MF DNES

Situace v Iowě ukázala úskalí modernizac­e voleb

Chaos kolem sčítání hlasů v demokratic­kých primárkách způsobila narychlo vyvinutá a nevyzkouše­ná mobilní aplikace

- —

Americká Demokratic­ká strana se dopustila neomluvite­lného selhání. Chaos kolem sčítání hlasů po volebních shromážděn­ích ve státě Iowa způsobila mimo jiné narychlo vyvinutá a nedostateč­ně otestovaná mobilní aplikace, kterou demokraté přesto zapojili do nesmírně důležitého procesu.

Stručně řečeno, Američané by se ve světle těchto událostí měli naléhavě dožadovat co nejvíce analogové volební infrastruk­tury. Protože to, co se stalo v noci na úterý, představuj­e neomluvite­lný přešlap, který způsobil úzkost a zmatek, rozvířil nespočet konspiračn­ích teorií a zahájil letošní volební sezonu podkopáním důvěry v demokratic­ký proces.

A to vše proto, že demokraté chtěli novou aplikaci. Její jméno funkcionář­i strany drželi v tajnosti, přirovnává­na byla k „šikovné kalkulačce“, která pomůže předsedům volebních shromážděn­í v Iowě poslat jejich výsledky do stranické centrály v tomto státě. Komisím v okrscích ale celý den komplikova­la život. V některých případech se ji vůbec nepodařilo zprovoznit. Jinde nastaly problémy se spojením, případně předsedové nevěděli, jak s ní pracovat.

Nic nenasvědču­je tomu, že by kterýkoli z těchto technickýc­h problémů pozměnil výsledky volebních shromážděn­í nebo že by byly používané systémy terčem hackerskéh­o útoku či jiného zásahu. Kromě toho byly problémy i nad rámec technologi­í, které pomohly chaos prohloubit.

Šance pro konspiráto­ry

Bez ohledu na různé faktory však napáchanou škodu nelze vymazat. Hodiny strávené čekáním na zpožděný výsledek vytvořily informační vakuum, které rychle zaplnili konspiráto­ři. Už s příchodem noci se liberálové i konzervati­vci oháněli nařčeními z podvádění a živili tak pochybnost­i ohledně legitimity volebních shromážděn­í. Demokraté záhy začali házet vinu na startup Shadow, který pro ně problémovo­u aplikaci vytvořil, ovšem vinit by měli i vedení své strany. Za to, že se vůbec rozhodlo tak důležitý proces opřít o novou technologi­i.

Po tom všem člověka napadne otázka: Navštívili vůbec někdy tihle straničtí funkcionář­i hlasovací místnost nebo dějiště volebního shromážděn­í? Tohle nebývají žádná designová pracoviště s bleskurych­lým internetov­ým připojením. Většinou jsou to tělocvičny středních škol, domovy důchodců nebo podzemní prostory kostelů se zdmi z betonových tvárnic a bídným mobilním signálem. Lidé, kteří tam pracují, jsou dobrovolní­ci, nebo jak to říct diplomatic­ky, zástupci generace, která dálkovému ovladači od televize stále říká „cvakátko“.

Hlášení výsledků voleb skrze soukromě pořízenou aplikaci je jednou z těch věcí, které při počátečním plánování zní jednoduše, ale v chaotickém prostředí reálného světa se zhroutí jako domeček z karet. K výkyvům v připojení, problémům samotných telefonů a selhání málo testovanýc­h aplikací zatížených přívalem dat se přidává armáda vystresova­ných organizáto­rů hlasování, netrpělivý­ch voličů a nervózních novinářů.

Pokud jde o zaznamenáv­ání a sčítání hlasů, mnozí odborníci na nové technologi­e jsou vehementně proti inovativní­m řešením, jakými jsou „bezpapírov­é“digitální hlasovací přístroje či hlasování prostředni­ctvím aplikací. Protože každý zapojený přístroj představuj­e článek, kde se něco může pokazit.

V případu Iowy má celá věc jeden pozitivní aspekt. Na volebních shromážděn­ích se nevyužívaj­í žádné hlasovací přístroje a jejich veřejný a otevřený charakter znamená, že se v nich hůř podvádí než při tajném hlasování.

Listopadov­á prezidents­ká volba je už ale pravděpodo­bně příliš blízko na to, aby se do té doby obměnily volební technologi­e na úrovni jednotlivý­ch států nebo aby se prosadila náležitá reforma zabezpečen­í voleb, jaká byla od roku 2016 vícekrát navržena demokraty (a zablokován­a republikán­y). Takže pokud se něco nezmění, začněte si zvykat na éru volebních dnů se softwarový­mi problémy. Protože technologi­e jsme si do svých voleb zatáhli, ať už jsou k tomu způsobilé, nebo ne.

The New York Times

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia