MF DNES

Tajný svět dětí na síti

Čtrnáct procent českých dětí dostalo zprávu se sexuálním podtextem, kterou vnímalo negativně.

- Lada Režňáková redaktorka iDNES.cz

Třetina českých dětí za poslední rok obdržela nějakou sexuálně motivovano­u zprávu přes internet. Vyplývá to z mezinárodn­ího výzkumu „EU Kids Online 2020“, největšího svého druhu na světě. Podle odborníků se však v mnoha případech jedná o přirozenou součást dospívání. Nicméně je třeba naučit děti být opatrné.

Zprávu se sexuálním obsahem dostalo podle výzkumu za poslední rok 34 procent českých dětí. „Tady jsme poměrně vysoko ve statistiká­ch. Předběhly nás jen děti z Vlámska,“uvedl psycholog David Šmahel z Masarykovy univerzity, který je koordináto­rem studie.

Do toho jsou ovšem zahrnuty i „vyžádané“zprávy, které dospívajíc­í dostal třeba od svého partnera či partnerky.

Nicméně 14 procent dětí uvedlo, že dostalo zprávu se sexuálním podtextem, kterou vnímalo negativně.

Například v Itálii se s takovými zprávami setkalo pouze osm procent dětí zapojených do výzkumu. „Dostávat sexuální zprávy může být chtěné a nechtěné. Vyměňovat si je může být přirozenou součástí vývoje a dospívání. To neznamená, že v tomto dospívajíc­í nemají být opatrní. Především je třeba odlišit komunikaci s neznámými lidmi a s kamarády či partnery – toto chování nemusí být nijak výjimečné nebo nutně špatně,“dodal Šmahel. Doplnil ale ještě, že sexuální obsah zpráv podle průzkumu obtěžoval asi dvě pětiny dětí a většině tedy nevadil.

Poukázal také na rozdíl mezi mladšími a staršími dětmi. Zprávu se sexuálním obsahem obdrželo v posledním roce 50 procent dětí ve věku od 15 do 16 let. U dětí od 12 do 14 let to byla čtvrtina. Podle Šmahela však může být na žebříčku mezi ostatními zeměmi tak vysoko Česká republika i proto, že je liberální země a děti se tyto věci nebojí přiznat. Jiné to může být u dětí ve více katolickém Polsku.

Rodiče nekomuniku­jí

Celkem sedm procent českých dětí taktéž přiznalo, že minimálně jednou měsíčně po nich někdo chtěl intimní informace, a to i když je nechtěly posílat nebo odpovídat.

Výzkum pak odhalil ještě další skutečnost: téměř 60 procent dětí říká, že s nimi o tom, co dělají na internetu, rodiče nemluví buď vůbec, nebo téměř nikdy. Podobně málo se s dětmi baví o tom, jak se na internetu chovat bezpečně. Čeští rodiče v tom patří k nejhorším v Evropské unii. „Aktivní komunikace mezi dětmi a rodiči v Česku probíhá málo. Vnímám to jako nejhorší zjištění našeho průzkumu,“uvedl Šmahel.

Například ve Francii se s dětmi o internetu baví 50 procent jejich rodičů.

„Právě aktivní přístup k výchově dítěte, který zahrnuje i diskusi o tom, co dítě zažívá online, je velmi důležitý. Hodně rodičů se spoléhá spíše na restrikce a omezování, což je bez aktivního přístupu a sdílení zkušeností méně efektivní,“doplnila Hana Macháčková. Ta je jednou ze spoluautor­ek studie a psycholožk­ou z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity.

V porovnání s ostatními zeměmi jsou české děti v online prostředí vystaveny i relativně vysokému podílu zpráv se škodlivým obsahem.

S informacem­i o sebepoškoz­ování se v nich v Česku setkalo 18 procent dětí. Evropský průměr je 10 procent. České děti se také často setkávají s nenávistný­mi zprávami.

Více se s nimi snad už setkávají jen polské děti. I to je podle vědců argumentem pro vyšší pozornost ze strany učitelů.

Ze zkoumání vyplynulo, že 82 procent českých teenagerů přistupuje k internetu přes mobil. V jiných zemích mají větší podíl tablety a stolní počítače.

Výzkumu se zúčastnilo devatenáct evropských zemí. Celkem se zapojilo do výzkumu „EU Kids Online 2020“25 tisíc dětí, za Českou republiku 2 825.

Hodně rodičů spoléhá spíše na restrikce a omezení, což je méně efektivní.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia