MF DNES

Jitka Smutná v roli Matky ví, proč mámy pláčou

- — Tomáš Šťástka

PRAHA Jako rodinné drama prý tvůrci pojmou nejnovější divadelní inscenaci Čapkovy vrcholné hry Matka, která má pražskou premiéru dnes ve Vršovickém divadle Mana.

„Stávají se i dnes, ani Karel Čapek, tak moderní autor své doby, by myslím nechtěl, aby jeho hra nepromlouv­ala k dnešku,“vysvětluje režijní záměr Jitka Smutná, která se zde představí v titulní roli. „Navíc hrozby válečných konfliktů malých i velkých existují stejně jako uplakané osamocené mámy,“uvažuje o stálé aktuálnost­i Čapkova tématu.

Smutná při formování role čerpala i ze svých rodinných zkušeností.

„Samozřejmě mne inspiroval i můj život, moje maminka vychovala ještě tři syny a já mám dospělého a také vysokého syna. Smějeme se spolu, když mu i dnes řeknu zdrobnělin­ou jeho jména,“přitakává.

Nejen za války

Čapek hru napsal v roce 1938, takže odkaz na tehdejší hrozbu nacismu z ní jasně prýští. V čem ale může být osmdesát let stará hra aktuální dnes? „I teď žijí rodiny na mnoha místech světa ve válečném ohrožení, kde muži a synové se domů nikdy nevrátí. Sice máme zprávy přímo z bojišť, ale cítíme se jimi přehlceni,“ zamýšlí se herečka. „A možná zavíráme oči tak silně, že můžeme přehlédnou­t či podcenit, jak se nepozorova­telně v našem klidném světě bez naší účasti hrozba objevuje,“upozorňuje Smutná a dodává, že problemati­ku ztráty potomka nemusíte vztahovat pouze na bitevní pole.

„I v našich naprosto mírových časech riskujeme a býváme neopatrní. Zvlášť mladí lidé. Hazardován­ím, přeceněním sil při řízení, ničením vlastního zdraví alkoholem a tvrdými drogami. ‚Neboj, mami, nic se mi nestane,‘ slyší i dnešní mámy často,“pokračuje konkrétně.

Tvůrci v čele s režisérem Peterem Gáborem a dramaturgy­ní Věrou Maškovou přesto zůstali věrni původnímu Čapkovu zasazení. „Text je stejný, věříme, že divák ví, co byly koloniální války. Že občanská válka se už týká i našich sousedů. A že velké armády, které jsou schopné přijít na pomoc ve jménu bratrství, má mnoho zemí. Paralelu k dnešku tedy objeví sám, pokud ho hra zasáhne,“uvádí herečka.

Víc pozorných otců

Vedle fenoménu mateřství je jedním z témat hry střet mužského a ženského principu. V Čapkově vidění a době se střetávala touha dosáhnout něčeho velkého s potřebou chránit rodinu. Dnešní doba tyto rozdíly docela stírá. „Ano, už minulé století bylo pro ženy příznivé, ale upřímně mi řekněte, kolik mužů se s mámou svých dětí opravdu dělí o ochranu rodiny, která ale zahrnuje i noční vstávání, přebalován­í, nemoci? Kolik mužů umožní svým partnerkám dojít v profesi k něčemu velikému a převezme třeba na čas práci doma? Těch, kteří to dělají, si velmi vážím. Ať jich je víc, to bych si přála,“uzavírá herečka.

V Matce dále hrají Dušan Sitek či Aleš Bílík.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia