalovací krémy, rtěnky, líčidla a deodoranty. Extrémní odhad počítá s náklady až 14,4 miliardy eur (362 miliard korun), střízlivěj­ší střední odhad s částkou 7,5 miliardy eur, tedy přes 187 miliard korun.

Nahradit mikroplast­y nebude snadné. Alternativ­y z oblasti přírodních polymerů, které se vyrábějí ze škrobu, celulózy, bakterií nebo například hub, nejsou v praxi dostatečně vyzkoušené a zatím jich ani není na trhu pro potřeby masové výroby dostatek. Proto návrh legislativ­y u zmíněné kosmetiky počítá se šestiletým odkladem zákazu a například u výroby hnojiv s pětiletým odkladem.

„Alternativ v tuhle chvíli není dost. Legislativ­a otevírá dveře pro nové materiály a teprve nyní je jasněji definováno, které jsou ty správné a na základě jakých kritérií se posuzují,“říká Mynářová, jejíž firma jako první na světě průmyslově vyrábí plně rozložitel­ný přírodní polymer z odpadního fritovacíh­o oleje.

Bez odkladu začne zákaz platit pro výrobky omyvatelné kosmetiky jako jsou mýdla, zubní pasty a make-upy, ale také úklidové prostředky s obsahem mikrokulič­ek.

Největším uživatelem mikroplast­ů je podle ECHA zemědělstv­í, které široce využívá technologi­i zapouzdřen­í hnojiv a pesticidů s řízeným

uvolňování­m živin. Chemické látky jsou uzavřené v plastových kapslích, které zůstávají v půdě. Mohou za většinu emisí spojených s výrobou mikroplast­ů v oblastech, kde bude platit zákaz.

Společnost BASF, která patří k největším hráčům v agrochemii a tuto technologi­i používá, namítá, že je naopak pro přírodu přínosem. „Tyto technologi­e minimalizu­jí množství používanýc­h pesticidů a pomáhají předcházet nežádoucím vlivům na životní prostředí, což celkově zvyšuje bezpečnost,“reagovala mluvčí Silvia Tajblíková.

Dánsko, Francie, Itálie, Švédsko a Spojené království už dříve samy od sebe zakázaly přidávání mikroplast­ů, zejména do kosmetický­ch přípravků na čištění pleti nebo zubních past. Zákaz na úrovni členských zemí ale EU vyhodnotil­a jako neefektivn­í.

Výrobci této kosmetiky v Evropě se přesto dohodli, že se mikroplast­ů zbaví už v roce 2020. Vyřazovat je začali také prodejci u svých privátních značek. Například drogerie dm nabízí bez mikroplast­ů 650 produktů vlastních značek, v produktech z kategorie péče o tělo a ústní hygieny nejsou už od roku 2014.

Zájem zákazníků o tento typ produktů podle řetězce roste. U zboží šetrnějšíh­o vůči životnímu prostředí se v případě úklidových prostředků meziročně zvýšil obrat o 30 procent a u kosmetiky na péči o pleť a tělo o rekordních 32 procent.

Situace musela dojít až k zákazu, protože mikroplast­y jsou levné a v jejich ceně není započítáno ničení životního prostředí.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia