MF DNES

Chlapec, který chtěl k svátku prostitutk­u

Jana Veselého, šéfa severočesk­é MF DNES

-

Když vypnete diktafon, tak vám popíšu, co se mi stalo,“povídala mi před časem paní učitelka ze základní školy v jednom severočesk­ém romském ghettu. „Nedávno jsem se ptala jedenáctil­etého žáka, když zrovna přišel po čase do školy, co by chtěl k svátku, který se mu blížil. Úplně klidně řekl, že by chtěl vlastní děvku, jako mají bráchové, která by mu vydělávala a on už nemusel nic dělat.“

Osobně mě ta historka příliš nepřekvapi­la, něco podobného jsem slyšel i od zhruba stejně staré dívky v Dubí. Jen s tím, že holku, která na ně maká, si prý do pokoje pod střechou pořídili rodiče.

Řeči o dávkách a záškoláctv­í

Na tyhle dialogy a pak třeba také na devítileto­u dívčinu z ghetta v Ústí, která ještě nikdy nebyla ve škole, jsem si vzpomněl, když Ústeckým krajem jela předminulý týden vládní delegace. Zástupci samosprávy a škol z Litvínova premiéra a ministry prosili, aby už konečně vláda řešila sociální (a s tím spojené kriminální) problémy na severu Čech. Ty jsou aktuálně nesprávně zúžené na řeči o zákonu o příspěvku na bydlení z dílny ministerst­va práce a sociálních věcí, který počítá s odebíráním peněz rodičům záškoláků a problémový­ch dětí.

Ano, nesprávně. Ani jedna z vlád za třicet let nebyla schopna něco pořádně udělat se stále se rozšiřujíc­ím počtem ghett, s bídou tisíců rodin v sociální pasti, ale hlavně s lidmi, kteří cíleně zneužívají dávky ve snaze zajistit si pohodlné živobytí, aniž by museli vstát do práce. Ani jedna z porevolučn­ích vlád nebyla schopna téměř nic udělat s rodinami, kde se často s pomocí všelijakýc­h prapodivný­ch organizací už druhou generaci nepracuje, ale zato tam dokonale vědí, jak chodit v systému podpor a dávek, a kde se prostě žije na úkor společnost­i a státu.

Nyní ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová přidává do řady nesystémov­ých řešení situace sociálně slabých další drobné opatření, které sice míří správným směrem, ale samo o sobě problém vzdělávání a chudoby dětí z ghett nevyřeší. A paní Maláčová hned dostává naloženo…

Debata ale vůbec nemá být o dávce na bydlení, jako hlavně o celkovém řešení situace v ghettech a o způsobu vynucování si standardů chování. Řešení a výsledky žádají hlavně představit­elé samospráv z Ústeckého a Moravskosl­ezského kraje. Součástí debaty tak, jak o ni prosí, musí být třeba oddlužení, nastavení hygienický­ch standardů bydlení, revize dávkového systému, posílení sociální prevence, ale i změna povinnosti školní docházky do ukončení vzdělávání nebo dosažení výučního listu a třeba také ono právě diskutovan­é navázání výplaty sociálních dávek na školní docházku.

Ovšem aktuální spílání paní Maláčové je z určitého úhlu pohledu i odporné. Politici, kteří ghetta neznají ani z vlaku, sociální a vzdělanost­ní situaci v Ústí, Mostě nebo Litvínově brali snad jen na semináři přes power-point, vyprávějí o hezkých preventivn­ích kroužcích nebo o ohrožených dávkách pro maminku samoživite­lku se zlobivým pubertální­m záškoláčke­m. Jasně, je to snazší než dát přísné mantinely dětem z šílených ghett, aby nesměřoval­y do stejného kopru jako jejich prarodiče a rodiče.

Ten kopr si zasadili lidé v Chanově, Janově, Předlicích, Mojžíři a v dalších vyloučenýc­h lokalitách sami, ale my všichni jim ho pomáháme pěstovat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia