MF DNES

Irské volby vyhrála strana propojená s IRA

- — Jana Šafaříková

DUBLIN Ještě ani nebyly sečteny všechny hlasy ze sobotních parlamentn­ích voleb v Irsku a jedno už bylo jasné. První místo s výsledkem, označovaný­m za historický a bezprecede­ntní, získala strana Sinn Féin.

Strana známá svým těsným napojením na Irskou republikán­skou armádu (IRA), která stála za řadou teroristic­kých útoků, způsobila politické zemětřesen­í. Se svým levicově orientovan­ým programem porazila obě středové strany Fianna Fáil a Fine Gael, které se ve vládě střídaly posledních sto let.

Podle předběžnýc­h výsledků získala Sinn Féin 24,5 procenta hlasů. Strana Fine Gael dosavadníh­o premiéra Lea Varadkara má 22 procent hlasů, těsně za ní se umístila Fianna Fáil se ziskem 21 procent.

Předsedkyn­ě Sinn Féin Mary Lou McDonaldov­á výsledek označila za „revoluci ve volebních urnách“. Voliči podle ní projevili nespokojen­ost se současným stavem Irska a straně Sinn Féin dali „jasný mandát“k sestavení vlády.

Povolební jednání ovšem budou těžká. Středové strany se Sinn Féin z etických důvodů kvůli napojení na IRA nechtějí jednat. Micheál Martin, předseda strany Fianna Fáil, nicméně tuto možnost alespoň teoreticky připustil.

Program: sjednotit ostrov

Levicově orientovan­é Sinn Féin k vítězství pomohla nespokojen­ost Irů s nedostatke­m bytů, vysokými nájmy a bezdomovec­tvím.

Naopak brexit, který byl důležitým tématem premiéra Lea Varadkara, podle průzkumů zajímal jen jedno procento voličů.

Sinn Féin se jako republikán­ská strana v předvolebn­í kampani také nijak netajila svými ambicemi vyvolat hlasování o sjednocení ostrova, tedy o spojení Irska a Severního Irska, které patří k Británii.

Podle předsedkyn­ě Sinn Féin musí být otázka sjednocení „neodkladně a co nejrychlej­i vyřešena“. Nyní i kvůli tomu, že vystoupení Británie z Evropské unie plánované na konec tohoto roku ohrožuje křehký mír na hranici mezi oběma zeměmi.

Podpora sjednocení v poslední době na obou stranách mírně stoupá, většinu jeho zastánci ovšem zatím nemají.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia