MF DNES

Festival Malá inventura zve na Petra Formana

- — Tomáš Šťástka

PRAHA Tituly Nová rakev, Prezidenti, Nedělej Domovské scény, ale i sotva publikovat­elné výrazy obsahuje webová nabídka festivalu nového divadla Malá inventura. Drobnou prací grafika totiž stránky působí jako po napadení šotkem. Nebo aspoň žlutým potměšilým kuřetem, které je už roky symbolem této přehlídky.

Celých deset dní

I přes vtípky však Malá inventura vstupuje do svého osmnáctého ročníku se vší vážností. Od 20. do 29. února totiž v Praze nabídne na pět desítek představen­í. Diváci mohou vyrazit hned na dvacet míst po celém městě, kde je vedle inscenací čeká další doprovodný program, diskusní večery či akce pro děti. Jak za pořadatele uvádí Johana Mravcová, Malá inventura letos nabízí nejbohatší program za celou dobu své existence. „Poprvé v historii bude festival trvat celých deset dnů,“upozorňuje Mravcová.

Co tedy návštěvník­y může nalákat? Domovské scény, které festival hostí, nabídnou hned osmnáct představen­í. Zaujme mezi nimi inscenace Pan Pros z dílny autorské dvojice Trmíková–Nebeský, tedy spolku JEDL. Dále to je představen­í Iluzionist­a Petra Formana, Maryša (mlčí) spolku Depresivní děti či na podzim uvedená Láska v době globálních klimatický­ch změn v divadle MeetFactor­y.

Vedle zavedených jmen se právě v rámci Malé inventury vždy vyplatí vyrazit na práci mladých umělců. Sekce Nová krev (ona Nová rakev z úvodu) láká třeba na tvorbu spolku 8 lidí nazvané Press Paradox. Jedinou podmínkou uvedení je premiéra v uplynulém roce.

Letošní ročník rozvíjí i loňskou programovo­u novinku Pralin, tedy speciální platformu umožňující spolupráci mladých umělců mezi Prahou a Berlínem. Nebude chybět ani zahájení v podobě předávání cen Česká divadelní DNA ve Studiu Hrdinů. Malá inventura se představí i v regionech.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia