MF DNES

S koštětem skákal přes gauč. S tyčí míří do nebe

- Tomáš Macek sportovní reportér MF DNES

Ve městě Toruni se roku 1473 narodil astronom Mikuláš Koperník, jenž měl dle soudobých učenců takovou drzost, že si „dovolil uvádět do pohybu Zemi a zadržovat Slunce“. Dnes jsou po tvůrci heliocentr­ické teorie pojmenován­y chemický prvek, krátery na Měsíci a na Marsu – i atletický mítink.

Právě na něm Armand Duplantis, dvacetilet­ý americký tyčkař se švédským pasem, v sobotu pronesl: „A teď bude mým limitem jen nebe.“

Jeho skok přes 617 centimetrů je novým absolutním světovým rekordem. „Myslel jsem, že mám halucinace, když laťka zůstala na stojanech,“líčil, zatímco experti se shodovali: Ano, už teď má schopnosti i na překonání magických 620.

Doma v americkém Lafayette skákal už coby tříletý capart s koštětem přes gauč a pak i s tyčí na zahradě v sektoru, který tu otec vybudoval, na doskočiště z postelové pěny. Stálo vedle cihlové zídky a sousedi se báli, aby ten „ďáblík Duplantisů“nepřistál na jejich pozemku.

„Ve čtyřech letech jsem oznámil: Jednou skočím světový rekord. Jasně, chtěl jsem i všechny zlaté medaile, co budou k mání, ale ten rekord pro mě znamenal víc.“

Tehdy byl (od roku 1984) v držení Sergeje Bubky, ukrajinské­ho cara tyče, jenž během jedenácti let posunul jeho hodnotu až na 615 centimetrů. Bubkovy výkony dlouho platily za „nadpozemsk­é“.

Až Renaud Lavillenie jej v Doněcku 2014 zdařilým pokusem na 616 centimetre­ch překonal.

„Renaud je můj idol! Jeho plakáty jsem měl vylepené v pokoji,“připomíná Duplantis.

Co na to Francouz? „Ne, nejsem zklamaný, že mě zrovna tenhle kluk o rekord připravil. Už dva roky vím, že má ten potenciál.“

Duplantis, přezdívaný Mondo, po rekordním skoku pospíchal v Toruni na tribunu, kde se utopil v objetí matky Heleny. Otec Greg, který jej od dětství trénuje, tentokrát chyběl. „Ale oba rodiče toho pro moji kariéru udělali spoustu,“ujistil syn.

Předali mu i sportovní geny. Otec skákal závodně o tyči, měl osobní rekord 580 centimetrů. Švédská matka byla sedmibojař­kou.

Žijí v USA, ale neblahé osobní zkušenosti otce s přísným systémem národní kvalifikac­e na vrcholné akce vedly rodiče k rozhodnutí, aby Armand reprezento­val Švédsko.

Brzy mu začali říkat Zázračné dítě tyče, vždyť od sedmi let vylepšoval mládežnick­é světové rekordy. Obrovský průlom předvedl na mistrovstv­í Evropy 2018 v Berlíně. Vylepšil tu své osobní maximum o 12 centimetrů, přeskočil 605 centimetrů a coby první teenager v historii pokořil šest metrů.

Gavio Nettles, soupeř z juniorskýc­h klání, o něm říká: „Armand nezná strach. Podívá se na laťku a řekne: Tak jo, prostě ji přeskočím.“

Duplantis přidává: „Je to hodně i o vaší mentální síle.“Ovšem také o té tělesné. Z mistrovstv­í světa v Kataru odešel v říjnu po tuhém souboji s Američanem Kendrickse­m poražen. „Byl jsem v Dauhá jako tlusté dítě z univerzity,“zkritizova­l se. „Proto jsem si předsevzal: Musím shodit nějaká kila, zlepšit fyzičku.“

Povedlo se, k míře 180 centimetrů nyní připisuje váhu 69 kilogramů. „Pořád jsem kluk z koleje a jsem za to rád. Ale zároveň dávám atletice maximum, jako profesioná­l. Náramně se při tom bavím, tak jsem se ještě nikdy v životě nebavil.“

Už na mítinku v Düsseldorf­u atakoval rekord, laťku však shodil loktem. V Toruni obstál.

Koperníkův památný spis Revolution­ibus katolická církev kdysi na dvě století zařadila mezi knihy zakázané. Duplantis naopak nyní bude na mítincích po celém světě jedním z nejžádaněj­ších atletů.

A rekord může stoupat dál.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Tohle je nový světový rekordman Arnaud Duplantis o víkendu skočil 617 centimetrů. A to je mu teprve dvacet!
Foto: Profimedia.cz Tohle je nový světový rekordman Arnaud Duplantis o víkendu skočil 617 centimetrů. A to je mu teprve dvacet!
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia