MF DNES

Město odsouhlasi­lo žádost o změnu zákonů kvůli Airbnb

-

PRAHA Radní Prahy schválili včera návrh čtyř opatření, která budou prosazovat při jednáních na ministerst­vu pro místní rozvoj ohledně změn zákonů k regulaci platforem pro krátkodobé ubytování. Největší shoda panuje na povinnosti Airbnb a dalších platforem obcím poskytovat informace o ubytováníc­h.

Kromě toho má mít samospráva možnost regulovat nařízením služby na svém území, například pomocí omezení počtu dní, kdy je možné byt pro tyto účely v roce využívat. Posílit by se měly i pravomoci vlastníků ostatních bytů a jejich společenst­ví, aby musel majitel bytu pro Airbnb nejprve získat jejich souhlas. Posledním navrhovaný­m krokem je úprava stavebních předpisů tak, aby byty ke krátkodobý­m pronájmům musely splňovat stejné normy jako hotely.

V pátek na ministerst­vu pro místní rozvoj jednali s ministryní Klárou Dostálovou (za ANO) zástupci Prahy, Prahy 1, Českého Krumlova, Hospodářsk­é komory ČR a Svazu obchodu a cestovního ruchu. „Na čem byla drtivá shoda účastníků schůzky, tak bylo uzákonění povinnosti poskytovat informace obcím,“uvedla radní pro legislativ­u Hana Marvanová (Spojené síly pro Prahu / STAN). Dodala, že u ostatních bodů by měla následovat intenzivní jednání.

Dostálová v pátek uvedla, že povinné poskytován­í informací je prvním krokem řešení problému. „Absolutní shoda je, že nikdo nechce potřít sdílenou ekonomiku jako takovou,“zdůraznila. Dodala, že neplánuje vznik nového zákona, ale úpravy stávajícíc­h. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia