MF DNES

Poražená hrdinka Sáblíková

- Tomáš Macek reportér MF DNES

Když jí v sobotu ani překonání vlastního světového rekordu nestačilo na obhajobu titulu a Martina Sáblíková byla po 13 letech sesazena z trůnu mistryně světa na 5000 metrů, reagovala s grácií: „Věděla jsem, že o něj dřív nebo později přijdu. Voroninová je teď mojí hrdinkou, protože jako první pokořila hranici 6:40.“

Neřešila, jak je možné, že si vítězná Ruska v závodě zlepšila osobní rekord o těžko uvěřitelný­ch 11,37 sekundy. Prostě jí složila poklonu.

Rovněž v umění vyrovnávat se s porážkou spočívá velikost hvězd.

Sáblíková rozhodně neopouští Salt Lake City v poraženeck­é náladě. K stříbru ze strhující pětky má zlato ze čtvrtečníc­h 3000 metrů, už 21. v kariéře. Víc jich na mistrovstv­í světa nikdo nezískal. Mnozí jako by už její prvenství ani nedokázali spočítat. Však také Nizozemka Carlijn Achtereekt­eová, druhá na 3000 metrů, pronesla: „Sáblíková je obrovská osobnost. Bůh ví, kolik těch titulů už vlastně má.“

Jestliže loňská sezona byla znovuzroze­ním Martiny Sáblíkové po období zdravotníc­h potíží, tato je naopak stvrzením, že nešlo jen o vzedmutí na sklonku kariéry. Naopak, ve 32 letech prokázala, jak výjimečnou osobností sportu je.

Řada „zaručených“zpráv

Stejně jako o většině významných sportovců, i o ní za poslední léta kolovala na sociálních sítích řada „zaručených“zpráv:

– Že podstupuje v přípravě až likvidační dril.

– Že už ani závodit nechce, ale jiní se na ní snaží přiživit.

– Že si vymýšlí příhody o zdravotníc­h problémech.

– Že má příliš malé sebevědomí. Skutečnost je jiná, prostší.

Po 15 letech, kdy jsem ji sledoval na velkých akcích i mimo ně, mohu říci, že je především sportovní fanatičkou, jakou potkáte málokdy. Jistě, její trénink byl od teenagersk­ých let velmi tvrdý, často třífázový, ale ona se v takovém drilu vyžívala.

Bolel ji, mohl vést i ke zraněním, ale nebyl až natolik zničující, jak se tradovalo. „Jinak by nevydržela na špici 15 let,“podotkl kouč Petr Novák. Nyní je to naopak on, kdo workoholik­a Sáblíkovou občas vyhání z ledu, aby už poněkud opotřebova­né tělo zbytečně nepřetěžov­ala, a kdo rozšířil realizační tým kvůli její lepší regeneraci.

Sáblíková i díky tomu závodí dál. Protože chce. Zvažovala přerušení kariéry po hrách v Pchjongčch­angu, jenže pak přiznala: „Chybělo by mi to.“I v Salt Lake City po triumfu na 3000 metrů líčila: „Při každé další zlaté mám nádherné pocity, jako by se to vše dělo poprvé.“

Její často popisované trable před závody jsou skutečné, ať už zranění, nemoci (jež mohou být i psychosoma­tického rázu), či velký nápor stresu. Má relativně křehkou psychiku. Kolikrát jsem pozoroval, jak před závody svádí tuhý boj s nervozitou. S koučem se učili se stresem pracovat, tlumit ho, využívat k bojovnému závodnímu nastavení.

A že nemá „americké“sebevědomí? Nemá a ani mít nebude. Nikdy neřekne: Jedu si pro zlato, nic jiného mě neuspokojí. Zas a znovu před šampionáty říká: „Cílem je jakákoliv placka.“

Nejnešťast­nější byla, když na mistrovstv­í světa 2008 a olympiádě 2018 dojela v úvodním závodě na 3000 metrů čtvrtá a tu placku, která u ní odděluje zklamání a uspokojení, zatím neměla. Ale také tímto pocitem se uměla nabudit a následně získala medaili na 5000 metrů.

Budovat v Sáblíkové uměle bezbřehé sebevědomí šampionky by bylo kontraprod­uktivní. Se skromným vystupován­ím, které má v genech, přece dospěla k 21 světovým a třem olympijský­m zlatům. A o mnoho víc jich ani být nemohlo.

Její svět

Občas zajde do kina, pustí si film, povečeří s přáteli. Ale když se s ní dáte do řeči, nejpřiroze­nější je opět při debatách o sportu, o své tréninkové skupině. To je její svět, lepší zatím nenašla.

Ani 21 titulů ji nepřipravi­lo o motivaci. S tím musí Nizozemky, Kanaďanky či slečna Voroninová počítat, až se příště opět proti Sáblíkové postaví. Události zběsilé sobotní bitvy dvou světových rekordů v ní takovou motivaci jen umocní.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia