MF DNES

61 procent Američanů: Máme se líp. To je rekord

Agentura Gallup dala Donaldu Trumpovi do začátku kampaně velmi příjemné dárky.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

WASHINGTON Američanům se po třech letech Trumpova prezidento­vání daří tak dobře, jako to ve stejné chvíli nebylo za žádného předchozíh­o prezidenta ucházející­ho se o znovuzvole­ní od roku 1992.

To znamená ještě nikdy od konce studené války, kdy Gallup začal s tímto měřením.

Celkem 61 procent Američanů nyní říká, že se jim daří líp, než když Trump nastupoval v roce 2017 do Bílého domu.

A to je rekord.

Druhý nejlepší výkon je, že se líp než dříve dařilo přesně polovině Američanů. Dosáhli toho George Bush starší v roce 1992, Bill Clinton roku 1996 a George Bush mladší v roce 2004.

Když se snažil o znovuzvole­ní Barack Obama, za první tři roky jeho prezidents­tví si polepšilo 41 procent Američanů – přesněji řečeno se tak cítili.

U Trumpa jsou to však skoro dvě třetiny.

Je zajímavé a pro dnešní USA příznačné, že lidé hodnotí nabitost své peněženky podle toho, jestli se jim Trump jako prezident zamlouvá, nebo ne.

Pocit, že se jim daří lépe, má 89 procent republikán­ů. Ale jen 29 procent demokratů. Taková díra tady ještě nikdy nebyla.

Ale je tady ještě jedna skupina a ta může být hodně výmluvná: nezávislí. Z nich šedesát procent říká, že se mají líp. To je pro Trumpa dost dobrá zpráva.

Trump udělal z ekonomiky svůj hlavní volební trumf. Kladně ho v této oblasti oceňuje 63 procent Američanů. Zatímco demokraté tvrdí, že za růst hospodářst­ví nemůže prezident, ale ekonomický cyklus, lidé si očividně myslí něco jiného: jako Trumpovu zásluhu to vidí 62 procent Američanů. To je druhé nejvyšší místo od studené války. Víc měl jen Bill Clinton, jehož šikovné prsty za dobrou ekonomicko­u situací v roce 2000 vidělo 68 procent země.

Pokud jde o ekonomiku, i další údaje jsou pro Trumpa příznivé. Dvaapadesá­t procent dospělých nyní podle Gallupu říká, že je pro ně snazší „jít a koupit si věci v obchodech“, než to bylo před třemi roky. Opět je to mnohem víc, než tomu bylo při průzkumech v době, kdy předchozí prezidenti vyráželi do bitvy o znovuzvole­ní. „Jejich“čísla se točila kolem 40 procent.

Výsledky čerstvě zveřejněné­ho průzkumu svědčící o sílícím optimismu Američanů odpovídají i jiným aktuálním měřením. Například tomu, že se svým osobním životem je spokojeno 90 procent lidí (dvě třetiny dokonce velmi), což je čtyřicetil­etý rekord. A 59 procent Američanů říká, že je na tom finančně líp než loni, což je vyrovnání rekordu z roku 1999, kdy vrcholila internetov­á bublina.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia