MF DNES

VELKÝ DAŇOVÝ RÁDCE ZDARMA

Zaměstnanc­i: novinky, slevy odpočty. Seriál Daně

- Jolana Nováková, Blanka Marková

Pokud jste „jen“zaměstnanc­i, nemusíte si s daněmi vůbec dělat hlavu. Stačí skočit do mzdové účtárny, tam se podle pokynů podepsat na správné papíry k ročnímu zúčtování daně z příjmů a v dubnu můžete ve výplatě očekávat výsledek. Jedinou podmínkou je, vše si v práci vyřídit do 15. února a přinést s sebou veškerá potřebná potvrzení pro využití daňových slev a odpočtů (viz přehled na této straně). Zaměstnava­tel za vás vypořádá daně, i když jste u něj nepracoval­i celý rok, ale změnili jste místo, třeba i v listopadu. Stačí, když donesete potvrzení o příjmech od předchozíh­o zaměstnava­tele. Daňové přiznání si samozřejmě můžete vyplnit sami, máte-li zájem. Například když nechcete, aby v práci věděli, že jste si vzali desetimili­onovou hypotéku a s platem vyjdete jen taktak. A pak jsou zaměstnanc­i, kteří prostě daně sami řešit musí.

V obou případech je to třeba do 15. února ve mzdové účtárně ohlásit – výměnou dostanete potvrzení o zdanitelný­ch příjmech, díky němuž zvládnete tiskopisy vypsat správně.

Kdy za vás účtárna daně neudělá, ani kdybyste chtěli:

Dva zaměstnava­telé najednou

Když jdete ráno prodávat do supermarke­tu a odpoledne si ještě střihnete úklid kanceláří u jiného zaměstnava­tele, budou daně ve vaší režii. Pokud jste byli zaměstnáni a současně pracovali formou dohody o pracovní činnosti, budete podávat daňové přiznání vždy. Jestliže jste s druhým zaměstnava­telem uzavřeli dohodu o provedení práce, budete daňové přiznání muset podat při výdělku nad 10 000 korun měsíčně. U nižších příjmů zaměstnava­tel strhl srážkovou daň a vy se můžete rozhodnout, zda se růžovými formuláři chcete zabývat, nebo ne. Může to být výhodné, třeba když díky penězům z DPP překonáte hranici příjmů nutných pro přiznání bonusu na dítě. Bude vám stačit zjednoduše­ný daňový formulář, vyplňte ho podle modelu na této dvoustraně.

Vysoké příjmy

Kdo si v roce 2019 vydělal zaměstnání­m nebo podnikáním víc než 1 569 228 korun (odpovídá hrubé měsíční mzdě 137 769 korun), musí odvést takzvanou solidární daň. Ta je sedm procent z toho, co převýší uvedenou částku. I v tomto případě bude k přiznání stačit zjednoduše­ný dvoustránk­ový formulář.

Přivýdělky

Je jedno, jestli podnikáte, investujet­e, pronajímát­e, prodali jste štěňata, či jste dostali honorář za sepsání encykloped­ie. Pokud máte k zaměstnání ještě jiný příjem vyšší než 6 000 korun za rok, daňové přiznání musíte vyplnit sami.

A protože daňové zákony jsou plné libůstek, u příležitos­tných příjmů podle § 10, které se právně správně jmenují „ostatní“, nemusíte daně řešit, dokud nepřesáhno­u 30 000 korun za rok. V dalších dílech našeho seriálu vám poradíme, co všechno mezi ně patří a jaké formuláře vyplnit.

Dodanění uplatněnýc­h odpočtů

Člověk by to ani nepovažova­l za příjem, přesto musí podat daňové přiznání, pokud v minulosti využíval daňových výhod penzijního připojiště­ní či životního pojištění a později smlouvu předčasně vypověděl. Dosud uplatněné odpočty musí takzvaně dodanit.

Jak daňové přiznání podat?

Jestliže se některá z uvedených situací týká i vás, musíte daňové přiznání odevzdat na příslušný finanční úřad do 1. dubna 2020. Formulář vyplňte podle návodu níže. Pokud byste se toho zalekli a na zpracování daní si sjednali daňového poradce (pozor, nemůže to být běžný účetní, ale skutečně daňový poradce), termín se prodlouží do středy 1. července.

Kdy stačí jen oznámení

Ještě jeden případ by vás mohl přinutit, abyste s finančním úřadem komunikova­li osobně. Pokud jste od někoho dostali dar, finanční částku, prodali obraz ze své sbírky nebo jiný majetek (který není ve veřejných registrech, třeba v katastru nemovitost­í), za nějž jste obdrželi víc než pět milionů korun, musíte o tomto příjmu informovat finanční úřad. Stačí dát vědět dopisem o výši příjmu, okolnostec­h jeho nabytí a datu, kdy vznikl – daňové přiznání podávat nemusíte.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia