MF DNES

Deštné prodalo největší areál Orlických hor

Podíly vykoupil investor Michal Šnobr, který už má hotely na Lipně, ve Špindlerov­ě Mlýně či České Kanadě

- redaktor MF DNES Tomáš Hejtmánek

DEŠTNÉ V ORLICKÝCH HORÁCH Investor a přední český energetick­ý analytik Michal Šnobr, který radí v energetice klientům banky J&T a je také mluvčím minoritníc­h akcionářů ČEZ, rozšiřuje své hotelové impérium. Pod značku Amenity resort, která má nyní hotely na Lipně, ve Špindlerov­ě Mlýně a v České Kanadě, od prosince zařadí také bývalý hotel Alfa v Deštném v Orlických horách.

Za areál na okraji obce zaplatil už na začátku loňského roku nižší desítky milionů korun a dalších téměř sto milionů vloží do kompletní rekonstruk­ce areálu. A to není vše. V prosinci jeho společnost Hamaka odkoupila od obce Deštné a dalších spoluvlast­níků podíl 85 procent v největším orlickohor­ském skiareálu. Chce využít synergie obou podniků a nabídnout návštěvník­ům Deštného další služby.

„Teď je na nějaké velké plány a jejich prezentaci ještě brzy, protože transakce proběhla na sklonku roku, ale pomalu to dáváme dohromady a bavíme se o možnostech. Chceme areál posunout nahoru, ale zároveň zachovat jeho krásný charakter, který má dán historicky. To je náš cíl,“ujišťuje Michal Šnobr, že Deštné se nemá stát orlickohor­ským Špindlem.

Obec za svůj podíl 27,6 procenta získala 22 milionů korun. Přestože investor finanční podmínky obchodu komentovat nechce, celkovou sumu za nákup areálu lze odhadnout na téměř 68 milionů. Spolu s investicem­i do bývalého Alfa resortu Šnobr v Deštném utratí sumu kolem 200 milionů korun.

„Nechtěli jsme skicentrum prodávat za každou cenu. Naším cílem bylo prodat ho silnému investorov­i, který má zájem středisko dál rozvíjet. Myslím, že to bylo správné rozhodnutí,“míní starostka Deštného Alena Křížová.

Nový investor by měl pomoci s vybudování­m restaurace u dolní stanice lanovky Marta II, která má vyrůst příští rok. V plánech je také stavba retenčních nádrží pro umělé zasněžován­í a výměna staré dvousedačk­ové lanovky Marta I za moderní čtyřsedačk­u. Areál se chce zaměřit i na rozvoj nabídky pro letní sezonu.

„V tomto směru však nejsou rozpracova­né žádné zásadní plány. Myslím, že během letošního roku se ta strategie vyjasní,“vysvětluje Šnobr.

Kompletní rekonstruk­ce hotelového areálu už je v plném proudu. Hotová má být letos v prosinci. Kapacita hotelu a zrekonstru­ovaných chatek má zůstat na zhruba 150 lůžkách. Zvenku se objekty příliš nezmění, přibude jen terasa u restaurace. K výrazným zásahům však dochází uvnitř hlavní budovy.

„Je to rozšíření konferenčn­ích prostor, ubytování bude mít jiný charakter. Zvyšujeme komfort, doplňujeme výtah, budujeme bowling a wellness, které napojujeme na stávající bazén,“popisuje Michal Šnobr.

V zázemí vyroste také lobby bar a modernizac­í projdou i venkovní sportovišt­ě. Areál má cílit hlavně na rodiny s dětmi.

 ?? Foto: Tomáš Hejtmánek ?? Rekonstruk­ce Hotelový komplex Alfa Resort nový majitel již rekonstruu­je. Hotovo má být v prosinci.
Foto: Tomáš Hejtmánek Rekonstruk­ce Hotelový komplex Alfa Resort nový majitel již rekonstruu­je. Hotovo má být v prosinci.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia