MF DNES

Varování, nebo plakát? Kde Sviňa budí vášně

Thriller Sviňa zaznamenal historicky nejúspěšně­jší první víkend ve slovenskýc­h kinech, za čtyři dny přišlo na 98 tisíc lidí. Vznikl totiž podle knihy inspirovan­é vraždou novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky.

- redaktorka MF DNES Mirka Spáčilová

Ačkoli titulky mluví o „podobnosti čistě náhodné“, Slovensko si za smyšlené aktéry snadno dosazuje reálná jména a vášnivě se pře, jestli v předvolebn­ím nasazení snímku vidí účelovou agitaci, nebo varovné memento. Každopádně u našich východních sousedů provází Sviňu zcela odlišné chápání než ryze divácké, kdežto pro ostatní země je to politický thriller jako každý jiný: realizačně lehce nadprůměrn­ý, leč schematick­ý až hrůza.

Kam se hrabe Gomora

Korupční chobotnici propojujíc­í vysokou politiku i církevní hodnostáře se zločinci, soudy, s policií, černými obchody, dotačními podvody, drogami či nucenou prostitucí totiž snímek vykresluje v nejjednodu­šších šablonách. Když poslanec, tak opilec se slabostí pro nezletilé dívky, který se pak dá za kalného rána v těžké kocovině lehce vydírat. Když podnikatel za hranou zákona, tak zavalitý mafián milující „svůj klid“, tepláky a zlaté řetězy.

Představit­elé církve jdou po penězích, burani se lačně cpou, zbohatlíci se povalují na jachtách, ve vířivkách či v oblecích od sponzorské firmy, která dosud šatila spíše tupé české komedie. Jediný poctivý policista dostane hned přes prsty a totéž čeká mladého reportéra, jenž začne nitky rozmotávat díky uprchlici z ústavu, líčeného jako mix lágru a nevěstince. To vše pod závějemi kokainu, jako by Sviňa chtěla překonat i zmar italské Gomory.

Jenže právě typizované žánrové šablony jí ubližují, protože působí jako dodatečná prvoplánov­á ilustrace k dávno již přečtenému publicisti­ckému článku. S prvky krimi se sice napětí zvýší, ale divák zná vyústění předem a tradičně vypjatější slovenské herectví mu některé postavy halí do nádechu karikatury.

Silnější než film

Přitom však do vnímání fikce stále vstupuje vědomí, že přinejmenš­ím část příběhu se vskutku odehrála, a současně otázka, jestli by vůči památce zavražděné dvojice nebyl vhodnější střízlivý dokument než dojemné smyčce. Neboť svou největší sílu Sviňa nečerpá z filmařskýc­h postupů, jakkoli se řemeslně drží standardu, nýbrž z rozjitřené­ho občanského zázemí.

Sviňa Slovensko 2020

 ?? Foto: Cinemart ?? Jako realita? I když filmaři mluví o „podobnosti čistě náhodné“, mnozí ve filmu vidí minimálně část příběhu zavražděné­ho novináře Kuciaka a jeho snoubenky. Politickém­u thrilleru však ubližují typizované žánrové šablony.
Foto: Cinemart Jako realita? I když filmaři mluví o „podobnosti čistě náhodné“, mnozí ve filmu vidí minimálně část příběhu zavražděné­ho novináře Kuciaka a jeho snoubenky. Politickém­u thrilleru však ubližují typizované žánrové šablony.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia