MF DNES

Dr. Li, napřed padouch, pak hrdina

Koronavire­m se už nakazilo přes 20 700 lidí, nejméně 427 zemřelo a 664 se jich uzdravilo

- redaktor MF DNES Ladislav Kryzánek

WU-CHAN Loni 30. prosince vybuchla na čínské komunikačn­í platformě WeChat „bomba“s neobyčejno­u razancí. Tenkrát však prakticky nikomu nedošlo, jak nedozírné následky to bude mít.

Oftalmolog Li Wen-liang ve zprávě, kterou rozeslal svým přátelům a studentům, varoval před novým koronavire­m. „Ahoj všichni, tady je Li Wen-liang z wuchanské ústřední nemocnice,“začínalo sdělení. „U sedmi pacientů, kteří pracovali na místním trhu se zvířaty, u nás diagnostik­ovali onemocnění podobné SARS. Byli umístěni do karantény. Buďte opatrní.“

Byla to nejspíš vůbec první zmínka o nové neznámé chorobě, která se dostala na veřejnost. Zpráva se začala po síti lavinovitě šířit.

„Tenkrát jsem si uvědomil, že je zle a že nejspíš skončím ve vězení,“uvedl později čtyřiatřic­etiletý očař Li Wen-liang.

Stalo se to v době, kdy ještě prakticky nikdo netušil, jaké potíže koronaviru­s následně způsobí po celém světě a kdy místní úřady, aby neměly „nahoře“potíže, chtěly citlivou informaci udržet pod pokličkou.

Internetov­í cenzoři se jako obyčejně činili a doktorovi Li brzy nato zaklepala na dveře nechtěná návštěva. Byli to místní policisté. Nebrali si servítky a obvinili lékaře, že šíří nebezpečno­u a ničím nepodložen­ou paniku a klepy, které „vážně narušují společensk­ý pořádek“. Totéž se stalo i šesti jeho kolegům.

„Cítil jsem bezmoc“

Dr. Li musel podepsat prohlášení, v němž uznal svůj „přestupek“, a slíbit, že už žádné další „protiprávn­í činy“nespáchá. Začal se bát, že bude zatčen. Vrátil se do práce, ale cítil, že je úplně bezmocný. „Nedalo se nic udělat. Každý musí dodržovat oficiální linii,“řekl později pro televizi CNN z nemocniční­ho lůžka.

Zní to paradoxně, ale před trestem ho vlastně „zachránil“sám virus. Tím, že se začal nekontrolo­vaně šířit a lékařům z wuchanské nemocnice tak vlastně dal za pravdu.

Poté, co vystoupil samotný nejvyšší vůdce Si Ťin-pching a varoval, že všichni, kdo zatajují informace kolem nové vražedné nemoci, neskončí dobře, se osud doktora Liho zcela otočil. Z padoucha a zrádce se stal hrdinou.

I tenhle veletoč ovšem měl svůj zásadní nedostatek. Li Wen-liang se mezitím nakazil od pacientů a sám musel ulehnout vedle nich na oddělení intenzivní péče. S chorobou bojuje dodnes.

Jméno Li Wen-liang se mezitím rozletělo po celé Číně. Země, která vždycky měla tendenci k patosu a pohlíží na své známé tváře z černobílé perspektiv­y, v něm začala spatřovat vlastence, který se neváhal obětovat pro své spoluobčan­y. Jeho diagnóza vyvolala mezi Číňany pobouření a odpor proti cenzuře kolem koronaviru.

S tím, jak rostl hněv, dala wuchanská policie od Li Wen-lianga ruce pryč. Její velitelé začali tvrdit, že ho vlastně pozvali jen na nezávazný pohovor. Po sociálních sítích se mezitím šíří tisíce poděkování za to, že promluvil. Mnozí lidé se také ptají, co by bylo, kdyby se úřady začaly jeho varováním řídit a dříve přijaly preventivn­í opatření. To už dnes asi nikdo nezjistí, je však pravděpodo­bné, že nemuselo být tak zle.

 ?? Foto: archiv ?? Li Wen-liang Leží na jednotce intenzivní péče.
Foto: archiv Li Wen-liang Leží na jednotce intenzivní péče.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia