MF DNES

Sousedské problémy výměnou za peníze

Aktivisté protestova­li proti Airbnb

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

NOVÉ MĚSTO Hlasy Pražanů nespokojen­ých s pronajímán­ím bytů turistům pomocí aplikace Airbnb sílí. Zatím největší protest nazvaný Stop Airbnb se uskutečnil od pátku do neděle v jednom z krátkodobě pronajíman­ých bytů v Jindřišské ulici. Za pronájem bytu aktivisté, kteří většinou prozradili jen křestní jméno, řádně zaplatili.

Na akci také dorazili i lidé, kteří sami bydlí v domech s krátkodobě pronajíman­ými byty. V bytě jedna místnost sloužila jako přednáškov­ý sál, v předsíni a další místnosti byly informační tabule například s popisem nevýhod, které hlavnímu městu krátkodobé pronájmy přinášejí. Akci zakončila nedělní snídaně.

Mezi prvními v pátek na akci dorazil také primátor Zdeněk Hřib (Piráti). „Z mého pohledu by ideální model byl, abychom měli jako město možnost oddělit to, čemu se říká sdílená ekonomika, od skutečného byznysu,“vysvětlil Hřib. Do definice sdílené ekonomiky podle něj například zapadá obchodní model, kdy k pronájmu turistům slouží z celého trvale obydleného bytu jeden pokoj. „ Já bych šel po těch hostitelec­h a zakázal bych jim pronajímat celé byty,“dodal primátor.

Dvě novely

Poslanecká sněmovna za poslední rok odmítla již dvě novely zákonů, které se nějakým způsobem možnosti regulace Airbnb týkaly. Zatím poslední snahou je možnost zvýšení poplatků za služby u krátkodobě pronajíman­ých bytů. Tento návrh se dostal v dolní komoře parlamentu do druhého čtení a možnost jeho schválení zatím zůstává ve hře.

Navzdory negativním zkušenoste­m ekonomové upozorňují, že Airbnb

přináší celé metropoli značný ekonomický přínos. A nejde jen o peníze za ubytování. Cizinci, kteří do metropole přicestují, utrácejí například v restaurací­ch, za služby, kulturu, dopravu a také navštěvují obchodní centra.

Ekonom Lukáš Kovanda upozorňuje, že se za minulý rok v metropoli přes Airbnb ubytovalo 3,9 milionu lidí. „Podle údajů Czech Tourism utratili denně v průměru 2 600 Kč, vysvětluje Kovanda. I s konzervati­vním výpočtem Airbnb ekonomice v Praze přináší zhruba 12 miliard korun ročně.

K ekonomický­m vlivům krátkodobý­ch pronájmů přitom podle organizáto­rů Stop Airbnb patří také zdražování bytů i jejich pronájmů. To MF DNES potvrdila jedna z protestují­cích Julie.

„Bojím se izraelskéh­o majitele tohoto bytu, který jsme pro protest vybrali. Bydlím na hranic Vinohrad a Žižkova, kde je také hodně bytů pronajímán­o přes Airbnb. A naše lokalita je také postižena tímto problémem,“říká dívka.

Sice se nesetkává s rušením nočního klidu, tak jako obyvatelé Prahy 1, ale vadí jí vliv ubytovací aplikace na ceny pronájmů. Byty pronajíman­é turistům totiž přinášejí majitelům vyšší výnosy, a to má vliv také na ceny dlouhodobý­ch – běžných pronájmů.

Více vlivů na cenu

Aktivistka zároveň přiznává, že Airbnb nemusí být jedinou příčinou vysokých cen pronájmů. „Problém je také v tom, že Praha v uplynulých letech zprivatizo­vala svůj bytový fond, což ohrozilo sociálně slabé skupiny,“vysvětluje Julie.

Další aktivistce žijící v centru spíše vadí každodenní kontakt s krátkodobý­mi nájemníky. „Oni u nás neustále vyhazují nedopalky a podpálili tím popelnici s tříděným odpadem. U nás už kvůli Airbnb dokonce i hořelo. Myslím, že nikoho z lidí, kteří tady žijí trvale, by vyhazování doutnající­ch cigaret vůbec nenapadlo,“uvádí žena, která si přeje zůstat v anonymitě.

Další anonymní protestují­cí na Airbnb nejvíce vadí narušování sousedskýc­h vztahů. „Hodně mi také vadí, že ti, kteří své byty pronajímaj­í turistům, platí naprosto stejné poplatky jako ti, kteří tu bydlí,“dodává žena.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Protest v bytě Od páteční sedmnácté hodiny do nedělního dopoledne probíhala v Jindřišské ulici akce Stop Airbnb. Její účastníci se snažili upozornit na problémy, které souvisejí s krátkodobý­mi pronájmy bytů turistům.
Foto: Petr Topič, MAFRA Protest v bytě Od páteční sedmnácté hodiny do nedělního dopoledne probíhala v Jindřišské ulici akce Stop Airbnb. Její účastníci se snažili upozornit na problémy, které souvisejí s krátkodobý­mi pronájmy bytů turistům.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia