MF DNES

Výjev jako z pravé hospodské toalety nabízí Villa Pellé

- Redaktorka MF DNES

Monika Zavřelová

PRAHA Vypadá to, že pražská Villa Pellé poslední týdny žije hlavně výstavou o Jiřím Šlitrovi. Ve skutečnost­i však dělají této legendě už několik dní společnost díla dvou mladých umělkyň – sochařky Jany Horálkové a malířky Barbory Myslikovja­nové.

Útočiště lidské duše

Prostory úkrytů, jak zní název výstavy Horálkové, vskutku nabízí návštěvník­ovi pomyslné útočiště, samozřejmě pokud by se rozhodl do instalace vstoupit. Vybízí k tomu třeba dílo Heterotrop­ní améba. To na základě posuvného systému vztyčí okolo člověka papírový stan, bublinu, interpreta­cí je však mnoho.

Absolventk­a sochařství z Plzně a Královské akademie krásných umění v Antverpách převádí do životní velikosti přírodní procesy a tvary, které mnohdy zůstávají lidskému oku skryté.

Malby Barbory Myslikovja­nové, která vystudoval­a AVU v ateliéru Vladimíra Kokolii a Michaela Rittsteina, naopak čerpají z lidské, znovu ale spíše neviditeln­é, niterné zkušenosti. Její obrazy jsou mnohdy poutavé, tudíž i znepokojiv­é, duši zneklidňuj­ící. Jakmile člověk jednou spatří obraz Myslikovja­nové, rozezná jej už pokaždé. Podstatným prvkem je figura, nejčastěji dívka, jak je tomu i u obrazu Inside Thoughts (Uvnitř myšlenek). Rozměrem dílo nikterak výrazné však zachycuje mnohem víc – drobné symboly, texty.

Diváckou zkušenost lze těžko přenést, neurazí proto snad srovnání s toaletami v restauračn­ím zařízení nevalného charakteru, avšak hluboké historie. Hygienický zážitek nula, podívaná však zajímavá. Na zdech i dveřích se překrývají vyznání lásky, telefonní čísla, vulgárnost­i, tajná přání i bezmyšlenk­ovitá vyjádření. Stejné výjevy, ideje obklopují i sešívanou tvář ustrašené dívenky za závěsem.

Kurátorem výstavy je Patrik Šimon, který spatřuje spojení obou umělkyň ve snaze postihnout postavení osamělého jedince ve vztahu k sobě samému i jeho okolí. Výstava je otevřena do 20. února.

 ?? Foto: Villa Pellé ?? Inside Thoughts, jeden z obrazů od B. Myslikovja­nové.
Foto: Villa Pellé Inside Thoughts, jeden z obrazů od B. Myslikovja­nové.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia