MF DNES

Být singl, popíjet pivo a potkat na Bohemce rasistku

- Redaktorka MF DNES

Monika Zavřelová

Být singl někdy bolí, někdy je to fajn a někdy je to, jak se dnes říká, dost bizár. Protagonis­ta komiksu Jiřího Franty nazvaného Singl sice sám skončit nechtěl, postačilo však pár esemesek a jedna láska byla u konce.

„Ahoj, do Italie s tebou nepojedu.“

„Vlastne uz s tebou nepojedu nikam.“

„Doufam, zes to pochopil.“„Muzeme byt kamaradi.“Ideální rozloučení to rozhodně není, co však člověku zbývá než se smířit se situací, sbalit si batoh a do věčného města odletět s kamarádem. Málokterá životní situace přece nabízí tak jedinečnou příležitos­t k ověření správné funkce jaterní činnosti. Na výletě se tak dodržuje pravidelný přísun tekutin, především těch bohatých na vitamin B.

O zábavu nouze není, dvojice českých cestovatel­ů se setkává s místními transsexuá­ly i se skupinou ultras fotbalovéh­o klubu AS Řím. Návrat do Prahy se nenese v příliš odlišném duchu, jen italský klub s bájnou vlčicí ve znaku vymění zelený klokan vršovické Bohemky.

Šlápnutí vedle

Zlom přichází během fotbalové bitky. Právě ta hlavnímu hrdinovi do života přihrává novou ženu, zdánlivou útěchu ztělesněno­u na první pohled neškodnou fanynkou Baníku. Nebyla by to však správná singl story, kdyby i takové setkání nemělo háček. Vždyť už zaměňovat Gočára s kočárem je poněkud... zvláštní. Zároveň však v kontextu situace čtenářsky vděčné a Franta toho trefně využívá. S nadsázkou pracuje přirozeně, na příběh ani dialog netlačí. Prezentova­t ji umí skrze obraz i prostředni­ctvím slova.

Frantův výtvarný rukopis je stále sympatický a od předešlých děl se nijak neodlišuje. Nadále pracuje s prvky výrazného obočí, dlouhého krku nebo „trochu podivného výrazu“ve tváři. Kontury jsou ostré, barvy se proměňují a slouží náladě komiksu. Kromě autora se na knize podílel také tým složený z Ondřeje Buddeuse, Ondřeje Kavalíra, Joachima Dvořáka, Davida Bohma, Richarda Malatínské­ho a Martina Hůly. Vydalo ji nakladatel­ství Labyrint.

Jiřího Frantu může veřejnost znát jako člena umělecké skupiny Rafani nebo díky knize z roku 2015 Proč obrazy nepotřebuj­í názvy, za kterou získal společně s Ondřejem Horákem ocenění Magnesia Litera. Úspěch zaznamenal­a i další publikace Průvodce neklidným územím.

Nynější novinka Singl si bezpochyby zaslouží vyšší hodnocení. Zpracování je nápadité, obsah v porovnání s formou sice tolik ne, ozdravná cesta jižním Atlantikem je v příběhu trochu navíc, síla komiksu však tkví úplně jinde.

Totiž ve ztotožnění s chvilkovým­i eskapádami hlavního hrdiny, ve kterém se naleznou jak muži, tak ženy.

 ??  ?? Na výletě Dvojice cestovatel­ů se vypraví do Itálie. Repro: Labyrint
Na výletě Dvojice cestovatel­ů se vypraví do Itálie. Repro: Labyrint

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia