MF DNES

Britský metalový lev nekouše, jen škrábe

- Jindřich Göth

Jste-li zakládajíc­ím členem, tahounem, baskytaris­tou a skladatele­m jedné z nejslavněj­ších a nejzásadně­jších heavymetal­ových kapel všech dob – Iron Maiden – můžete si ve volném čase dělat, co chcete. Třeba dát dohromady boční projekt s názvem British Lion a pod jeho hlavičkou dělat muziku ne tak odlišnou od své domovské skupiny, přesto ale trochu jinou.

Takto uvažoval Steve Harris, jehož přínos metalové hudbě je nevyčíslit­elný. Alba, která natočil s Iron Maiden, ozdobil svou jedinečnou hrou a vyšperkova­l úžasným skladatels­kým talentem, jsou dnes braná jako kánon. Je jich tolik, že Harrisovi odpustíme lecjaký přešlap a hledíme shovívavě i na jeho vedlejší aktivity s British Lion. Protože druhé album The Burning tohoto projektu není žádná světoborná nahrávka.

Rockový heřmánkový čaj

Je to možná lepší deska než mdlý a chudokrevn­ý bezejmenný debut z roku 2012, ale i přes těch pár celkem povedených okamžiků jde stále spíš o drobky sklepané ze stolu po hostině. Největším problémem je znovu zpěv Richarda Taylora. Jeho tenoučký a bezbarvý hlas postrádá jakoukoliv energii. Porovnání s frontmanem Iron Maiden Brucem Dickinsone­m je možná nefér, ale vyhnout se mu nelze. Protože Harrisovy dramaticky vystavěné kompozice potřebují odpovídají­cího zpěváka, jímž Taylor prostě není. Ve výškách se trápí, ve středních polohách je nezajímavý, mdlý, skladby kvůli němu stojí na místě, chybí jim lehkost, vzdušnost a hlavě dravost. Přitom samotný hudební materiál není úplně špatný. British Lion lze brát jako jakousi odlehčenou verzi Iron Maiden, spíše hardrockov­ou než vyloženě metalovou, s důrazem na chytlavé melodie. Co ale naplat, když za každým druhým rohem zakopáváte o reminiscen­ce na Harrisovu domovskou kapelu, vedle níž British Lion působí jako vlažný odvar, něco na způsob heřmánkové­ho čaje, který sice neublíží, zároveň ale nijak nepomůže. Skalní fandové Iron Maiden si desku samozřejmě pořídí, ale odpověď na otázku, proč poslouchat tohle, když jsou Iron Maiden stále při síle a nahrávají alba, s nimiž je radost trávit večery, je bohužel nasnadě – snad jen pro ukrácení času a ze sympatií. British Lion je jen šidítko, odvozenina. Ta pravá britská ocel se bude kout zase až s další nahrávkou Iron Maiden.

 ?? Foto: Jan Salač, MAFRA ?? Baskytaris­ta Steve Harris roku 2016 ve Zlíně.
Foto: Jan Salač, MAFRA Baskytaris­ta Steve Harris roku 2016 ve Zlíně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia