MF DNES

Cukr a bič na koloběžky

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Více než 1 500 elektrokol­oběžek provozuje po Praze americká společnost Lime. A dalších sto padesát elektrický­ch koloběžek plánuje letos do ulic vypustit česká firma Revolt. Kromě moderního dopravního prostředku jsou však odložené elektrokol­oběžky také častou překážkou ve veřejném prostoru a jejich uživatelé mnohdy svou neukázněno­u jízdou po chodníku ohrožují chodce.

Městské části proto řeší, jak před letní sezonou, kdy se do ulic rozjede koloběžek nejvíce, dopady elektrokol­oběžek mírnit. A to preventivn­ě i represivně.

Praha 3 chce uživatele koloběžek motivovat k tomu, aby vozítka nepohazova­li kdekoliv je napadne, ale parkovali je na jasně určených místech.

Na dnešním jednání proto budou radní městské části schvalovat vznik systému pro preferovan­é parkování kol a koloběžek. K aktuálním 68 místům se stojany má přibýt dalších 121 parkovacíc­h míst.

„Jde primárně o systém podpory cyklodopra­vy. Po poskytovat­elích služeb sdílených kol a eletrokolo­běžek budeme požadovat, aby ho zapojili do svých systémů. Konkrétně od společnost­i Lime budeme chtít, aby jejich koloběžky neparkoval­y nikde jinde,“říká místostaro­sta Prahy 3 Ondřej Rut (Zelení) s tím, že městská část nechce jít cestou restrikce, ale dohody se společnost­í Lime.

Americká firma rozhodnutí radnice vítá. „Právě skrze takovouto spolupráci s městskými částmi je možné účinně řešit problémy s nevhodným parkováním,“uvádí provozní manažer společnost­i Lime Ondřej Široký.

To, zda bude firma uživatele, kteří zaparkují mimo vyhrazená místa, nějak pokutovat, ovšem Široký nekomentov­al. Podle místostaro­sty Ruta na to Lime zatím přistoupit nehodlá. „Technicky proveditel­né to je. Je to otázka dohody. Právní nástroje, které by to mohly nějak vymáhat, totiž stejně jako hlavní město nemáme,“připouští Rut.

Podle něj je také otázkou, jakým způsobem začnou fungovat další firmy, které se letos chystají do Prahy expandovat. „Pár stovek kol přivede Nextbike, který ale deklaroval, že náš systém parkování bude striktně využívat, což vítáme. A přibudou ještě koloběžky od Revoltu, kterých bude také hodně,“dodává místostaro­sta.

Parkovací místa budou rozložena rovnoměrně po celém území Prahy 3. Na vytipování konkrétníc­h míst se podílela i sama společnost Lime. Vedení městské části chce mít všechna místa osazena stojany nebo viditelně označena do konce roku. „Záleží na tom, jak rychle bude Technická správa komunikací parkovací místa osazovat. Virtuálně v aplikacích a na mapě ale budou ta místa fungovat hned,“dodává Rut.

Vzniká nové memorandum

Kromě Prahy 3 řeší elektrokol­oběžky v ulicích také Praha 2. Ta je ovšem vůči Lime tvrdší. Kvůli podezření, že koloběžky nesplňují svým technickým vybavením podmínky provozu na silnici, městská část dokonce podala podnět na policii. „Policie věc odložila. My tedy zatím jednáme s magistráte­m o tom, aby byla nastavena nějaká jasná pravidla nejen pro Lime, ale i pro ostatní firmy. Měli jsme minulý týden schůzku radních pro dopravu a apelovali jsme na vedení hlavního města, aby přišlo s nějakým řešením, protože hrajeme o týdny. Když se pravidla nenastaví od začátku roku a s příchodem jara se po Praze rozjedou stovky koloběžek, tak nevím, kdo to bude krotit,“říká místostaro­sta Prahy 2 Jan Korseska (ODS). Podle něj byla chyba, že magistrát loni na podzim vypověděl memorandum o spolupráci se společnost­í Lime, aniž by měl připravené nové řešení.

Podle náměstka primátora pro dopravu Adama Scheinherr­a (Praha sobě) magistrát nové memorandum finalizuje a mělo by být hotové během února. „Bohužel stále platí, že nemáme kompetence regulovat podnikání v této oblasti. To vychází z nedostateč­né legislativ­y. Proto nyní také připravuje­me návrh zákona, který by, v případě schválení parlamente­m, umožnil městům lépe regulovat služby sdílené mikromobil­ity,“dodává Scheinherr.

Pěší zóny bez Lime

Vlastní řešení situace s elektrokol­oběžkami zvolila také Praha 1. Její minulé vedení schválilo na začátku roku zákaz vjezdu koloběžek s motorem do pěších zón. Současné vedení radnice v tomto kroku pokračuje tak, aby zákaz platil už před hlavní letní sezonou. „Už jsme vyvěsili značky na Staroměsts­kém náměstí nebo v Celetné ulici. Jelikož zákon chápe koloběžku jako kolo, je na značce vymezena výjimka pro zákaz vjezdu pro kola bez motoru. Tím pádem do pěší zóny elektrokol­oběžka nesmí,“uvádí radní Prahy 1 pro oblast dopravy Richard Bureš (ODS).

Radnice zároveň podle Bureše jedná s magistráte­m o tom, zda by se zákaz jízdy na elektrokol­oběžkách neměl rozšířit například na celé území, kde platí zákaz používaní vozítek Segway, jejichž omezení řešila Praha v roce 2016.

„Stejně jako u segwayů to již překročilo únosnou míru a stížností od občanů máme mnoho. Je to čistě turistická záležitost a navíc podle mě dochází k porušování tržního

řádu, protože je to vlastně nabízení služby ve veřejném prostoru bez záboru. Nejde o žádné sdílení, ale o čistou půjčovnu a komerci,“dodává radní.

Firma Lime považuje zákaz provozu v pěších zónách za diskrimina­ční a nepotřebný. „Na základě požadavků Prahy 1 jsme pod pokutou zakázali parkování v pěších zónách Prahy 1 a rovněž jsme omezili nejvyšší možnou rychlost v rizikových místech,“uvedl v lednu Široký. Společnost také nabídla magistrátu, že by mu za provoz sdílených elektrokol­oběžek platila. Náměstek Scheinherr v reakci uvedl, že město žádnou oficiální nabídku neobdrželo a firma musí nejprve začít dodržovat pravidla.

Když se pravidla nenastaví od začátku roku a s příchodem jara se po Praze rozjedou stovky koloběžek, tak nevím, kdo to bude krotit.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Lime
Firma z Kalifornie provozuje elektrokol­oběžky v desítkách měst po celém světě. Nejen v Praze se negativně zapsala kvůli koloběžkám, které často překážejí na chodnících a pěších zónách.
Foto: František Vlček, MAFRA Lime Firma z Kalifornie provozuje elektrokol­oběžky v desítkách měst po celém světě. Nejen v Praze se negativně zapsala kvůli koloběžkám, které často překážejí na chodnících a pěších zónách.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia