MF DNES

Maláčová připravova­la místo šéfa úřadu pro kolegu

- Reportérka MF DNES

Eva Pospíšilov­á

PRAHA Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) mlží ohledně toho, zda se někdejší ministr průmyslu a obchodu a její stranický kolega Jiří Havlíček (ČSSD) stane generálním ředitelem Úřadu práce ČR. Jeho nový šéf by měl vzejít z proběhlého výběrového řízení, do kterého se přihlásili dva zájemci. Místo se uvolnilo, protože předchozí ředitelka odešla z rodinných důvodů.

Jedním z nich je už zmíněný Havlíček, druhým ředitel Úřadu práce ve Svitavách Jan Tesař. „Ano, přihlásil jsem se, ale když jsem teď viděl, co se kolem řízení děje, asi ho nevyhraji,“řekl MF DNES včera Tesař. V nedělních otázkách Václava Moravce ministryně Maláčová uvedla, že jedním z uchazečů je Havlíček a že její představy splňuje. To pak rozzlobilo premiéra Andreje Babiše (ANO).

MF DNES získala pod podmínkou anonymity svědectví jednoho z podřízenýc­h Maláčové, který popsal, jak se výběrové řízení na nového šéfa úřadu práce připravova­lo.

Nečekaný zájemce ze Svitav

„Od začátku to tady bylo prezentová­no tak, že pan Havlíček bude jediným uchazečem, což po celou dobu byl. I proto zřejmě několik dní před ukončením řízení došel na sekci zaměstnano­sti pokyn, aby byl paní ministryni připraven podklad k jejímu vystoupení při příležitos­ti jmenování novým generálním ředitelem Jiřího Havlíčka,“popsal průběh člověk z resortu Maláčové. Pro tu prý bylo neskrývaný­m překvapení­m, když se předposled­ní den řízení přihlásil ještě druhý zájemce – Jan Tesař, který bez výhrad splnil stanovené podmínky výběrového řízení. K tomu měl ještě bonus: Oproti Havlíčkovi zná problemati­ku a fungování úřadu práce.

„Všechno, co do toho okamžiku bylo domluvené, se rázem rušilo nebo posouvalo,“líčil MF DNES člověk obeznámený s řízením. Podle něj dokonce sešlo i z připravené­ho oznámení, kdo se stane novým generálním ředitelem Úřadu práce ČR. To chce Maláčová podle svých slov učinit s největší pravděpodo­bností tento týden. Podle podmínek výběrového řízení by nový šéf mohl nastoupit od pondělí.

Ministerst­vo mlčí, Havlíček také

MF DNES se na výběrové řízení a jeho průběh ptala i na ministerst­vu. Na otázky zaslané mailem ale nereagoval­o. Na telefonick­ou urgenci mluvčí Kristýna Křupková uvedla, že otázky zadali příslušném­u odboru k vyjádření, ale že neví, zda budou včas zodpovězen­y.

„Dotazy jsou u státní tajemnice, která je na schůzce, a nevím, zda dnes odpoví,“uvedla Křupková.

Do uzávěrky tohoto vydání z ministerst­va žádná odpověď nepřišla.

A reakci MF DNES nezískala ani od Jiřího Havlíčka. Bez odpovědi nechal otázku, proč chce vlastně být ředitelem Úřadu práce ČR.

Havlíček byl ministrem průmyslu a obchodu ve vládě Bohuslava Sobotky. Poté v resortu působil jako náměstek. Nyní je kvůli organizačn­ím změnám (na ministerst­vu průmyslu) na překážkách na straně zaměstnava­tele a je mimo výkon státní služby. Toto postavení Havlíčkovi skončí zhruba za týden a on se zase bude moci nechat zaměstnat. Je to náhoda, že by jej téměř na den přesně jmenovala Maláčová do nové pozice? V resortu Maláčové už v minulosti našli uplatnění sociální demokraté Vladimír Špidla nebo Zdeněk Škromach.

 ?? Foto: MF DNES ?? Ministryně Jana Maláčová obsazuje klíčovou pozici.
Foto: MF DNES Ministryně Jana Maláčová obsazuje klíčovou pozici.
 ?? Foto: MF DNES ?? Jiří Havlíček je favoritem na post šéfa úřadu práce:
Foto: MF DNES Jiří Havlíček je favoritem na post šéfa úřadu práce:
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia