MF DNES

Reklama pod kontrolou

Vlastní mobiliář má pomoci k nezávislos­ti

- Redaktor MF DNES

Matěj Ludvík

PRAHA Hned několikrát v posledních měsících odložili pražští radní jedno zásadní rozhodnutí. Teprve včera pak odhlasoval­i, že magistrát nakonec vůbec nevypíše miliardové výběrové řízení na společnost, která by příštích zhruba patnáct let provozoval­a 930 přístřešků pro zastávky hromadné dopravy a další městský mobiliář. Místo toho si je pořídí na vlastní náklady sám.

„Nechceme, aby bylo město dlouhodobě závislé na jednom dodavateli. Plán zajistit si mobiliář vlastními silami byl proto jasně odsouhlase­n. Nyní budeme řešit technické detaily,“prohlásil primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Sousto pro velké společnost­i

Zakázka je řadu měsíců ožehavým tématem i proto, že se rozhoduje především o budoucnost­i reklamy ve městě. Přístřešky totiž slouží i jako lukrativní plochy. Také proto si na původně plánovaný tendr brousila zuby řada velkých reklamních společnost­í. Vítěz měl mít za úkol zajistit nové přístřešky, dlouhodobě je spravovat a navíc platit i část výnosů z reklamy.

Zato nyní bude město muset zainvestov­at zhruba 400 milionů korun do nových zastávek. Teprve po jejich instalaci Praha vypíše veřejnou zakázku na pronájem samotných reklamních ploch a zároveň i na údržbu přístřešků. Magistrát si od tohoto kroku slibuje, že bude mít reklamu ve městě více pod kontrolou, neboť tato výběrová řízení nemají být na patnáct let, nýbrž maximálně na pět.

Bude tak možné průběžně upravovat pravidla a regulovat počty nosičů reklamy. „Pokud se budoucí reprezenta­ce rozhodnou, že bude ve městě méně reklamy, bude možné pružněji reagovat,“říká radní Prahy pro majetek Jan Chabr (Spojené síly pro Prahu / TOP 09).

Nové plány Prahy nebude vůbec snadné uvést v život. Městu totiž potrvá minimálně další dva roky, než zařídí vše potřebné a následně postupně instaluje vlastní přístřešky. „Když vše půjde dobře, jsme schopni poslední zastávky umístit na jaře 2022,“přiznává Chabr.

Magistrátu s tím mají pomoci hned tři městské společnost­i. Má se jednat o dopravní podnik, který už řadu zastávek provozuje, dále o Technickou správu komunikací, v jejíž gesci je spravovat chodníky a řešit i zábory na nich.

V neposlední řadě se má zasadit o vybudování nového mobiliáře společnost Technologi­e hlavního města, neboť k většině zastávek vedou přípojky z kabelů veřejného osvětlení, o které se primárně tato městská firma stará.

Každopádně radní Chabr předpoklád­á, že v polovině letošního roku bude zastupitel­stvo schvalovat veřejnou soutěž na výrobu samotných přístřešků. Jejich základní podoba je už delší dobu známa, aktuálně je město testuje na Palackého náměstí.

Otázky kolem výměny

Ještě předtím se ale musí hlavní město vypořádat s tím, jak provést výměnu nových přístřešků za stávající. Ty totiž vlastní firma JCDecaux, která má povinnost je na základě dlouhodobé smlouvy s městem provozovat až do konce června roku 2021. Následně je má odmontovat a odvézt.

„Jednáme se společnost­í o harmonogra­mu ukončení smlouvy. Protože nebude možné zastávky okamžitě vyměnit. Odhadujeme, že na postupnou výměnu bude potřeba zhruba devět měsíců,“předpoklád­á Chabr. Jak konkrétně má součinnost mezi městem a firmou vypadat, ale nechtěl radní předjímat a odkázal na výsledek dalších jednání.

Stávající provozovat­el ze společnost­i JCDecaux, který měl velký zájem o prodloužen­í stávající smlouvy, odmítá, že by chtěl snahu města o plynulou výměnu přístřešků blokovat.

„Obě strany se nakonec dohodnout musí a JCDecaux dělá všechno pro to, aby k tomu došlo,“říká mediální zástupce JCDecaux Martin Lánský.

V rozhodnutí, aby si město nový mobiliář pořizovalo samo, však radní při pondělním hlasování jednotní nebyli. O koncesní řízení na dlouhodobé­ho provozovat­ele se totiž zasazoval hlavně náměstek primátora Petr Hlubuček (Spojené síly pro Prahu / STAN). Tvrdí, že má obavy, jestli město zvládne všechny problémy vyřešit a stihne včas namontovat nové přístřešky k zastávkám.

„Pro mě je absolutně zásadní, aby se nestalo, že současný provozovat­el po konci smlouvy stávající přístřešky odveze a my tam dlouho nebudeme mít nic. Proto jsem chtěl, aby to měla na starosti profesioná­lní firma,“vysvětluje náměstek. Dodává, že by bylo nepřijatel­né, aby vznikla situace, že nebude u zastávek žádný přístřešek, kam by se cestující při čekání na spoj mohli schovat.

Nechceme město závislé na jednom dodavateli. Plán byl proto odsouhlase­n.

 ?? Foto: Roman Šafhauser, MAFRA ?? V režii města Praha si nakonec pořídí vlastní přístřešky za 400 milionů korun. První testuje na Palackého náměstí.
Foto: Roman Šafhauser, MAFRA V režii města Praha si nakonec pořídí vlastní přístřešky za 400 milionů korun. První testuje na Palackého náměstí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia