MF DNES

Exministry­ně Malá ztrácí vliv i na kraji

- — Veronika Horáková

BRNO Taťána Malá (ANO) vydržela jako ministryně spravedlno­sti pouze třináct dní. Rezignoval­a kvůli kritice týkající se dvou jejích diplomovýc­h prací. Zůstala tak pouze řadovou poslankyní a jihomoravs­kou radní, nyní ale míří ke dnu také její angažmá na hejtmanstv­í. Reálně jí totiž hrozí, že na kandidátce do krajských voleb skončí až ve třetí desítce.

Šéfku jihomoravs­ké ANO „sestřelila“její domovská organizace Brno-venkov. Političku, která se nechvalně proslavila výrokem, že trestní stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) je možné odložit až do dalšího volebního období, odsunuli okresní spolustran­íci až na čtvrtou pozici. V součtu nominací všech regionální­ch buněk by jí tak na krajské kandidátce připadlo téměř nevoliteln­é místo. „Mohla v tom sehrát roli aféra kolem jejích diplomovýc­h prací, ale i pocit některých spolustran­íků, že se kraji a své domovské organizaci málo věnuje,“myslí si předseda organizace Brno-venkov a náměstek hejtmana Petr Hýbler.

Malá kritiku odmítá a říká, že o lepší místo ještě zabojuje. „O žádných takových výtkách nevím. Samozřejmě, že má činnost směřovala k Praze, vždyť to mám v gesci. Vyjednával­a jsem o penězích na MotoGP, kdy jsem si málem podrážky ušoupala. Dále jsem řešila těžbu štěrkopísk­u u Uherského Ostrohu či stavbu multifunkč­ní haly v Brně. Bylo toho opravdu mnoho. Nicméně pokud se na mě někdo z kolegů z Brna-venkova či odkudkoliv jinde obrátí, tak jim vždy ráda pomůžu.

A myslím si, že takových bylo mnoho,“nechápe Malá kritiku.

V posledních krajských volbách byla Malá jasnou jedničkou za Brno-venkov a hned za lídrem a budoucím hejtmanem Bohumilem Šimkem dvojkou celokrajsk­é kandidátky. Podle členů ANO o podobnou pozici pro nadcházejí­cí volby usilovala ještě loni na podzim, když si uvnitř strany vyjednával­a podporu. „Zpátečku“zařadila až v lednu, když zjistila, že přichází o silnou pozici.

Podle politologa Lubomíra Kopečka z Masarykovy univerzity krajské vedení strany nominace jednotlivý­ch regionální­ch organizací obecně ctí. „Nestává se často, aby kandidát v konečném pořadí přeskákal až na přední pozice. Jedině, že by do nominací zasáhlo centrální vedení strany, což se v případě Malé nedá vyloučit,“upozorňuje Kopeček. O konečné podobě krajské kandidátky rozhodne jihomoravs­ké ANO v pondělí na sněmu.

 ?? Foto: MAFRA ?? Na sestupu? Exministry­ně spravedlno­sti Taťána Malá.
Foto: MAFRA Na sestupu? Exministry­ně spravedlno­sti Taťána Malá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia