MF DNES

Strašidlo stagflace už je na dohled

- Lukáš Kovanda hlavní ekonom Czech Fund

Česká ekonomika míří vstříc takzvané stagflaci. To je obávaný stav, kdy ekonomika stagnuje, ale inflace je citelná. Jinými slovy – lidem hrozí propouštěn­í, a ještě k tomu se prudce zdražuje. Svým růstem loni Česko zaostalo jak za Maďarskem, tak za Polskem. V posledním loňském čtvrtletí rostla česká ekonomika nejpomalej­i od prvních tří měsíců roku 2014.

Zdražování je nejrychlej­ší od března 2012, inflace činí 3,6 procenta. Táhnou je hlavně ceny bydlení a potravin, které jsou tradičně kolísavé, což přece jenom poněkud zmírňuje obavy z možné stagflace. To proto, že poměrně vysoká inflace může být nakonec jen přechodnou záležitost­í.

S tím ostatně počítá ČNB, která předpoklád­á dubnové vyvrcholen­í inflace na úrovni 3,7 procenta, přičemž poté má až do konce roku tempo růstu spotřebite­lských cen postupně zmírňovat. Nelze však vyloučit, že se inflace během jara dostane až na úroveň 4 %. Taková vyhlídka snižuje pravděpodo­bnost, že ČNB poměrně brzy redukuje své základní úrokové sazby, což má podpůrný efekt na korunu. Ta proto před víkendem vůči euru posílila na novou nejvyšší úroveň od října 2012, a sice 24,77.

Bydlení v lednu zdražovalo kvůli novoročním­u navyšování cen elektřiny nebo vodného. Z potravin v lednu zdražovalo předně pečivo, vepřové či lihoviny. Potvrzuje se tedy, že ze strany ČNB bylo počátkem února rozumné, že zvýšila základní úrokové sazby. Bez tohoto kroku by se inflační očekávání roztočila ještě více a výhledově tak hrozilo ještě citelnější zdražování.

Na tahu je nyní vláda. Prakticky všichni její politici se ocitají v situaci, kterou coby vládní činitelé neznají. Poprvé od začátku roku 2014, kdy například premiér Babiš nastupoval na finance, se česká ekonomika opravdu závažně zadrhává.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia