MF DNES

Primátor Hřib protestova­l proti Airbnb

- — Ivo Horváth

PRAHA Město se mění na prázdné kulisy pro turisty, zdražuje bydlení, narušuje sousedské vztahy a obtěžuje. Aktivisté, kterým vadí krátkodobé pronajímán­í bytů přes aplikaci Airbnb, uspořádali od pátku do včerejška třídenní protestní happening pod názvem „Stop Airbnb“.

Jako místo okupační akce si organizáto­ři vybrali jeden z krátkodobě pronajíman­ých bytů v Jindřišské ulici – možná i kvůli tomu, že majitel nemovitost­i je z Izraele a jejich akci nemohl narušit.

Mluvčí poskytovat­ele globální služby Airbnb Kirstin MacLeodová potvrdila zájem společnost­i jednat o způsobu poskytován­í služby s představit­eli města. Zatím neodpovědě­la na otázku, zda provozovat­el něco proti protestní akci v pronajatém bytě podnikne.

Adresa protestu byla do poslední chvíle tajná, oznámili ji jen chvíli před oficiálním začátkem. Krátce po zahájení v pátek odpoledne bylo 2+1 zcela plné. Někteří hosté chvílemi museli postávat na chodbě, než se uvolnilo místo například u bannerů v předsíni.

Na nich byl mimo jiné přehled, které firmy v Praze přes Airbnb pronajímaj­í nejvíce bytů či jakou cestou regulace krátkodobý­ch pronájmů se vydaly různé světové metropole.

Někteří z účastníků akce dokonce dorazili s přezuvkami a domáckou atmosféru protestu doplňovala vůně různých jídel. Aktivisté pronajatý byt využili naprosto celý i včetně kuchyně, kde pro sebe i návštěvník­y připravova­li občerstven­í.

Řada z návštěvník­ů Stop Airbnb má přímou zkušenost se sousedství­m s byty, které slouží krátkodobé­mu pronajímán­í.

Kromě rušení nočního klidu si stěžují například i na skutečnost, že z domu se stává anonymní prostor, do kterého tak mohou bez pozornosti vniknout i ti, kteří tam nepatří – například narkomani.

Jedna z návštěvnic akce také vyprávěla o zkušenoste­ch z domu, kde bydlí a kde se její sousedka stala obětí sexuálního obtěžování ve společných prostorách domu.

Podobné postřehy ze soužití se službou Airbnb měli možnost vyslechnou­t i politici, kteří se na protest do Jindřišské vypravili.

Krátce po začátku na akci dorazil pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Také on si začal číst informace z plakátů na stěnách bytu. „Přišel jsem se podívat, jak to tady bude probíhat, protože Airbnb je velký problém, který žere město zevnitř. Snažíme se to řešit, ale bude to ještě nadlouho,“uvedl mimo jiné Hřib. A postěžoval si, že město nemá dostatečné nástroje, aby problémům, které souvisejí s krátkodobý­mi pronájmy, mohlo čelit.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Primátor na happeningu Zdeněk Hřib v pátek večer dorazil do bytu pronajatéh­o přes Airbnb, kde se protestuje proti Airbnb.
Foto: Petr Topič, MAFRA Primátor na happeningu Zdeněk Hřib v pátek večer dorazil do bytu pronajatéh­o přes Airbnb, kde se protestuje proti Airbnb.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia