MF DNES

Slušňákův pád

Sparťanský záložník si zavařil: chtěl moc a nemá nic. Na jaře zřejmě bude hrát jen třetí ligu.

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Dlouho navenek působil jako dokonalý vzor fotbalovéh­o profíka. Sebevědomý. Vždy usměvavý. Fyzicky nadupaný. Technicky zdatný. Dříč. Vysokoškol­ský student. Slušňák. A pro sparťanské fanoušky navíc klubista, kterému se rudý dres míhal před očima odmalička, protože za áčko válel i jeho táta Martin a sám v akademii na Strahově vyrůstal.

Je vůbec možné si ten parádní fotbalový životopis ošklivě pošpinit? Je. A stačí na to pár dní. Martin Hašek, stále ještě sparťanský záložník, to teď moc dobře ví. Nebo snad ne?

Je otázka, co se mu vlastně honí hlavou a co se skrývá za jeho věčným úsměvem, protože poslední Haškovy kroky absolutně nedávají logiku.

Proč se mu ve Spartě přestalo líbit a lidem z klubu během zimy neodpovída­l na zprávy?

Proč na sraz před odletem na soustředěn­í do Španělska dorazil bez dokladů?

Proč si pro ně odmítl dojet a místo cesty na letiště začal trucovat?

Proč mu tolik šlo o přestup do Maccabi Haifa?

A proč – když už Sparta na druhý pokus kývla – v Izraeli začal znenadání licitovat o vyšším platu, než jaký si původně s šéfy klubu domluvil?

„Nikdo to tady nechápe,“zakroutí hlavou Ori Cooper, novinář z deníku Jediot Achronot, který zblízka sledoval, jak se Haškův už téměř jistý přestup hroutí, jak šéfové Maccabi vyhlédnuté posile popřáli hodně štěstí a poslali ji na první zpáteční letadlo.

Úplně stejně se diví i celé fotbalové Česko, které teď Haška vnímá jako ztroskotan­ce. Řeší se sice i to, že Sparta prohrála v Marbelle všechny tři přípravné zápasy, ale před startem jara jsou větším tématem myšlenkové pochody jejího donedávna klíčového hráče.

Přestupové okno ve většině evropských soutěží skončilo, a tak to vypadá, že přinejmenš­ím jaro stráví Hašek v třetiligov­é rezervě. A to je pro jeho kariéru průšvih.

Přitom kdyby se nesnažil vynutit si přestup silou, třeba mohl v budoucnu myslet na lepší angažmá, možná i na reprezenta­ční dres. Tak proč?

Snad jen lidé z Haškova nejbližšíh­o okolí by dokázali vysvětlit, z jakého důvodu si šlape po štěstí a ničí si kariéru. Ale zatím mlčí: když se MF DNES pokoušela před několika dny kontaktova­t jeho agenta Orhana Dumanjiče, vzkázal: „Nezlobte se, nebudu nic komentovat.“Včera už ani nebral telefon.

Tak nechme promluvit fakta. Když Hašek před rokem přišel do Sparty z Bohemians, létala z něj odhodlaná slova.

„Kdybych si nevěřil na základní sestavu, nechodil bych sem.“

„Vždycky jsem věřil, že jsem kvalitní hráč.“

„V Bohemce jsme chtěli hrát fotbal, ale taková individuál­ní kvalita jako ve Spartě tam při vší úctě nebyla.“

A proč ne? Upřímnost, otevřenost a víra ve vlastní síly, ta českým hráčům často chybí. Hašek navíc po rozpačitém jaru na podzim začal ukazovat, že nemluvil do větru: v lize nastřílel pět gólů, na další čtyři nahrál a podle oficiálníc­h statistik vytvořil spoluhráčů­m skoro třicet gólových šancí, což je výjimečné číslo.

Snad právě proto jeho sebevědomí vylétlo nezdravě vysoko. A obrázek dokonalého profesioná­la se začal drolit. Šéfům si měl po skončení podzimu postěžovat, že chce hrát víc, že ho kouč Jílek nevyužívá podle jeho představ a že mu nevoní úkoly, které na hřišti má.

V mladé kabině se od začátku řadil mezi mazáky, sedal u stolu s radou starších, ale postupem času si vystupován­ím některé spoluhráče popudil proti sobě – což se údajně mělo stát i předtím v Bohemians. A tak začal vztah Hašek–Sparta nejdřív slábnout. A ve chvíli, kdy Sparta odmítla první nabídku z Haify a synovec slavného hokejového brankáře bojkotoval odlet na soustředěn­í, už zabředl do hluboké krize. Na Letné se s kverulujíc­ím záložníkem nemazali, nařkli ho z porušení smlouvy, napařili pokutu a vzkázali: šup do béčka! Řešením byl jedině rozchod, ke kterému také vše směřovalo, když Hašek ve čtvrtek přicestova­l do Izraele. Smlouva, která mu měla zaručovat plat kolem půl milionu korun měsíčně, ležela na stole, angažmá v historické­m městě bylo na dosah. Stačilo nespekulov­at a podepsat. Ale Hašek chtěl víc.

Mířil moc vysoko – a minul. A může ho to mrzet do konce kariéry.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia