MF DNES

Pastrňákův „suchej“únor

Český střelec šetří s góly, ale Bostonu v NHL i tak pomáhá

- Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Strochou nadsázky to vypadá, že se i on za Atlantikem zapojil do kampaně Suchej únor. Jen s tím rozdílem, že David Pastrňák neodmítá alkohol, ale abstinuje gólově.

Opojného pocitu po vstřelení branky si ještě lokl 1. února, poté ale zůstal čtyřikrát na suchu. Naposledy proti Detroitu – nejhoršímu týmu celé NHL, který má navrch nejmizerně­jší obranu.

„Puk často poskakoval kolem brány, ale přišlo mi, že jsme ani jednou nebyli na správném místě,“posteskl si Pastrňák pro server NHL.com, když jeho Boston v neděli překvapivě prohrál 1:3.

Tenhle gólový půst může mít nedozírné důsledky ve sledované Pastrňákov­ě honbě za trofejí pro nejlepšího střelce celé NHL!

Jen pro ujasnění – s 38 trefami bostonské eso dál patří k nejlepším kanonýrům soutěže. Na ledě dál umí zaujmout, vytváří šance. Ale nepadá mu to. V sezoně už dvě podobné odmlky zažil – mezi Vánocemi čekal na zásah dokonce pět mačů. Jenže tentokrát gólové mlčení přichází v tuze nevhodnou dobu.

Základní část se přehoupla do závěrečné třetiny, ale co je podstatněj­ší – rozstřílel­i se Pastrňákov­i konkurenti. Auston Matthews z Toronta má 40 gólů. Stejně je na tom i ruský bombarďák Alexandr Ovečkin, další zářezy jeden z nejlepších střelců historie NHL mohl přidat v noci na dnešek proti NY Islanders (výsledek na idnes.cz/sport). „Ovie se zahřívá, je to neuvěřitel­ný střelec. Na jeho ránu spousta dětí i já můžeme jen zírat,“říká Pastrňák pro server The Athletic. „Pořád si myslím, že mě porazí. Nemůžu se s ním srovnávat.“

Ve druhé stovce

V poslední době rozhodně ne. Ovečkin během dvaceti dnů zvládl tři hattricky, celkem v devíti zápasech zaznamenal 14 tref. Pokud poskládáme tabulku střelců za poslední měsíc, po víkendu by se za Ovečkinem poskládalo následujíc­í pořadí: Matthews 9, Laine 9, Stamkos 9. Pastrňáka byste se třemi zásahy našli až ve druhé stovce.

Smíšek z Havířova opakuje, že mu jde o týmový úspěch. A počínáním na ledě to potvrzuje. Nehoní se egoisticky za góly, nepálí bezhlavě. Třeba naposledy proti Detroitu byl v perfektní palebné pozici. Jenže místo rány zavrtěl rameny a šoupl puk doleva Krugovi, který ho zametl do prázdné brány. „Není sobecký,“přikývne bostonský kouč Bruce Cassidy. „Dodržuje systém, nic neošidí, a tím pádem nám hra funguje,“oceňuje. I to je maličkost, díky níž jsou Bruins nejlepším týmem NHL.

Na druhou stranu si Cassidy uvědomuje, že pro sebedůvěru střelců jsou góly mimořádně důležité. „A pro fanoušky je asi ještě důležitějš­í, aby někdo z týmu bojoval o individuál­ní ocenění,“říká kouč.

Trofej? Raději 50 gólů

Pasta často slýchá o Maurice Richard Trophy. Když už ho zámořští žurnalisté ponouknou k debatě o střeleckýc­h metách, vybere si jinou – padesát tref po základní části. „Nechci o tom moc přemýšlet, ale bylo by to hezké,“zasní se na chviličku třiadvacet­iletý dravec. „Když budu dál pracovat a hrát stejně, můžu to dokázat.“Loni skončil na čísle 38. Předloni na 35.

A pokaždé pro něj byl únor ve sběru gólových čárek nejkritičt­ějším měsícem. V únoru 2018 si připsal pouze dva góly. O rok později dokonce jediný – to však odehrál pouze pět duelů, neboť si smolně zranil palec na levé ruce.

Přesto nemusí jít úplně o náhodu, že v nejkratším měsíci se Pastrňák drží zkrátka. „Zápasy po All Star Game se hrají jinak, bývají defenzivně­jší,“upozorňuje dlouholetý útočník NHL Václav Prospal.

Pole se drolí na úspěšné a neúspěšné, zuří boje o play off. Týmy rozřazené do konferencí se znají čím dál důvěrněji. Pro brankáře se stávají střelci předvídate­lnějšími. I zlomek vteřiny jim postačí, aby zaujali pevnější postoj nebo se rychleji přesunuli. Poučení koučové vymýšlejí plány, jak eliminovat nejobávaně­jší zbraně soupeřů.

Pozná to i laik při přesilovce Bruins. Zatímco dřív kanon ráže 88 pálil bez přípravy z levého kruhu, teď si ho beci víc všímají a pozorněji k němu přistupují. Třeba o víkendu proti Arizoně (4:2) tak Pastrňák místo bomby poslal dvě pobídky, které po tečích skončily v síti.

Neskóruje, přesto pomáhá

Ačkoli Pastrňáka zjevně opustila střelecká pohoda ze startu sezony, přesto dokáže vymyslet způsob, jak Bruins pomoct. Za únor nasčítal pět asistencí, díky čemuž stejně jako mezi střelci i v produktivi­tě drží třetí příčku. Zaznamenal 78 bodů (38+40) a brzy může překonat loňské osobní maximum (81).

Víc se od něj očekávají góly. „Trenéři i hráči vám odpovědí, že v první řadě jde o tým, ale hlavně jde o sebevědomí,“říká kouč Cassidy. „Když dáváte góly, pomáhá to týmu. A pomáhá to střelcům, kteří se v zápase cítí daleko lépe.“

Nejpříjemn­ěji se Pastrňák cítil na podzim. V říjnu i v listopadu dal po 12 gólech. V prosinci jich přidal pět, v lednu zase osm.

Jak dlouho vydrží v únoru na suchu? I od toho se bude odvíjet, jak báječnou sezonu Pastrňák prožije.

Ovečkin se zahřívá, je to neuvěřitel­ný střelec. Nemůžu se s ním srovnávat.

 ??  ??
 ?? Foto: Getty Images ??
Foto: Getty Images
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia