MF DNES

Není čas na hádky o stavební zákon

- Ministryně pro místní rozvoj

Klára Dostálová

Vdobě ekonomické­ho boomu se nestaví. Máme peníze, ale kvůli tomu, že připravené projekty uvázly v nekonečném povolovací­m procesu, je nemůžeme smysluplně utratit. Nestavíme byty a ve velkých městech sílí krize dostupného bydlení. Mladí lidé nemají kde bydlet a odkládají založení rodiny. To se odrazí na porodnosti a jednou to může položit penzijní systém.

Nestavíme ani veřejně prospěšné stavby. V každém kraji, kam jezdím starostům a úředníkům stavebních úřadů vysvětlova­t nový stavební zákon, slyším tentýž stesk. Chybějí jim dálnice, silnice, obchvaty, chodníky, školy, školky, sportovní haly, knihovny… Největším investorem v zemi jsou totiž stát a samosprávy.

Beze změny stavební legislativ­y to všechno nikdy nedostavím­e. Chceme být ekonomikou inovací a moderních technologi­í, ve výstavbě jsme ale uvázli na přelomu

19. a 20. století. Bez razantního omezení byrokracie do 21. století ani nenahlédne­me. Nemáme čas na politické hádky a já prosím všechny kolegy z parlamentu, aby si to uvědomili. Musíme přece dokázat schválit nutný reformní zákon během čtyř let, jinak se budeme brzy dívat na záda Polsku i Maďarsku a závidět jim postavené dálnice i bytovou politiku.

Jsem proto ráda, že se sice pozdě, ale přece ke spolupráci a odpovědnos­ti za stavební zákon přihlásili kolegové z ODS. Velmi aktivně se chopili práce v pracovní skupině pro stavební zákon. Kéž takto konstrukti­vní přístup najdou i ostatní opoziční strany. Vždyť přece postavit si dům nemá být noční můrou, ale radostí, kterou si většinou dopřejeme jedinkrát za život.

Nyní se nám povedlo přivést k jednomu stolu nejen poslance napříč spektrem, ale i odborníky z praxe. Doufám, že tak předejdeme lidové tvořivosti, která často změní vládní návrhy zákonů ve Sněmovně k nepoznání. V takto zkombinova­né pracovní skupině mohou odborníci z praxe poslanecko­u kreativitu usměrnit. A to je velká výhoda. Hned na prvním setkání skupiny se ukázalo, jak skvěle to funguje. Napříč spektrem jsme se shodli, že v otázce digitaliza­ce není sporu. V novém systému, který připravuje­me, tak budou občané komunikova­t se stavebními úřady v pohodlí domova, elektronic­ky. Konec papírování se tedy blíží.

Jenže pouze digitaliza­ce nestačí. Bez nových paragrafů bychom zůstali na nelichotiv­ém 157. místě ze 190 zemí v žebříčku délky a složitosti stavebního procesu. Žebříček Světové banky v tomto směru totiž jen načítá lhůty dané zákonem. A ty musíme nejen zkrátit, ale hlavně zajistit jejich vymahateln­ost, celý systém musíme zjednoduši­t a v konečném důsledku udělat to hlavní – radikálně zrychlit stavební řízení v zemi.

Nyní konečně leží na stole komplexní návrh nového stavebního zákona, který to vše přináší. Je v něm práce špičkových odborníků z ministerst­va pro místní rozvoj, externích právníků se zkušenostm­i z praxe, odborníků na životní prostředí, památky, územní plánování i dalších expertů. Nebyli bychom dobří hospodáři, kdybychom takovou práci vyhodili z okna. Když se nedohodnem­e, můžeme se rozloučit s tím, že změníme stavební právo v tomto volebním období. Teď máme poslední šanci. Nechme proto politikaře­ní a pojďme všichni společně udělat to, co naši zemi posune do

21. století!

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia