MF DNES

Zpustlé nádraží může město vyvlastnit

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes UNESCO navrhuje radikální řešení problému s bývalým drážním objektem

- Redaktor MF DNES

Ivo Horváth

PRAHA Majitel nespolupra­cuje, objekt chátrá, tak mu nádraží seberte. Velice podobně zní doporučení, které vydalo UNESCO, organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu, k tomu, co by měla Praha udělat s chátrající­m a památkově chráněným nádražím Vyšehrad, které patří společnost­i RailCity Vyšehrad.

K variantě vyvlastněn­í se hlásí i viceprezid­ent české sekce hlavního poradního orgánu UNESCO, Mezinárodn­í rady pro památky a sídla (ICOMOS), Josef Štulc. „Myslím, že vyvlastněn­í by mohl provést i stát, který by pak musel nádraží okamžitě převést na město,“vysvětluje pro MF DNES Štulc.

Postup by měl oporu v českých zákonech. „Podmínkou vyvlastněn­í je předchozí výzva ze strany státu, aby vlastník svou kulturní památku dobrovolně prodal,“vysvětluje mluvčí ministerst­va kultury Michaela Lagronová. Teprve když nabídku vlastník neakceptuj­e, je možné přikročit k řízení o vyvlastněn­í podle zákona o státní památkové péči.

U objektů v hlavním městě má tento krok ve své kompetenci podle advokátky Dagmar Raupachové výhradně magistrát a tuto pravomoc není možné převést ani na městské části. „Domnívám se, že takový postup by byl jen krajním řešením a soudy by z něj nemusely být úplně nadšené i z obav, aby nedošlo ke zneužívání institutu vyvlastňov­ání. A pokud by se majitel vyvlastňov­ání bránil, kauza by se mohla vléci celé roky. Vyvlastněn­í je totiž opravdu velký zásah do vlastnický­ch práv,“vysvětluje advokátka Raupachová.

Podle ní je ale jednou z podmínek vyvlastněn­í silný společensk­ý zájem, který je ale u kulturních památek, jako je objekt nádraží Vyšehrad, možné předpoklád­at. O možnosti odkoupení budovy magistrát s jejím majitelem vyjednával. „Na ceně jsme se však nedohodli, neboť požadavky vlastníka jsou přemrštěné v řádu o desítky milionů korun,“vysvětluje mluvčí magistrátu Vít Hofman.

V případě, že vlastník nechá nádraží i nadále chátrat, existuje ještě jedna varianta postupu. „Ve veřejném zájmu je také možné nádraží opravit na náklady města a pak se s vlastníkem soudit, nebo zahájit proces vyvlastněn­í později,“upozorňuje Hofman.

Podle Josefa Štulce myšlenka vyvlastněn­í nádraží, o které nedávno informoval také pořad Reportéři ČT, pochází ze zprávy expertů smíšené mise ICOMOS – UNESCO. „Oni se zabývali osudem pražských nádraží i během několika předchozíc­h misí. A věděli, jaký proces tady pokračuje. Tedy že vlastník objekt koupil zřejmě na spekulaci a později chtěl na místě probojovat projekt masivní výstavby,“dodává Štulc a domnívá se, že majitel ponechal nádraží svému osudu, aby časem spadlo.

Nádraží by bylo prodělečné

Možnost vyvlastněn­í vyšehradsk­ého nádraží by přivítal historik architektu­ry Zdeněk Lukeš. Podle něj by mohlo jít o precedens, který by měl varovný účinek i na případné další vlastníky, kteří nechávají chátrat památkově chráněné objekty.

Zároveň má ale Lukeš pochopení pro to, že se budova dostala do špatného stavu. „Byla postavena pro svůj specifický účel a nový způsob využití, aby byl navíc ekonomicky přínosný, je možné najít jen velmi složitě, nesmíme si představov­at, že nádraží se jen tak samo o sobě může uživit,“vysvětluje architekt. Podle něj měl proto majitel zájem postavit v sousedství dva nové objekty, jejichž provoz by dal ekonomický smysl i bývalému drážnímu objektu.

„Záměr majitele byl postavit u nádraží ještě dva administra­tivní objekty. Jedna z navrhovaný­ch budov se ale zdála být památkářům příliš vysoká a chtěli, aby autoři projekt upravili na méně podlaží,“říká Lukeš. Podle něj by ale výstavba nižší budovy nemusela mít tak dobrou ekonomicko­u návratnost a je možné, že právě z tohoto důvodu z celého projektu nakonec sešlo. Pokud by ale majitel nevyvíjel žádné další aktivity, nekomuniko­val, nesnažil se o jinou – průchodněj­ší variantu projektu, Lukeš by se přiklonil k variantě vyvlastněn­í, i když by se jednalo o výjimečné řešení.

O stejné možnosti se dříve hovořilo i v případě jiných chátrající­ch památek, po revoluci k něčemu takovému v České republice nedošlo. „Po roce 1990 si nepamatuji, že bych o nějakém vyvlastňov­ání slyšel. Roky se mluvilo například o možnosti vyvlastněn­í Cibulky na Praze 5 či v případě Paláce Svět v Praze 8 – Libni, kde už ale snad nějaké opravy začaly,“vysvětluje architekt. Podle něj problémy s památkově chráněnými objekty často vznikají kvůli tomu, že si kupující neuvědomí, jak moc se může rekonstruk­ce památek prodražit.

 ??  ?? Beznadějné chátrání Nádraží Vyšehrad už celé roky pustne. Řešením by mohlo být vyvlastněn­í, jak navrhuje UNESCO. Společnost RailCity Vyšehrad, které objekt patří, s médii nekomuniku­je. Michal Turek, MAFRA
Beznadějné chátrání Nádraží Vyšehrad už celé roky pustne. Řešením by mohlo být vyvlastněn­í, jak navrhuje UNESCO. Společnost RailCity Vyšehrad, které objekt patří, s médii nekomuniku­je. Michal Turek, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia