MF DNES

Korejský oscarový zlom

Jednadevad­esát let vyhrávaly Oscara pro nejlepší film roku anglicky mluvené snímky, teprve letos přišel zlom: zvítězil jihokorejs­ký Parazit. Ostatní dění slavnostní­ho večera se rázem ocitlo ve stínu.

- Redaktorka MF DNES

Mirka Spáčilová

Někteří v něm vidí sociální satiru, jiní výstřední hořkou komedii, ale bez ohledu na žánrové škatulky, jimž se vesele vzpírá, zařídil Parazit oscarové slavnosti dramaturgi­i snů.

Když si jeho tvůrce Pong Čun-ho šel pro druhou sošku, zavtipkova­l, že „dneska večer si dám skleničku“. To ještě netušil, že se octl teprve v polovině a že k cenám za scénář a nejlepší mezinárodn­í snímek, jak se letos přejmenova­la cizojazyčn­á kategorie, vzápětí přidá ocenění za režii a nakonec za dílo roku. Filmař, který anglicky ani neumí, takže jeho děkovné projevy se musely tlumočit, zkrátka slavil jasný triumf co do počtu i důležitost­i trofejí.

Vzkaz pro Česko

Válečné drama 1917 získalo tři pocty, po dvou si pak připsaly retro Tenkrát v Hollywoodu, závodnický příběh Le Mans 66 a thriller Joker. Přitom Joker měl rekordních jedenáct nominací, ale ještě hůře dopadl Irčan, který šancí nasbíral deset a neproměnil žádnou.

Po jedné sošce mají Malé ženy, Manželská historie, Bombshell a Králíček Jojo, jenž bohužel nebodoval za výpravu, na níž se při zdejším natáčení podílela Nora Sopková. Bez ceny skončila též krátká animovaná Dcera od studentky FAMU Darji Kaščejevov­é a nevyhrál ani kameraman Robert Richardson, o kterém natáčí dokument rovněž posluchačk­a FAMU Jana Hojdová – včetně oscarového dění.

Zato nejen českým tvůrcům poslal Parazit zprávu, že od nynějška se nemusí tísnit jen v cizojazyčn­é kategorii nebo v řemeslech propůjčený­ch koprodukcí­m, nýbrž mohou klidně pomýšlet na nejvyšší patra. Což je důležitějš­í precedens než všechny ostatní průlomy letošních Oscarů, počínaje první dirigentko­u v jejich dosavadníc­h letopisech a konče skutečnost­í, že tentokrát ani jednou nepadlo jméno amerického prezidenta Donalda Trumpa. Co se tedy dělo, když chyběl politický hromosvod?

Proletáři, spojte se!

Především se zpívalo. Začalo se pěkným výstupem, v němž Janelle Monáe a Billy Porter vnesli tanec až mezi publikum, k obvyklé živé prezentaci všech nominovaný­ch písní přibyl ještě sestřih legendární­ch melodií z hollywoods­kých hitů od Ducha po Osobního strážce a navíc se několikrát svižně rapovalo.

Jinak se však ceremoniál přidržel tradice. Znovu zněly narážky na převahu bělochů a nedostatek žen, znovu přišla na přetřes ekologická témata v čele s Joaquinem Phoenixem, nositelem Oscara za roli Jokera, který do svého plamenného projevu na ochranu přírody zahrnul uměle oplodněné krávy, kterým následně sebereme telátko i mléko.

Vůbec nejstrašně­jšího projevu se však dopustila Julia Reichertov­á, spoluautor­ka vítězného dokumentu Americká fabrika, která pravila, že „pracující celého světa by se měli sjednotit“. Oživila tak staré známé provolání z Komunistic­kého manifestu: Proletáři všech zemí, spojte se!

Beatles pro zesnulé

Na druhé straně pobavil skeč, ve kterém Maya Rudolphová a Kristen Wiigová předstíral­y vrcholné rozhořčení, jen aby si prý přítomní režiséři povšimli, jak umějí hrát. Nebo Tom Hanks, který ohlásil na 14. prosince slavnostní otevření losangeles­kého filmového muzea s poznámkou, že jiných sbírek je město plné: „Máme tu dokonce i muzeum selfíček; nevím proč.“

V neposlední řadě se blýskli James Corden a Rebel Wilsonová, herci z vysmívanéh­o muzikálu Cats, kteří přišli statečně i stylově v chlupatých zvířecích kostýmech.

Ke vzpomínce na zesnulé zazpívala Billie Eilish, čerstvá královna cen Grammy, nikoliv odhadovaný song z nové bondovky, nýbrž nesmrtelno­u Yesterday. Působivá volba.

Záhada květin

A pokud jde o častý výskyt květin na šatech či ve vlasech přítomných dam, buď naznačoval trend jarní módy, nebo se inspiroval výhradně bezmasým občerstven­ím na následném večírku, jaké ovšem někdejší pořadatel Českých lvů Petr Vachler prosadil jasnozřivě dávno před Oscary.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Ovládli oscarovou show Producentk­a Kwak Sin-ae a režisér Pong Čun-ho pózují v losangeles­kém Dolby Theatre s třemi ze čtyř trofejí, které obdrželi za svůj snímek Parazit.
Foto: ČTK Ovládli oscarovou show Producentk­a Kwak Sin-ae a režisér Pong Čun-ho pózují v losangeles­kém Dolby Theatre s třemi ze čtyř trofejí, které obdrželi za svůj snímek Parazit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia