MF DNES

Místo bytu sklep či půda

Drahé byty nutí k extrémním řešením. Realitky registrují nárůst zájmu o nebytové prostory, jako jsou sklepy.

- Marek Tomanka redaktor MF DNES

Nedostupné bydlení nutí Čechy ke stále extrémnějš­ím řešením bytové situace. Zejména v největších městech už lidé míří i do prostorů jako ateliéry či sklepy. Tím se však riziku vystavují nejenom oni sami, ale i majitelé těchto nemovitost­í či realitní zprostředk­ovatelé, kteří je za účelem bydlení nabízejí.

„Setkáváme se s tím, že zájemci o bydlení poptávají pro tyto účely i nebytové prostory. Takové zájemce však vzhledem k tomu, že prostory mají být užívány k účelu, ke kterému jsou kolaudován­y, odmítáme,“říká Markéta Kolaciová, jednatelka společnost­i Reality GAIA.

U nabízených nemovitost­í realitní kanceláře vesměs kontrolují, k čemu byly zkolaudová­ny. Filtrují tak například pronajímat­ele, kteří by se pokoušeli současné situace využít a nabídnout k bydlení prostor, který k tomu není určený.

Se zájmem bydlet například ve sklepech či na půdách se však mnohé z nich setkávají. „Tento ,nešvar‘ se týká hlavně Prahy, kde je momentálně největší nedostatek nájemních bytů,“uvádí Jan Kunz, regionální ředitel pobočkové sítě realitní kanceláře Sting.

Velice specifický­m „nebytovým prostorem“jsou pak tzv. řopíky, pozůstatky opevnění z období před druhou světovou válkou. „Jen v katastru Mikulova máme přes 30 těchto staveb. Vlastní je převážně stát a dosud jsem se nesetkal s častější snahou tyto stavby obývat, byť by to bylo možné,“myslí si Vojtěch Jedlička z realitní kanceláře Moravika. Podle něj by mohly sloužit například lidem bez domova.

Nezákonné bydlení ve sklepě

Největší tuzemská realitka M&M Reality upozorňuje, že na internetu přibývají i nabídky na prodej údajně obyvatelný­ch prostor, které byly dříve sklepy či prádelnami. Před nákupem nemovitost­i tohoto typu ale varuje.

„Každý prostor musí být užíván k takovému účelu, jaký schválil stavební úřad. Pokud tedy člověk bydlí například v ateliéru, tak porušuje stavební zákon. Analogicky to platí i pro sklep,“říká Lukáš Štrajt, vedoucí právního oddělení společnost­i.

Aby byl obytný prostor v budově zkolaudová­n jako byt, musí splnit řadu požadavků. Pokud má například pouze jednu místnost, musí být její velikost podle technické normy minimálně 16 čtverečníc­h metrů. „Důležitá je minimální světlá výška, která musí být v bytových domech 2,6 metru, v rodinném domě 2,5 metru, v podkroví pak 2,3 metru. Svá pravidla má také větratelno­st či dostupnost prostoru,“dodává Štrajt.

Například Praha však své stavební předpisy nedávno zmírnila. Tamní radní v roce 2018 schválili odstranění požadavku na tzv. oslunění bytu, podle kterého musely 1. března do každého nově postavenéh­o bytu dopadat přímé sluneční paprsky na třetinu podlahové plochy po dobu 90 minut. Ateliéry, které neprošly kolaudací na byt právě kvůli neplnění této normy, tak nově mohou být v hlavním městě rekolaudov­ány.

Dlouhodobé bydlení v prostorech, které k tomu nejsou určeny, totiž s sebou nese řadu komplikací. „Pokud stavební úřad zjistí, že prostory, které nebyly zkolaudová­ny pro účely bydlení, jsou užívány v rozporu s tímto povolením, může uložit pokutu až do výše 500 tisíc korun,“říká Bořivoj Líbal, spoluřídíc­í partner advokátní kanceláře Noerr. Sankce navíc hrozí nejenom vlastníkům těchto nemovitost­í, ale i jakýmkoli jiným osobám, které ji využívají. „Výjimkou by mohla být situace, kdy nájemce například nevěděl, že stavba nemá příslušná povolení k užívání. Pokud realitní kanceláře nebo obdobní poskytovat­elé služeb neuvedou, že se jedná o nebytový prostor, a přesto jej nabízejí k bydlení, uplatňují se pravidla o ochraně spotřebite­le. Obchodní praktiky, které obsahují zavádějící informace, jsou postihován­y Českou obchodní inspekcí,“dodává David Němeček z též advokátní kanceláře.

Stejný problém může vzniknout i u rekreačníc­h nemovitost­í, jako jsou chaty či chalupy. Pokud nebyly zkolaudová­ny k dlouhodobé­mu bydlení, tak život v nich může podle Němečka představov­at stejný problém jako u sklepa či ateliéru.

Kromě rizika sankce ze strany stavebního úřadu vznikají u bydlení

Prostor musí být užíván k takovému účelu, jaký schválil stavební úřad.

Bydlení se stává luxusem a pro velkou část obyvatel začíná být problémem.

v těchto prostorech i další problémy. Mají totiž jiné požadavky na vytápění, odhlučnění či požární ochranu a mohou tedy představov­at i zdravotní riziko.

Drahé nájmy ve městech

Ohlížet se po atypických řešeních bydlení nutí Čechy soustavný růst cen nemovitost­í, jejž kopíruje i růst cen nájmů. Z nejnovější­ch dat Eurostatu vyplývá, že od roku 2007 do třetího kvartálu 2019 stouply nájmy v ČR o téměř 80 procent, což je v rámci EU druhá nejvyšší hodnota. Více nájemné bydlení podražilo pouze v Litvě.

S drahými nájmy bojují mnohé evropské metropole. Vedení Berlína přistoupil­o v tomto ohledu k radikálním­u řešení – rozhodlo, že výši nájmů na pět let zmrazí.

Regulace nájmů jako jedno z řešení krize dostupnost­i bydlení zaznívá i v Česku. Neformální diskusi o něm vede vládní ČSSD. „Regulované nájemné je pro ČSSD bezesporu důležité téma. Bydlení se v ČR stává luxusem a pro velkou část obyvatel začíná být problémem. Musíme ale přijít s komplexním řešením a v tuto chvíli řešíme, jak na to,“uvedl místopředs­eda strany Ondřej Veselý.

 ?? Foto: Petr Lemberk, MAFRA ??
Foto: Petr Lemberk, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia