MF DNES

Šok v Ďolíčku

Dosud suverénní Slavia poprvé v sezoně prohrála

- fotbalový reportér MF DNES Jan Palička

Smutně sklopili hlavu a rozervaně odcházeli ze scény. V sešívaných červenobíl­ých dresech, které byly dosud nepřemožit­elné. Od loňského dubna Slavia neprohrála.

Podle prognóz měla fotbalovou ligou protančit a nenechat soupeře ani nadechnout. Jarní premiéra však naznačila, že to ve zbytku sezony nemusí být úplné ejchuchu. Toporný start.

Nervy.

Pískot.

Premiérová porážka. Ve vyhecované­m derby proti Bohemians, které se odehrálo kousek od tramvajový­ch kolejí ve Vršovicích, padl ligový vládce 0:1.

A vzhledem k tomu, že šancí měli slávisté minimum, není se tomu výsledku co divit.

„Nezvládli jsme to,“prohlásil trenér Jindřich Trpišovský.

Nechme stranou, že na druhou Plzeň má Slavia stále ohromující 13bodový náskok, teď je důležité, jak se včera prezentova­la.

Vlažně. Profesorsk­y. Špatně. Symbolické bylo, jak v 70. minutě fatálně chyboval blonďatý stoper Frydrych. Při rozehrávce u pokutového území poslal kostrbatou křížnou přihrávku, kterou ukradl záložník Hronek. Následoval úprk po levém křídle, centr a otočka mladého Jana Vodháněla. Odvážný náhradník, jenž byl na hřišti sotva minutu, byl okamžitě za hrdinu.

Slavia, která za celou sezonu inkasovala pouhé čtyři branky, dostala nečekanou ránu. Hráči po sobě nevěřícně koukali. Sice vzápětí spěchali rozehrávat od půlicí čáry, ale bylo zřetelné, jak je ten pohled na nevhodné skóre vykolejil.

Šok. Senzace.

Slavia sice nevyhlašov­ala, že projede celou sezonu s rekordními čísly a bez porážky, ale určitě se nečekalo, že zakopne hned ve 21. kole.

Zatímco klokaní střelec Vodháněl, který během zimní pauzy marně žádal o přestup do Ameriky, se klaněl nadšeným fanouškům, slávistům se na krátkou cestu domů vůbec nechtělo.

Mimochodem, byla to vůbec Slavia, kterou jste znali z podzimu?

Tým, který ještě nedávno větral Barcelonu v Lize mistrů, nekopl během prvního poločasu jediný roh. Skutečnou gólovou příležitos­t měl až v 90. minutě nový útočník Musa. Z voleje napálil centr z pravého křídla, ale brankář Le Giang hbitě zasáhl u přední tyče. Hráči Bohemians následně sevřeli ruku v pěst, protože tušili, že nedělní zázrak dokonají.

Šestadvace­t zápasů se nestalo, aby slávisté prohráli. Až včera.

Samozřejmě není pochyb o tom, že svůj náskok v čele tabulky ve zbývajícím čase udrží, zároveň to vypadá, že nastává nová doba.

Bez kapitána Součka, který už kope za West Ham, chybí záložní řadě jistota, důvtip a preciznost. Nástupce Provod byl včera jen stínem. Ani kapitán Bořil nebyl na kraji obrany bůhvíjak inspirativ­ní.

Bez zkušeného útočného tykadla Škody, jenž během zimy přestoupil do Turecka, se ztratila velká část odhodlání a instinktu. Chorvatská třiatřicít­ka Musa se teprve zaučuje.

A bez špílmachra Hušbauera, který zmizel do druholigov­ých Drážďan, nemusí být spolehnutí na originální nápady nebo rozehrávku standardní­ch situací. Masopust a Ševčík prozatím neměli svůj den.

Jasně, po prvním vážném klopýtnutí netřeba podléhat panice, ale Slavia u setmělé tramvajové zastávky Bohemians dostala důležité upozornění: Ještě není hotovo!

Na rozbitém trávníku vyšla taktika podceňovan­ému a nepoměrně chudšímu soupeři, který bojuje o to, aby se na konci ročníku vyhnul boji v šestičlenn­é skupince odpadlíků. Slavia má diametráln­ě jiný cíl: titul, titul, titul! Všechno ostatní by bylo k nepochopen­í.

Každopádně víkendový start do fotbalovéh­o jara přinesl jednu novinku. Slavia, na jejíž budoucí titul sázkové kanceláře vůbec nevypisova­ly kurz, přestala být perfektní. Už v sobotu po obědě pokračuje.

 ??  ??
 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Zelenobílá radost Jan Vodháněl slaví jediný gól utkání, jímž náhradník Bohemians 1905 jen minutu poté, co vystřídal, připravil Slavii první porážku v ligové sezoně.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Zelenobílá radost Jan Vodháněl slaví jediný gól utkání, jímž náhradník Bohemians 1905 jen minutu poté, co vystřídal, připravil Slavii první porážku v ligové sezoně.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia