MF DNES

Rozhovor: Jágr o Číně a Haškovi

Jak změnit český sport? Jak je to s údajným čínským profesorsk­ým titulem, který měl dostat? Jaromír Jágr včera po tréninku odpovídal na otázky MF DNES.

-

Václav Janouš Karolina Bulisová

Co říkáte na fungování Národní sportovní agentury?

Agentura vznikla před krátkou dobou. Milan Hnilička na tom pracuje a shání lidi, kteří mu pomohou. Je tam odborná rada a ta je i složena ze sportovců. A já si myslím, že by tam měli být sportovci. Kdo jiný vám může říct, co se děje ve světě a být spojkou s kluby, než sportovci? Lidi si myslí, že je to všechno strašně jednoduché, ale ono to tak jednoduché není.

Shánět peníze na sport jste si vyzkoušel i jako majitel klubu...

Samozřejmě. Každej sport je jinej, některý je populárněj­ší, některý dražší, jsou sporty, u kterých je jasný, že se tím nikdy živit nemůžeš.

V čem bude spočívat vaše angažmá jako ambasador čínského hokeje?

Byli jsme požádáni jako jedna ze sedmi zemí, abychom pomohli čínskému hokeji, protože když v Číně nebudou mít zahraniční trenéry, těžko můžou ten sport rozvíjet.

V Číně si vás asi dost považují. Přece jen, říká se, že jste tam dostal čestný profesorsk­ý titul...

To byla legrace, dělali jsme si legraci s Tomášem Králem. Já jsem spíš profesor hokeje. Z Číny jsme byli osloveni jako jeden z klubů, pro nás to nebyl problém, protože tu (na Kladně – pozn. red.) máme dvě haly. Vyšli jsme jim vstříc, to je všechno. Nemám ale křišťálovo­u kouli, abych viděl budoucnost. Ale vás, vás si zjistím, odkud jste... (smích)

Jsme z Mladé fronty DNES.

A jak to tam funguje? Můžete si psát, co chcete?

Ano, nikdo do toho nezasahuje.

A proč všichni říkají, že si nemůžete psát, co chcete?

Asi proto, že to tak funguje jinde... My se můžeme hájit jen prací, která je za námi.

To je důležité.

Vždyť to ale sám znáte, ne?

Ale když řeknou něco o mně, tak rozdíl je, že mě jako Jaromíra Jágra to nezabije, nezajímá mě to. Ale když to řeknou o novinářích, tak je to špatně.

Tak začněme znova, na co jsi se to ptal?

Co říkáte na fungování Národní sportovní agentury, kterou kritizoval třeba Dominik Hašek?

Já si myslím, že to je dobře udělané. Jsou tam sportovci, kteří něco dokázali. Já jsem byl 25 let v cizině, vidím obě strany. Jako hráč, jako majitel. Vím, jak je těžká práce sehnat peníze. Radek Štěpánek dokázal hodně v tenise, je tam Honza Železný, který má za sebou kariéru v atletice… My všichni chceme rozhejbat děti, rozhejbat lidi a meleme to pořád dokola, ale celkově ten sport je zanedbaný. Není to sranda dneska dělat sport.

To je o volbě, co preferovat.

Jasně, ale každý má svůj hlas. Jak to udělat?

To se ptáme vás.

Někdo bude muset udělat rozhodnutí, které bude nepopulárn­í. A to v Čechách není moc oblíbené, protože někomu něco vezmete. Ti, co získají, ti nekřičí.

To je tak ve všem. Jak jinak ale do sportu přitáhnout peníze?

Změnit financován­í sportu, aby firmy měly zodpovědno­st vůči regionu, ve kterém jsou. Že by měly odevzdávat tolik a tolik procent (zisku) na sport a kulturu. To je to, co nikdo neudělal. Jsou města, kde je to v pořádku, kde je velká firma nebo fabrika, a zodpovědno­st mají. Ale pak jsou města, kde to tak není a není to vyvážené... (odmlčí se) Je to takové nespravedl­ivé... Nevíte, na čem jste, jestli tu firma za pár let bude, nebo ne, a když přestane pomáhat, vše, co se budovalo roky, je pak v háji...

Ale ne všude jsou i zodpovědní sportovci. Třeba v Táboře před lety hokejový klub udělal milionové dluhy a městu jednou došla trpělivost je pořád sanovat...

Tak všechno je o lidech. Bohužel dneska lidi nemají motivaci. Do toho je spousta sportů, které chtějí dotovat. To je neřešiteln­é. To je snad lepší odpovědět na toho Dominika Haška... (smích)

 ??  ??
 ?? Foto: MAFRA ??
Foto: MAFRA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia