MF DNES

Dívčí válka a zlato

Wiererová svedla bitvu na trati i s kolegyní

- Tomáš Macek reportér MF DNES na MS v Anterselvě

Vposledním kole už věděla: Dokázala jsem to. Podél trati utíkali členové italského týmu, fandila jí rodina. „O tomhle dni jsem od dětství snila. A najednou je tu,“svěřovala se Dorothea Wiererová.

Ve zdejším údolí se narodila. Tady chodila do školy. Na stadionu v Anterselvě se učila biatlon.

A teď je zde mistryní světa. Ustála souboj nervů s Norkou Röiselando­vou na poslední položce stíhacího závodu. A předtím, na prahu šampionátu, i podivnou kauzu plnící italská média.

Spustila ji Lisa Vittozziov­á, její týmová kolegyně.

Bývaly na závodech spolubydlí­cí. Snad i kamarádky. Tvrdily o sobě, že se vzájemně motivují. Dokonce si dávaly dárky k narozeniná­m.

Jenže v Anterselvě jako by mezi nimi vyrostla neviditeln­á zeď. Italští reportéři ji doprovázel­i slovy rozkol, zášť, krize, odcizení.

„Myslím si, že média to až příliš nafoukla,“soudí česká biatlonist­ka Eva Kristejn Puskarčíko­vá.

Byla jsem v šoku a rozzlobená

Prvopočátk­em sporu, jenž nečekaně vybublal na povrch, přitom byly už rok staré události z minulého šampionátu v Östersundu.

Wiererová tehdy nenastoupi­la k ženské štafetě s odůvodnění­m, že má žaludeční potíže. Od trenérů dostala k této absenci dobrozdání. Jenže Vittozziov­á tvrdí, že kolegyně nemoc jen fingovala, aby si odpočinula. Den poté Wiererová triumfoval­a v klání s hromadným startem.

Nešlo jen o to, že neúčastí Wiererové předtím výrazně poklesly ambice italské štafety na mistrovstv­í. Jádrem sporu byl velký glóbus. O něj se ty dvě loni přetahoval­y.

Hned po šampionátu se konalo pohárové finále v Oslu. Vittozziov­á před ním těsně vedla. Ale Wiererová ve finále otočila skóre.

„V Östersundu směla Dorothea na rozdíl ode mě den odpočívat,“připomněla nyní Vittozziov­á. „Ta kauza mě ke konci sezony úplně destabiliz­ovala. V Oslu jsem ztratila předchozí lehkost.“

Pocit trpkosti v sobě nosila dlouho, ani úvod této sezony jí nevyšel. Ale teprve zkraje minulého týdne v rozhovoru pro list Messagero Veneto vše zveřejnila.

Reakce Wiererové? „Byla jsem v šoku, rozzlobená a zklamaná, co Lisa řekla. Načasování těsně před mistrovstv­ím je hloupé.“

Pochopitel­ně se hájí, že v Östersundu skutečně nemocná byla. „Rozhodnutí zůstat místo štafety na hotelu podpořili trenéři a lékaři. Bylo i výrazem respektu k mým kolegyním. Nenacházel­a jsem se ve stavu pro odpovídají­cí výkon.“

Sportovní ředitel Italů Fabrizio Curtaz musel minulý týden v Anterselvě řešit emoce uvnitř týmu.

„Obě teď mrzí, co se kolem nich spustilo,“říká. „Lisa nechtěla rozpoutat takovou bouři. A Doro nečekala kontroverz­i v tak nevhodnou chvíli. Nevěděla, co Lisu trápí. Ta s tím šla ven, až když si ujasnila, že nemůže dál pracovat v klidu. Nikoho neobvinila, jen popsala své pocity.“

Na přání trenérů se údajně obě sešly a záležitost probraly.

Přítelkyně nejsme

Vztahy mezi špičkovými závodnicem­i v ženském kolektivu bývají často komplikova­né, zvlášť když jsou natolik odlišné jako tichá 25letá Vittozziov­á a temperamen­tní 29letá Wiererová. „Myslela jsem si, že jsme kamarádky. Ale Lisa mě zklamala,“říká ta starší.

Ta mladší tvrdí: „Přítelkyně nejsme. Jsme týmové kolegyně, tréninkové partnerky a rivalky. Já a Dorothea máme úplně jinou povahu. Ovšem coby sportovkyn­ě se navzájem respektuje­me.“

Její slova dávají vzpomenout na bariéru, jež v minulosti vyrostla v českém týmu mezi Gabrielou Koukalovou a Veronikou Vítkovou. Také ty se povahově i zájmově výrazně rozcházely. O nesouladu v jejich vztahu se Koukalová rozepsala ve své knize, Vítková její tvrzení popřela. Přesto společně dosáhly na mnohé štafetové úspěchy.

Rovněž sportovní šéf Italů Curtaz ujišťuje, že kauza nenaruší bojového ducha týmu na šampionátu. Dokonce soudí: „Ta kontroverz­e nám možná i pomohla, protože takové opepření atmosféry může být pro tým také pozitivním nakopnutím.“

Ve čtvrtek si Italové jeli pro stříbro ze smíšené štafety.

A včera Wiererová dodala zlato. Mohlo by jít o nádherný happy end kariéry. Už dříve naznačila, že možná po sezoně skončí.

„Rozhodnu se až na jaře,“říká v Anterselvě. List Corrierre della Serra nicméně soudí: „S takovou skvostnou formou je zcela nemyslitel­né, že odejde.“

Jedna mocná vábnička by zde byla. Olympijský titul ještě nemá.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Na domácím hřišti Na mistrovstv­í světa v areálu, kde vyrůstala, vybojovala italská biatlonist­ka Dorothea Wiererová svůj druhý titul mistryně světa a desátou medaili z vrcholných akcí (MS, ZOH).
Foto: ČTK Na domácím hřišti Na mistrovstv­í světa v areálu, kde vyrůstala, vybojovala italská biatlonist­ka Dorothea Wiererová svůj druhý titul mistryně světa a desátou medaili z vrcholných akcí (MS, ZOH).
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia