MF DNES

Mladí Dáni pijí jako Dáni. Škodí si i energetick­ými drinky

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

KODAŇ Napřed jedna plechovka s lákavým nápojem, pak přijde další a ještě další. Je těžké odolat. A to je pro mladé Dány opravdu velký problém.

Řeč však není o alkoholu, kterého se v severské zemi vypije rovněž docela hodně, ale o energetick­ých nápojích. Pro mladé lidi představuj­í srovnateln­é nebezpečí. Tyto nápoje totiž mají vysoký obsah kofeinu i cukru. Kofein způsobuje dehydratac­i, po odeznění účinku i celkový psychický a fyzický útlum. Vysoké dávky navíc výrazně narušují schopnost koncentrac­e.

Výsledkem jsou nespavost, nevolnost či mentální poruchy.

Povědomí o těchto rizicích stále není dostatečné. Podle nedávného průzkumu konzumuje energetick­é drinky pravidelně 27 procent Dánů ve věku 10 až 35 let.

„S jejich pravidelný­m popíjením se často pojí i nadměrná konzumace alkoholu, což zdravotní rizika jen dále zvyšuje,“upozornila lékařka Karina Friisová z Aarhuské univerzity.

Spotřebite­lské studie ukazují, že právě mezi mladými je obliba těchto drinků největší. Proto hledají zdravotníc­i i politici cesty, jak přísun energetick­ých drinků k mladým lidem přiškrtit.

Jednou z možností je dobrovolné omezení prodeje, které by přijaly velké obchodní řetězce. Ty to odmítají. „My nejsme ti, kteří by měli činit nějaká rozhodnutí,“uvedl nedávno Lars Aarup, mluvčí řetězce Coop. „Regulace je čistě věcí politiků,“řekl dánskému listu Copenhagen Post.

Lars Aarup připomněl, že řetězec Coop už se mimo jiné vzdal propagace zaměřené výhradně na mladistvé.

Za zpřísnění pravidel bojuje sociální demokrat Mogens Jensen, který stojí v čele ministerst­va pro výživu. Chce přednést téma v dánském parlamentu. „Musíme zamezit tomu, aby tyto nápoje konzumoval­y děti,“prohlásil.

Problém rezonuje veřejnou debatou i v jiných severských zemích. V Norsku se vyjádřily v průzkumu organizace Forbrukarr­adet tři čtvrtiny dotázaných, že energetick­é drinky by neměly být poblíž regálů s pitnou vodou a dalšími nealkoholi­ckými nápoji. Stejně tak si myslí, že by se energetick­é drinky neměly prodávat dětem a mladistvým.

Litva jde příkladem

Závěr průzkumu spotřebite­lské organizace byl jasný: Zhruba polovina respondent­ů považuje za správné vymezení věkové hranice pro prodej či úplný zákaz těchto nápojů.

Inspirací pro zbytek Evropy je v tomto ohledu pobaltská Litva, první země Evropské unie, kde před pár lety přijali zákaz prodeje nápojů s vysokou energetick­ou hodnotou mladým do 18 let.

Její zkušenost sledují další země, které o zákazech či omezení věkovou hranicí mluví, především Británie a Německo. „Tyto nápoje ohrožují každého desátého Němce,“varuje Renate Künastová z tamní strany Zelených.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia