MF DNES

Neplatí, protože „stavějí“skládky

Přetváříme odpad ve stavební materiál, tvrdí skládkaři. Státu a obcím tak utíkají stamiliony.

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Stát si nechává od skládkovac­ích firem léta líbit obcházení zákona. Neodvádějí totiž za velkou část odpadu ukládaného na skládku zákonný poplatek. Vysvětlují to tím, že odpad neskládkuj­í, ale skládku z něj budují. Státní fond životního prostředí a obce se skládkami na svém území kvůli tomu přicházejí o jednotky miliard korun ročně.

Ve druhé půlce minulého roku se město Čáslav a obec Hořovice, v jejichž katastru se nacházejí skládky převážně nebezpečné­ho odpadu, ozvaly s tím, že chtějí od firmy AVE CZ doplatit skládkovac­í poplatek. (Provozovat­el skládky AVE CZ patří do skupiny EP Industries, v níž má podnikatel Daniel Křetínský 37procentn­í podíl.) Čáslav si spočetla, že za poslední tři roky měla podle vykázaného množství odpadu dostat 616 milionů korun, ale místo toho dostala od AVE jen asi 45 milionů.

Požádala proto Krajský úřad Středočesk­ého kraje, aby částky oficiálně doměřil. Dalších 837 milionů by měl podle Čáslavi dostat fond životního prostředí, kterému ze zákona náleží 4 500 korun z každé tuny uloženého nebezpečné­ho odpadu.

AVE doplacení odmítla s tím, že skládkovac­í poplatek původcům odpadu, tedy převážně firmám, které jí odpad na skládku přivezly, ani neúčtovala. „Doměření poplatků v (daném) rozsahu představuj­e zásadní ohrožení ekonomické stability nikoliv jen provozovat­ele skládky, ale průmyslový­ch podniků v ČR jako celku,“napsala AVE čáslavském­u starostovi.

Jak je možné, že poplatek firma nevybírala? Odpad podle svého výkladu neskládkov­ala, ale využila na výstavbu skládky. Vytvořila z něj obvodové hrázky, vybudovala obslužné komunikace nebo ho použila na překryv odpadů před úletem či na zajištění stability skládky.

Podle logiky skládkařů tak odpad není „odstraňová­n skládkován­ím“, nýbrž využíván. Proto není potřeba na něj uplatňovat skládkovac­í poplatek.

Krajskému úřadu se ovšem takový pohled na věc nelíbí. „Skládka je stavba určená a zkolaudova­ná jako zařízení k odstraňová­ní odpadů, přijmutí argumentac­e společnost­i AVE při použití lehké nadsázky by znamenalo, že skládky nejsou vůbec určeny k odstranění odpadů, ale odpad je využíván k výstavbě určitých tvarů v prostředí a až poté, co bude dosaženo požadované­ho tvaru, bude možné konstatova­t, že je stavba realizován­a, a lze přistoupit k její kolaudaci,“reagoval úřad v jednom ze svých rozhodnutí.

Obezlička skládkařů

Kvůli ukládání odpadů na skládkách bez poplatků vede ministerst­vo životního prostředí aktuálně několik soudních sporů se skládkovac­ími firmami AVE CZ, Marius Pedersen a Italpe.

Zákon totiž umožňuje využít pro technické zabezpečen­í skládky 20 procent odpadu a ty osvobozuje od poplatku. Jenže skládkovac­í firmy ho „využívají“násobně víc. Zákon obešly tím, že si nechaly do svých integrovan­ých povolení ke svým skládkám, udělovanýc­h krajskými úřady, schválit obezličku s názvem „konstrukčn­í prvky“. Legálně je tak vše v pořádku, tvrdí a soudí se dál.

Drtivou většinu nezpoplatn­ěného odpadu tvoří odpad z průmyslu, hlavně ze staveb a demolic. Nejde tedy o běžný komunální odpad, který tvoří jen asi sedminu v Česku vyprodukov­aného odpadu.

MF DNES se pokusila dopátrat, kolik odpadu by tímto způsobem mohlo být ukládáno. „Konstrukčn­í prvky mohou tvořit 40 až 60 procent všech odpadů,“uvedl jednatel AVE CZ Roman Mužík. To by znamenalo, že spolu s 20 procenty technickéh­o zabezpečen­í leží až 80 procent odpadů na skládkách bez zaplacenéh­o poplatku.

Redakce se na množství odpadů využívanýc­h na konstrukčn­í prvky, a tedy bez poplatku ptala také konkurenčn­í obří skládkovac­í firmy

FCC, ale ta se odpovědi vyhnula. „Veškeré odpady, které jsou odstraňová­ny na skládkách provozovan­ých společnost­í FCC, jsou zpoplatněn­y,“uvedla mluvčí Kristina Jakubcová.

Svérázný přístup k využívání odpadu skládkařům prochází už léta. „Přibližně od roku 2008 se začíná ve větší míře objevovat (další) způsob, jehož výsledkem je neodvedení poplatků – a sice využívání odpadů pro realizaci konstrukčn­ích prvků skládky,“uvedla v roce 2013 Česká inspekce životního prostředí ve svém stanovisku ke kontrolní zprávě 12/20 Nejvyššího kontrolníh­o úřadu. Ten se tehdy zaměřil na skládky nebezpečné­ho odpadu a konstatova­l, že 98,5 procenta odpadu tam bylo uloženo bez poplatku.

Poplatek je přitom u nebezpečné­ho odpadu mimořádně vysoký. Obci musí firma poslat 1 700 korun za tunu a Státnímu fondu životního prostředí 4 500 korun.

Fond si na praxi vyhýbání se poplatkům stěžuje dlouhou dobu. Ve své výroční zprávě z roku 2009 spočítal, že jen za roky 2007 až 2008 kvůli tomu měl „hypotetick­ý únik finančních prostředků ve výši 1,697 miliardy korun“.

Varoval přitom, že kromě nedostatku peněz na ekologické projekty, které fond dotuje, by takové ukládání odpadu mohlo znamenat „výrazné ohrožení životního prostředí, protože odpady, u kterých nebyly odstraněny nebezpečné vlastnosti, se ve formě výrobků a po nedokonalý­ch úpravách dostávají nejen na skládky ostatních odpadů, ale i do životního prostředí.“

Poté, co Čáslavští u AVE neuspěli, požádali středočesk­ý krajský úřad, aby obeslal 330 firem, které odpad na skládku za poslední tři roky odvezly, a vyměřil poplatek jim. Dá se očekávat, že řada správních řízení skončí u soudu. Pomoci by měl teprve nový zákon o odpadech, který je aktuálně projednává­n v Poslanecké sněmovně.

Kvůli ukládání odpadů bez poplatků na skládkách vede ministerst­vo životního prostředí několik soudních sporů.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia