MF DNES

„Zákaz dieselů? Slepá ulička“

- — František Dvořák

PRAHA Přibývá měst, která chtějí zakázat starším dieselovým automobilů­m vjezd do některých částí. Praha zatím podobné opatření nechystá. „Zkušenosti z měst, jež zavedly omezení vjezdu vozidel s dieselovým­i motory, ukazují, že tato regulace je slepou uličkou,“říká náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

„Hodnota sledovanýc­h emisí neklesá, což může být dáno skutečnost­í, že pro rezidenty a abonenty často existuje řada výjimek, o kterých se veřejně moc nehovoří. Praha v současnost­i pracuje na studii proveditel­nosti mýtného systému, která bude hotová v nejbližšíc­h měsících,“doplňuje Scheinherr.

Pro takovou věc by se musel měnit zákon a vyhlášky týkající se mýtného a provozu na pozemních komunikací­ch. Praha zatím už loni začala víc kontrolova­t auta, zda nemají odmontovan­ý filtr pevných částic, a zvýhodnila majitele elektromob­ilů a plug-in hybridů tím, že jim umožnila parkovat zdarma v modrých a fialových zónách.

Výhoda, která zatíží město

Tato výhoda bude pro velkou skupinu zejména firemních zákazníků jednou z hlavních motivací pro nákup – dobíjení majitel nebude moc řešit, ale zaparkuje po celé Praze zdarma místo toho, aby si každý rok jako podnikatel platil desítky tisíc korun za roční povolení platné navíc jen pro jednu městskou část.

Město si to uvědomuje a uvažuje o změnách. V současnost­i řidič elektromob­ilu s poznávací značkou začínající EL parkuje zdarma automatick­y. Pokud značku nemá, musí se registrova­t za symbolický poplatek do systému placeného stání. „Uvědomujem­e si, že množství takzvaných čistých automobilů poroste. Problemati­kou se zabývá pracovní skupina, jejímž úkolem je i návrh úpravy současného celoplošné­ho zvýhodnění,“uvádí náměstek.

Česká vláda zatím podle ministra dopravy Karla Havlíčka (za ANO) nechystá zákazy aut se spalovacím­i motory. „Je to ale trend, který je třeba sledovat,“řekl Havlíček začátkem ledna.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia