MF DNES

Vichr: zkáza a smrt

300 tisíc odběratelů bez elektřiny ● Smrtelná dopravní nehoda ● Velké škody

- Robert Oppelt s přispěním regionální­ch zpravodajů

VRohozné na Jihlavsku to včera dopoledne vypadalo jako po katastrofě. Vichřice Sabine se obcí prohnala v plné síle. Ze čtyř domů střechy zmizely zcela, desítky dalších stavení utrpěly větší či menší škody. „Nic takového jsme tady u nás ještě nezažili, takové řádění tu nikdo nepamatova­l,“konstatova­la odpoledne starostka Rohozné Štěpánka Šteflová. Vítr, který se do obce dopoledne přihnal, s sebou bral vše. „Máme v obci asi dvě stovky budov, poškozeno bylo asi padesát z nich, tedy celá čtvrtina,“řekla starostka. Bez střechy se ocitly dva rodinné domy, opravená hasičárna i jedno starší zemědělské stavení. „U něho je otázka, zda ho nebudeme muset nechat strhnout,“podotkla Šteflová.

Vichřice zasáhla celé Česko a podle všeho má na svědomí i lidský život. U Nové Vsi na Sokolovsku zahynul řidič auta po nárazu do padlého stromu. V Praze-Klánovicíc­h strom spadl na dvě děti na hřišti a zranil je.

Vichr donutil měnit plány i na nečekaných místech. Třeba v Národním muzeu, kde plánovali převoz na výstavu vzácné, dva tisíce tři sta let let staré kamenné hlavy Kelta z Mšeckých Žehrovic. Místo vrtulníku museli památku převézt z terezínské­ho depozitáře do Olomouce po zemi. „Je to druid, nechtělo se mu letět, a tak si zařídil orkán,“říká žertem ředitel Národního muzea Michal

Lukeš. Kvůli počasí jeden z nejvzácněj­ších exponátů českých sbírek putoval do Olomouce po zemi v autě. „Je pravda, že jsme byli připraveni na obě varianty,“vysvětluje Lukeš. Odpoledne už byla památka podle plánu v trezoru olomouckéh­o muzea.

Nejsilnějš­í na Sněžce

Už v noci z neděle na pondělí přesáhla síla větru přicházejí­cího do Česka z Německa značně sílu orkánu. „Na Sněžce vítr dosáhl v nárazech rychlosti až 180 kilometrů za hodinu a na dalších místech na horách se jeho rychlost blížila 130 kilometrům za hodinu,“popsal meteorolog Janek Doležal z Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu (ČHMÚ). I v nížinách se podle meteorolog­ů rychlost větru dostala vysoko, v nárazech činila podle meteorolog­ů asi 100 kilometrů za hodinu.

„Sabine nepřinesla tak silný vítr jako orkán Kyrill v roce 2007, při něm byly nárazy větru ještě vyšší – na Sněžce až 216 kilometrů za hodinu,“uvedl meteorolog Doležal.

Podobných jevů, jako jsou orkány, bude podle meteorolog­ů přibývat. „Orkány tu byly vždy, ale kvůli globální klimatické změně jich bude stále více,“říká meteorolog Petr Dvořák. Podobné větry jsou typické pro zimní období, protože vznikají při velkém rozdílu teplot vzduchu. Podle Doležala bude větrno i v dalších dnech. „Silný vítr bude foukat i v úterý a ve středu, ale nárazy větru budou slabší než v pondělí,“sdělil meteorolog.

Orkán, nebo vichřice?

I když v noci na Sněžce dosáhla rychlost větru v nárazech 184 kilometrů v hodině, nedosáhl vítr spojený s tlakovou níží Sabine v Česku síly orkánu. „To by musel vát minimálně deset minut silou nejméně 108 kilometrů v hodině,“řekl Pavel Šimandl z ČHMÚ. „V Česku vál silný vítr až vichřice na horách, ale orkán to nebyl. Orkán musí mít rychlost větru nad třicet metrů za sekundu a to nedosáhl,“vysvětluje.

Příchod Sabine provází nadprůměrn­ě teplé počasí, v Česku padla řada letitých teplotních rekordů. Třeba v pražském Klementinu naměřili 14,6 °C, starý rekord pocházel z roku 1775.

Větrná smršť odřízla od elektřiny po celém Česku na 300 tisíc odběratelů a v osmi krajích vyhlásili energetici kalamitu.

Hasiči vyjížděli k tisícům událostí. Nejčastěji se jednalo o popadané stromy a větve nebo utrhané plechy ze střech. Od rána byla mimo provoz řada železniční­ch tratí v západních, jižních a středních Čechách. U některých tratí na Šumavě a Budějovick­u předpoklád­á Správa železnic, že se provoz na nich podaří obnovit až dnes. Asi nejpoškoze­nější je trať z Lipna do Rybníku na jihu Čech. Silný vítr vyřadil z provozu i některé mobilní vysílače všech operátorů. Preventivn­ě byly uzavřeny některé školy, parky, hřbitovy či zoologické zahrady.

Milion kubíků dřeva

Škody sčítají i lesníci. Orkán Sabine ve státních lesích podle prvních odhadů zatím poničil asi milion kubíků dřeva. „Skutečný rozsah škod upřesníme později, až se vítr utiší a lokality budou přístupné,“uvedla mluvčí Lesů České republiky Eva Jouklová. Lesníci předpoklád­ají, že nejvíce budou poškozené porosty po kůrovcové těžbě. Finančně podnik škody zatím nevyčíslil. Orkán Kyrill v roce 2007 zničil 6 milionů kubíků dřeva.

V Evropě byla Sabine silnější

Bouře, která se v neděli a v noci na včerejšek prohnala Evropou, si vyžádala nejméně pět lidských životů. Živlu je připisován­a smrt dvou řidičů, jednoho na severu Slovinska a dalšího na jihu Anglie. Další osoba zemřela ve Švédsku. Nejtragičt­ější událost se odehrála v Polsku. V bouři zemřeli dva lidé. Matku a její dceru v tatranském lyžařském středisku Bukowina Tatrzańska na jihu země zasáhla na parkovišti padající střecha. I včera musely být kvůli bouřlivému počasí na severozápa­dě Evropy zrušeny stovky letů či vlakových spojení. Bez elektřiny se ocitly desítky tisíc domácností v Británii, Německu i ve Francii.

 ??  ?? Každý čtvrtý dům. Rohoznou na Vysočině zasáhla vichřice drtivě. Vážně poškozena je tam každá čtvrtá budova včetně hasičské zbrojnice. Foto: Petr Lemberk, MAFRA
Každý čtvrtý dům. Rohoznou na Vysočině zasáhla vichřice drtivě. Vážně poškozena je tam každá čtvrtá budova včetně hasičské zbrojnice. Foto: Petr Lemberk, MAFRA
 ??  ?? Popadané stromy. Likvidace škod po vichřici Sabine v Ostrově u Karlových Varů. Foto: Městská policie Ostrov
Popadané stromy. Likvidace škod po vichřici Sabine v Ostrově u Karlových Varů. Foto: Městská policie Ostrov
 ??  ?? Utržená střecha Vichřice Sabine těžce poškodila mnoho budov – například tuto restauraci v Kladně. Foto: Michal Šula, MAFRA
Utržená střecha Vichřice Sabine těžce poškodila mnoho budov – například tuto restauraci v Kladně. Foto: Michal Šula, MAFRA
 ??  ??
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ??
Foto: Petr Topič, MAFRA
 ??  ?? Energetici v akci Technik opravuje v Rumburku vedení poškozené větrem. Foto: Iveta Lhotská, MAFRA
Energetici v akci Technik opravuje v Rumburku vedení poškozené větrem. Foto: Iveta Lhotská, MAFRA
 ??  ?? Oběť vichřice Smrtelná nehoda na Karlovarsk­u, kterou způsobil pád stromu. Foto: Policie ČR
Oběť vichřice Smrtelná nehoda na Karlovarsk­u, kterou způsobil pád stromu. Foto: Policie ČR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia