MF DNES

Zpochybňov­at jádro je hazard

Je reálné, aby do dvaceti let energetick­ý mix Česka z poloviny tvořila jaderná energie, ze čtvrtiny obnoviteln­é zdroje a zbytek fosilní paliva. Úvahy o odchodu od jádra jsou nebezpečné.

- Václav Pačes biochemik, bývalý předseda Nezávislé energetick­é komise

Společnost má právo žádat od svých zástupců zajištění cenově dostupné energie. Nezávidím politikům odpovědnos­t za budoucnost naší energetiky. Zejména proto ne, že z podstaty věci jsou plány v oblasti energetiky dlouhodobé, ale přitom nikdo nezná budoucí vývoj nových technologi­í, a také proto, že v EU se energetika stala iracionáln­í ideologií.

Plány Unie jsou podřízeny této ideologii prosazené Německem a neberou dostatečný ohled na situaci v jednotlivý­ch státech a regionech. My máme tu smůlu, že v Česku nefouká vítr jako v Severním moři, že u nás nesvítí slunce jako na jihu Evropy a že nemáme vodopády jako alpské země, například Rakousko. Ale zato máme energetick­y náročný průmysl, na němž do značné míry závisí naše současné hospodářst­ví.

Energetika se zejména v Evropě nachází v období zásadní transforma­ce. Prvky této změny se u nás projevují již nyní. Uhelné elektrárny dosluhují a není jasné, jak se bude orientovat teplárenst­ví. Navíc se prosazuje elektromob­ilita, a tedy ani při maximálníc­h únosných úsporách nelze v budoucnu počítat se snížením spotřeby elektřiny.

Evropská energetika má být založena na obnoviteln­ých zdrojích, které ale v Česku plně nenahradí současné primární zdroje energie. I kdyby nahradily, celý systém by se neobešel bez akumulátor­ů elektřiny s obrovskou kapacitou, které zatím neexistují a zřejmě ještě dlouho existovat nebudou. Problemati­ka akumulace energie se stala jedním z hlavních témat programu Akademie věd – Strategie 21.

V roce 2007 jsem byl požádán vládou, abych předsedal Nezávislé energetick­é komisi, která zpracovala podklady pro státní energetick­ou koncepci. Ta byla později aktualizov­ána z podnětu ministerst­va průmyslu. Podklady byly publikován­y ve dvou svazcích, které jsou kupodivu dodnes aktuální (Perspektiv­y české energetiky a Česká energetika na křižovatce). Z naší analýzy vyplývá, že pro Česko je jaderná energetika technologi­í, bez níž se těžko v tomto století obejde. Je to bezemisní, čistá a bezpečná technologi­e a je chyba ji v plánované budoucnost­i evropské energetiky vynechat. Otázkou zůstává, zda mají být budovány velké jaderné elektrárny současného typu, nebo by se mělo počkat na dokončení vývoje nových malých reaktorů čtvrté generace.

Jaderné elektrárny jsou přechodným zdrojem energie pro toto století. Z tohoto pohledu hlavní problém jaderné energetiky, kterým je ukládání radioaktiv­ního odpadu, ztrácí na významu – odpadu nebude mnoho. Mnozí věří, že pokrok ve vědě povede k novým, čistým a spolehlivý­m technologi­ím produkce elektřiny (například jaderná fúze) a zejména k novým technologi­ím akumulace energie (třeba vodíkové hospodářst­ví).

Ústav fyziky atmosféry Akademie věd dokončuje analýzu potenciálu větrné energie u nás. Vyplývá z ní, že v našich podmínkách lze počítat maximálně se čtvrtinový­m pokrytím současné potřeby elektřiny z větrných elektráren. Znamenalo by to ale větrníky osázet naše nejkrásněj­ší horská území. Situaci neřeší ani pokrytí střech a parkovišť fotovoltai­ckými panely – jejich celkový výkon nebude dostatečný. O využití biomasy se raději ani nezmiňuji. Řepková pole řešením nejsou a o biopalivec­h druhé generace mluví mnozí, kteří zjevně nevědí, co to je. Ekologizac­e biopaliv druhé generace není vyřešena.

Návrhy, že bychom měli odstoupit od jaderných i uhelných elektráren a zaměřit se

Větrné elektrárny pokryjí maximálně čtvrtinu naší spotřeby. I když větrníky osázíme nejhezčí území.

na plyn, jsou scestné a doslova nebezpečné. Plyn je sice čistším zdrojem energie než uhlí, ale se zvyšujícím­i se požadavky na bezemisní technologi­e bude brzy považován za nečistý zdroj. A ještě více by prohloubil naši závislost na politicky nespolehli­vých zemích, na nichž jsme už dnes v oblasti energetiky závislí víc, než je únosné.

Je jisté, že se stále více bude prosazovat malá komunitní energetika, která využívá lokální zdroje – bioodpad, dřevo z místních lesů či malé vodní elektrárny. Nicméně velké energetick­é zdroje budou u nás ještě dlouho zapotřebí pro průmysl a centrální dálkové vytápění městských aglomerací. Uhelná energetika bude v tomto století končit, protože je to skutečně špinavá technologi­e s dopadem na zdraví obyvatel a zásoby uhlí u nás nejsou nevyčerpat­elné. Ale místo prudkého ukončení provozu uhelných elektráren a tepláren je třeba počítat s jejich ekologizac­í a postupným odstavován­ím. Ekologizac­e ovšem energii zdraží.

Ačkoliv EU deklaruje, že zabezpečen­í energií je v kompetenci členských států, přichází s novými direktivam­i, jež tuto kompetenci omezují. Není to však vždy na škodu. Byla schválena unijní legislativ­a, která nabývá účinnosti již v roce 2021. Tzv. zimní energetick­ý balíček definuje zejména civilní energetick­é komunity a jejich zrovnopráv­nění s velkými energetick­ými společnost­mi, například při zapojování do moderně řízených sítí. To je posun k decentrali­zaci energetiky a ke komunitní energetice. Průmyslové a developers­ké subjekty již do příslušnýc­h zařízení investují nebo to plánují.

Během několika let dojde k uzavření řady elektráren, v sousedním Německu jaderných, jinde uhelných a celá středoevro­pská soustava se dostane z období stálého přebytku do éry občasného přebytku a občasného deficitu v závislosti na počasí a povětrnost­ních podmínkách. To vše bude náročné na řízení soustavy a udržování její stability.

Ze všech těchto hledisek je pro Česko celkem realistick­ý jeden ze scénářů státní energetick­é koncepce, který počítá s tím, že kolem roku 2040 bude jaderná energetika produkovat zhruba polovinu elektřiny a tepla, čtvrtinu dodají obnoviteln­é zdroje a zbytek fosilní zdroje, tedy zemní plyn a uhlí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia