MF DNES

Koronaviru­s: blesková epidemie

Příběh nakaženého Brita ukazuje, že svět se stává stále těsnější globální vesnicí.

- Redaktor MF DNES

Jiří Sládek

PAŘÍŽ Pětihvězdi­čkový hotel v asijském Singapuru, alpské horské středisko Contamines-Montjoie i středomořs­ká Mallorca. To vše jsou souřadnice lemující cestu rychle se šířící nákazy koronavire­m.

Ukazují, jak těsně spojenou globální vesnicí se stal současný svět.

Každé kýchnutí na jedné straně zeměkoule vzápětí rezonuje tisíce kilometrů dál. Vzdálenost­i se dramaticky krátí.

Ale popořadě. Vše začalo před třemi týdny, kdy skupina britských obchodníků navštívila třídenní kongres v luxusním singapursk­ém hotelu Grand Hyatt. Byl mezi nimi i byznysmen z čínského Wu-chanu, centra nákazy novým typem koronaviru. Patrně byl už nakažený, když do Singapuru dorazil.

Setkání se účastnilo i několik obchodníků společnost­i Servomex, sídlící v Británii.

Jak se delegáti rozjeli zpět do svých domovských zemí, začaly se najednou kupit potíže. Onemocněli dva Jihokorejc­i, jeden pracovník z Malajsie, později i pracovník ze Singapuru, hostitelsk­é země konference. Organizáto­ři znervózněl­i.

Setkání se účastnil i britský obchodník, podle londýnskýc­h Timesů

„ve věku přes padesát“, z města Hove na jihu Anglie. Cestu zpět si s celou svou rodinou zpříjemnil, rozhodl se udělat zastávku ve francouzsk­ých Alpách. V horském středisku Contamines-Montjoie strávil čtyři dny.

Necítil se nijak špatně. Po příletu do Británie na začátku února dokonce navštívil ve městě Hove svou oblíbenou hospodu The Grenadier.

Teprve následujíc­í den k němu dorazilo varování organizáto­rů, že se v Singapuru rozšířila nákaza. Následné zdravotní testy mu vystavily nemilosrdn­ý verdikt. Také on je nakažen.

Zavřeli školy

Začalo vyšetřován­í všech osob, které s ním přišly do styku. Do včerejšího dne se potvrdila nákaza u celkem osmi Britů, údajně lidí, kteří s ním byli v kontaktu. Jsou mezi nimi i dva zdravotníc­i.

Jeden z nich už se mezitím nacházel na španělské Mallorce, kde podstoupil nezbytná vyšetření. Nákaza se u něj potvrdila.

Britská vláda reagovala na rostoucí počet nakažených okamžitě. Označila virus za vážnou a okamžitou hrozbu pro veřejné zdraví. To poskytuje úřadům nové pravomoci, například izolovat osoby, u kterých existuje podezření, že jsou nakaženy.

„Učiníme všechno, co je v našich silách, abychom ochránili občany naší země,“prohlásil ministr zdravotnic­tví Matt Hancock.

Také v alpském resortu Contamines-Montjoie, které se nachází poblíž známého Chamonix, přijali některá preventivn­í opatření.

Úřady se snaží najít všechny osoby. Nejméně sto lidí už podstoupil­o testy na nákazu.

„Nesmíme být paranoidní,“řekla agenturám Emmanuelle Rieuová. Její syn je spolužákem devítileté­ho britského chlapce, který navštěvuje v Contamines-Montjoie školu a nakazil se od svých krajanů.

Francouzsk­á ministryně zdravotnic­tví Agnes Buzynová uvedla, že úřady se snaží najít všechny lidi, kteří mohli být koronaviru vystaveni. V horském středisku Contamines-Montjoie už raději zavřeli obě školy, ale lyžařské vleky a hotely nadále normálně fungují.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia