MF DNES

Městská divadla pražská aspirují na cenu

-

PRAHA Divadlem roku 2019 se může stát ostravské Divadlo Petra Bezruče, HaDivadlo Brno nebo Městská divadla pražská. Tři scény jsou nominované na nejlepší české divadlo loňského roku v soutěži Ceny divadelní kritiky. Vítěze pořadatelé oznámí 16. března v Divadle Komedie.

Inscenací roku 2019 se může stát kromě titulu Transky, body, vteřiny z Divadla Petra Bezruče i dramatizac­e Erbenovy Kytice, kterou v Národním divadle inscenoval­o duo Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský, a inscenace Vladař podle Niccola Machiavell­iho, kterou uvedla Městská divadla pražská v Divadle Komedie.

Nejvíc nominací – pět – mají ostravské Divadlo Petra Bezruče a Městská divadla pražská, z toho čtyři má Divadlo Komedie. Třetí jsou pražské Divadlo pod Palmovkou a HaDivadlo se třemi nominacemi. Pražské scény mají tentokrát 14 nominací, následuje Ostrava s pěti, Brno se třemi a České Budějovice s Libercem mají po jedné nominaci.

Na mužský herecký výkon jsou nominováni Jakub Albrecht za roli v inscenaci Bezruký Frantík Divadla

Pražské scény mají 14 nominací, Ostrava pět, Brno tři a jednu nominaci mají České Budějovice a Liberec.

pod Palmovkou, Jakub Burýšek za roli v titulu Transky, body, vteřiny a Miloslav König za roli ve hře Nepřítel lidu Divadla Komedie. Z hereček dostaly nominaci Tereza Dočkalová za roli ve Faustovi z Divadla pod Palmovkou, Radka Fidlerová za výkon ve hře Sláva a pád krále Otakara v Divadle Komedie a Erika Stárková za roli v muzikálu Lazarus rovněž v Komedii.

V historii cen je jako Divadlo roku nejúspěšně­jší Dejvické divadlo a Divadlo Na zábradlí, která obě zvítězila pětkrát. Následují Divadlo Komedie, i když s různými soubory, které titul získalo čtyřikrát. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia