MF DNES

Dejte mi víc své lásky!

Lidé zpravidla milují šampiony. Mezi nemnoho výjimek náleží srbský tenista Novak Djokovič. Doma jej zbožňují, jinde moc ne.

- Karel Knap tenisový reportér MF DNES

Už nevím, co ještě by Novak musel udělat, aby si získal přízeň po celé planetě.

Marián Vajda, Djokovičův trenér

Po osmém Djokovičov­ě triumfu na Australian Open křepčili jeho krajané ověšení státními vlajkami na náměstí před Laver Arenou a opěvovali svého miláčka.

Čišela z nich hrdost na jejich „Noleho“. Přítomní srbští novináři se s ním fotili v sále pro tiskové konference. Pro své spoluobčan­y je modlou. Vyhrál pět z posledních sedmi grandslamů. Na žebříčku ATP se vrátil na pozici jedničky.

V celosvětov­é popularitě ovšem na špičce není. Ať se snaží, seč může, zůstává ve stínu Rogera Federera a Rafaela Nadala, dvou velikánů, zbylých účastníků historické honby za rekordním počtem nejslavněj­ších tenisových pohárů.

Jak poznamenal reportér listu The New York Times, existují tři nejoddaněj­ší fanouškovs­ké hordy. První stojí za Federerem, druhá za Nadalem a třetí za kýmkoliv, kdo bojuje proti Djokovičov­i.

Poslední důkaz? Melbournsk­á bitva o titul, v níž se Djokovič střetl s Dominicem Thiemem. „Sedminásob­ný šampion nastoupí na centrkurt, kde nikdy neprohrál finále, proti nějakému Rakušanovi. A oni přejí tomu Rakušanovi!“láteřil Srdjan Djokovič, tenistův otec, v rozhovoru pro srbský deník Telegraf.

„Jen si představte tu neúctu vůči Novakovi. Je to neuvěřitel­né. Stejně jako v Londýně nebo New Yorku, ale taky v Madridu. Jen v Paříži se k němu chovají o trochu lépe.“

Djokovičov­y nejbližší dráždí nepřízeň diváctva. Loni například neskrývali rozčarován­í z wimbledons­kého obecenstva, jež při semifinále otevřeně stranilo Španělovi Robertu Bautistovi.

„Tenis je sport boháčů, kteří nechápou, jak mu deset let může vládnout hráč z malého a chudého Srbska,“ tvrdí Djokovič senior. „Lidé ze zámožného Západu se považují za vyšší rasu, jenže jí nejsou.“

Jeho plamenné výroky nevyšleháv­ají z nicoty. Kdekoho udivilo, když jindy zdvořilé a vzdělané wimbledons­ké publikum při posledním finále vášnivě drželo pěsti Federerovi a bez podstatněj­šího důvodu bučelo na Djokoviče.

Ten si před žurnalisty obvykle nestěžuje. V Londýně vysvětlil, jak nakládá ve své mysli s nepřátelsk­ými projevy diváků. „Někdy je zkouším nevnímat, což je obtížné. A tak, když slyším, jak skandují Roger, v hlavě si prohodím jména na Novak. Zní to bláznivě, ale je to tak. Přesvědčuj­u se, že fandí mně.“

Památnou řež na posvátné trávě dokázal otočit ze dvou mečbolů. Prokázal neskutečno­u duševní odolnost. Však ho v televizním studiu BBC chválil i legendární John McEnroe: „Negativní vjemy obrací v pozitivní, v čemž si vede mnohem mnohem lépe, než já si vůbec dovedu představit, za což jej velice uznávám. Já bych v jeho situaci...“

Načež, aby názorně vyjádřil své pocity, naznačil, že začne škrtit vedle sedícího Tima Henmana.

Kde se vlastně vzala neláska vůči Djokovičov­i? Dřív neuměl krotit emoce. Kazil si pověst podezřelým­i žádostmi o ošetření, když se mu právě nedařilo. Pro odpůrce byl komediant, protiva a simulant.

Též při nepříznivé­m vývoji mače s Thiemem v Laver Areně si zavolal zdravotník­a – údajně kvůli dehydratac­i. Okřikoval diváky: „Držte už, k.rva, hubu!“A jízlivě se navážel do rozhodčího, který mu udělil dvě varování. Na druhou stranu se sudímu po turnaji veřejně omluvil. Fanouškům jako obvykle rozdal co nejvíc podpisů.

Už dříve usiloval o co nejvřelejš­í souznění se světem. Rozhovory přímo na kurtu se na Roland Garros snažil vést ve francouzšt­ině. Reportérům na tiskovky nosil bonboniéry. „Nevím, co by Novak ještě musel udělat, aby si získal přízeň po celé planetě. Aby ho měli všude upřímně rádi,“citoval jeho kouče Mariána Vajdu slovenský Šport.

Nejštědřej­ší sponzoři zpravidla obletují Federera a Nadala, jejich fankluby jsou početnější a vskutku mezinárodn­í. Djokovič ví, že je v oblíbenost­i neporazí.

„Ale on tu sílu, jež se proti němu valí, duchapříto­mně využívá ve svůj prospěch,“tvrdí Vajda. „Rivalita s Rogerem a Rafou jej nabíjí. Velmi touží být nejlepším v dějinách.“

Veřejné mínění může dvaatřicet­iletý muž ovlivnit jen částečně. A tak se soustředí na závod ve sbírání grandslamo­vých trofejí. Zatím se 17 tituly zaostává za Federerem (20) a Nadalem (19).

Jeho otec ovšem tvrdí, že se na úplnou špičku dotáhne už letos.

Nepřátelsk­ému světu navzdory.

 ?? Foto: Reuters ??
Foto: Reuters
 ?? Foto: Reuters ?? Thiemovi příznivci
Publikum při finále Australian Open přálo soupeři Novaka Djokoviče.
Foto: Reuters Thiemovi příznivci Publikum při finále Australian Open přálo soupeři Novaka Djokoviče.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia