MF DNES

Miliarda navýší platy učitelů

-

PRAHA Vedení hlavního města přidá letos učitelům na platech v souhrnu až miliardu korun. Cílem je dorovnat jejich platovou hladinu a nalákat do Prahy nové učitele, kterých schází několik stovek, jak uvedl radní pro školství Vít Šimral (Piráti). Již v loňském rozpočtu přidalo hlavní město učitelům a nepedagogi­ckým pracovníků­m plošně k platu dohromady miliardu korun.

„Počítáme opět s miliardou korun, přičemž bych si na konci roku rád sedl s náměstkem primátora pro finance Pavlem Vyhnánkem (Praha sobě – pozn. red.) a mluvil o tom, jak se to bude vyvíjet v dalších letech. Vzhledem k tomu, že učitelé v Praze stále chybí, tak bych se rád postupně dostal až na částku 1,5 miliardy,“řekl Šimral. Částka ale bude zřejmě navyšována postupně, v příštím roce by to podle něj mohlo být 1,2 miliardy korun.

Stejné platy, ale vyšší náklady

Cílem je podle Šimrala dorovnat platovou hladinu, která je v Praze o třetinu vyšší než v jiných regionech. „Dostáváme stejný balík peněz, ale je odlišné platit bydlení v Praze než jinde,“řekl.

Peníze bude město, stejně jako loni, přidávat nejen školám, které zřizuje, ale všem. Mateřské a základní školy zřizují jednotlivé městské části a střední školy magistrát.

V Praze scházejí učitelé zejména v přírodověd­ných oborech. „Chybí ale učitelé hlavně přírodních věd, fyzikáři, matematiká­ři, ale i další, jako učitelé jazyků. Všichni odcházejí do soukromého sektoru, protože tam mají vyšší platy,“řekl.

Kromě nedostatku učitelů má hlavní město potíž s kvalifikac­í učitelů. „Praha má momentálně, myslím po Moravskosl­ezském a Karlovarsk­ém kraji, třetí nejvyšší procento neaprobova­ných učitelů,“řekl Šimral. Například střední průmyslová škola na Smíchově podle Šimrala využívá své bývalé absolventy, kteří nyní studují na vysoké škole.

Podpořit příchod učitelů do hlavního města chce magistrát také nabídkou bydlení. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia