MF DNES

Lidem neubližuji, to alkohol

Kapelu ve vršovickém baru umlčela rána z brokovnice, exces gradovaný opilostí řeší soud

- Redaktor MF DNES

Jan Bohata

VRŠOVICE Výstřel z brokovnice skrz okno vršovickéh­o baru umlčel loni v pátek 8. března 2019 country kapelu, létající střepy zranily hosty. Další rány zazněly na ulici a brokovnice nebyla jediná ostře nabitá zbraň, kterou měl střelec při sobě.

Kauzu včera začal řešit senát Městského soudu v Praze. Státní zástupce devětačtyř­icetiletéh­o Jiřího Kunu viní z pokusu o těžké ublížení na zdraví, poškození cizí věci, ohrožení pod vlivem návykové látky a nebezpečné­ho vyhrožován­í.

Obviněný podle státní zástupkyně přijel před lokál na skútru, ačkoliv pil alkohol, a nadto užil uklidňujíc­í lék Diazepam. Šlo o nebezpečno­u toxickou směs. „Tyto látky si vzájemně posilují účinky,“upozornila žalobkyně Jana Polanská. V batohu vezl opakovací brokovnici Remington, zvanou „pumpa“, nabitou šesti náboji. Na opasku měl pistoli Glock ráže 9 mm se třemi zásobníky, každý z nich s dvanácti náboji. Do baru šel pro svou družku. Nezdržel se zde dlouho a vyšel sám na ulici, kde se začal hádat s dcerou.

Verbální spor gradoval, muž proto vytáhl jednu ze zbraní. „Z batohu vyňal legálně drženou opakovací brokovnici,“uvedla státní zástupkyně. Dva výstřely vypálil do vzduchu, tyto patrony se ale skládaly z celkem neškodné směsi soli a antiperlí.

Rána číslo tři, o poznání nebezpečně­jší, směřovala do skleněné vitríny zaplněného baru. Střela se skládala z asi 50 olověných broků o průměru pět milimetrů. „Jejich část byla způsobilá vážně poranit oči přítomných osob hlubokým zástřelem, čímž ohrozil pět nejblíže

průstřelu přítomných osob,“upozornila Jana Polanská.

Rána umlčela country kapelu a několik hostů vyběhlo ven, kde střelec inkasoval spršku ran pěstí do motocyklov­é helmy, kterou si po celou dobu nesňal, a přišel o pušku. Přitom však vytáhl podle státní zástupkyně pistoli, na jednoho z mužů zamířil a zahnal ho. Na místo poté dorazila policie, načež se obžalovaný bez odporu vzdal. Lékaři posléze zjistili, že hladina alkoholu v krvi se pohybovala mezi 0,78 a 1,09 promile.

Když vřou emoce

„Nejsem člověk, který ubližuje, jenom jsem chlastal,“charakteri­zoval osudnou noc Jiří Kuna. Ten se v zásadě k činu doznal. Odmítl však tvrzení obžaloby, že by někoho chtěl zranit. „Emoce se ve mně vařily. Na to okno jsem ale nestřílel úmyslně,“přesvědčov­al soud. Že se broky dostaly do baru, se prý dozvěděl až od policistů a podle snímků z vyšetřovac­ího spisu.

Popřel, že by někoho úmyslně zastrašova­l pistolí. Naopak prý měl strach z lidí, kteří ho po střelbě obklíčili a zatlačili zády k autu, odkud neměl kam ustoupit. „Nešlo mi do hlavy, proč vyšilují. Předpoklád­al jsem, že jsou opilí. Měl jsem strach,“řekl obžalovaný.

Připustil, že vypil asi půllitr becherovky a pár loků myslivce. Když vyjel do baru pro družku, baťoh s nabitou brokovnicí si vzal prý mimoděk. Podobně i opasek s Glockem si připnul automatick­y. V kajícné řeči včera připustil problémy s alkoholem i to, že prošel léčbou, a za incident se všem omlouval.

Ve svědecké ohrádce defilovali i svědci dramatu. „Chtěl jsem ho na ulici zpacifikov­at. Jednou nebo dvakrát jsem ho udeřil do přilby,“uvedl svědek. Obžalovaný na něj poté podle jeho slov tasil zbraň a mířil na tělo. „Byl to blbej pocit. Vystřelit, tak je po mně. Tohle na legraci nevypadalo, myslel jsem, že mu v ten moment přeskočilo,“líčil jeden z návštěvník­ů baru. Úzko bylo i lidem, kteří zůstali v lokále, jímž se rozletěly ostré kusy skla. „Ozvala se rána, všechno v baru ztichlo.

Rozstřelen­é sklo mi vletělo do obličeje, do vlasů,“uvedl další svědek.

Jednání pokračuje, předsedkyn­ě senátu hlavní líčení naplánoval­a na tři dny. Obžalované­mu hrozí pět až 12 let vězení.

Nebýt akčním hrdinou

Nejde o první případ řešený soudy v Praze, v němž figuruje zbraň a emoce zjitřené alkoholem či jiným chemickým dopingem. Na to, jak se nestat náhodnou obětí střelby, podle expertů jednoznačn­ě účinný recept neexistuje.

„Oběť v podobný moment prožívá stres, s nímž útočník zpravidla počítá. V první řadě je nutné potlačit šok, nejednat neuváženě. Řešením je nalézt si úkryt, uniknout z ohroženého místa ale určitě nezkoušet situaci řešit,“vysvětlil psycholog Joža Spurný z Policejní akademie ČR. „Hlavně si nehrát na hrdinu,“radí podobně policisté.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia