MF DNES

Napálené Češky platí „americké vojáky“

Podvod, který cílí především na starší ženy, je nečekaně úspěšný. Češky posílají statisíce.

- reportér MF DNES Karel Hrubeš

Dobrý den, jsem americký generál a chci odejít z armády. Potřebuji však peníze na léčbu svých zranění.“Podobné zprávy zaslané mailem nebo přes sociální sítě a seznamky už delší dobu míří na ženy v Česku.

Je to podvod, na důvěřivé ženy to však zabírá. Podvodníků­m zasílají statisícov­é a někdy i milionové částky, dokonce veškeré úspory. Na pomoc domnělému ctiteli v nouzi si neváhají půjčit.

Způsob, jakým se podvodníci snaží získat peníze, je vlastně stejný jako u podobných nabídek. Například od muže, který potřebuje převést dědictví z Afriky do Evropy, nebo od nigerijské­ho prince, který by se rád podělil o své bohatství. Trik s americkým vojákem však je podle expertů nesrovnate­lně účinnější.

„U těchto podvodů platí, že podvodníci umně využívají přílišné dobroty, až naivity některých skupin lidí a v případech, kdy se jim podaří získat si důvěru nebo soucit oběti, je pak velmi obtížné i při přímé konfrontac­i takového člověka přesvědčit, že se s největší pravděpodo­bností jedná o podvodné jednání a své prostředky může nenávratně ztratit,“uvedl manažer operačních rizik Komerční banky Tomáš Doležal.

Převody peněz rozmlouvaj­í klientům i banky, protože vyhodnotí okolnosti jako rizikové. Klienti však nezřídka na převodu peněz trvají.

Peníze končí v nenávratnu. V drtivé většině případů jsou po převodu na bankovní konto v cizí zemi směněny za virtuální měny typu bitcoin a jejich stopa končí.

Převážím zlaté cihly

Legendy podfukářů jsou pestré. Jeden „voják“potřeboval peníze na převoz zlatých cihel, které dostal za svou věrnou službu. Jiný zase přišel o manželku i děti při autonehodě a neměl prostředky na léčbu svých zranění z války. Častá je také historka o zásilce plné cenností, která však byla zastavena kdesi na hranicích (například v Turecku), a bez zaplacení příslušnéh­o poplatku se „voják“k cennému nákladu (o který se pochopitel­ně velmi rád podělí s oslovenou ženou) nedostane.

Trik s americkým vojákem není nový – v Česku se první vlna případů objevila už před dvěma lety. V poslední době však navzdory jeho známosti případů rapidně přibylo. „Převody peněz rozmlouvaj­í klientům často i samy banky, protože vyhodnotí okolnosti jako rizikové. Nezřídka však klienti na převodu peněz trvají, neváhají přijít i na pobočku. S nadsázkou říkáme, že tolik generálů, kteří se obracejí s žádostí o peníze na lidi v Česku, americká armáda ani nemá,“uvedl zdroj MF DNES, který podobný typ podvodů řeší.

Podle něj v současné době úřady v Česku zaznamenaj­í nový případ podobného podvodu téměř každý týden.

Typ podvodů, při kterých se útočníci zaměřují zpravidla na osamělé ženy, se oficiálně nazývá „romance scam“. Převodu peněz často nezabrání ani fakt, že na podvod ženu upozorní její okolí nebo experti v bance.

„Evidujeme případy opakovanéh­o zasílání prostředků i s vědomím, že se jedná o podvodníka. Podvodníci velmi často též využívají samoty například seniorů či těžkého období po ztrátě někoho blízkého a pro oběť se podvodník, formuluje-li vhodně konverzaci, může stát v uvozovkách terapeutem,“popisuje Tomáš Doležal z Komerční banky.

Takový byl i případ penzisty, kterého oslovila „důstojnice“americké armády. „Příběh byl klasický, ona sem chce přijet a žít s ním. Pro společnou budoucnost převede devět milionů dolarů, avšak na převod potřebuje poslat pár set tisíc, aby se povedl,“popsala Petra Kopecká z Raiffeisen­bank s tím, že k převodu peněz nakonec nedošlo.

Únos piráty

MF DNES podobný případ detailně popsala už před rokem. Šestačtyři­cetiletá Hana z Teplic, která žila několik let bez partnera jen s desetiletý­m synem a nemocnou matkou, dostala zprávu od neznámého muže na Facebooku. Stálo v ní jen „hello“. Nic víc.

Když se muže doptávala, jak se k jejímu profilu dostal, tvrdil, že mu jej nabídl Facebook a že je za takové

řízení osudu vděčný. Ve skutečnost­i však Hanin profil vykazoval typické znaky, které útočníky přitahují – sdílela melancholi­cké příspěvky a byla nezadaná.

Podvodník ji nejprve zahrnoval lichotkami a zamilovaný­mi zprávami. Jenže pak přišla nečekaná prosba: při plavbě na lodi ho přepadli piráti a on nutně potřebuje peníze, aby zachránil své cennosti. Hana tisíc dolarů – přes 22 tisíc korun – neposlala. A to přesto, že nejprve dokonce zvažovala, že by si je půjčila. Přesvědčil­y ji až kolegyně v práci.

Pravidla, jak podvodníků­m nenaletět, jsou jednoduchá: dát si pozor na zprávy v cizím jazyce nebo lámané češtině a neposílat peníze nikomu bez předešlého osobního kontaktu.

Odkud pachatelé pocházejí, lze určit poměrně těžko, většina podvodníků zahladí stopy po převodu peněz na virtuální měnu. Při komunikaci s obětí pak používají různé anonymizér­y, tedy prostředky, jak utajit svou aktivitu na internetu.

Loni v létě vyšetřovat­elé FBI v jednom z největších případů rozbili osmdesátič­lenný gang, který vydělával peníze podobnými podvody. Převážně šlo o Nigerijce žijící v USA, komplice měl však gang i přímo v Africe.

Jde o globální fenomén. Například ve Spojených státech jen za loňský rok podle dat Federální obchodní komise (FTC) vytáhli podvodníci ze svých obětí přes dvě stě milionů dolarů, v přepočtu přes čtyři a půl miliardy korun. Oproti roku 2018 je to podle tamních úřadů nárůst o čtyřicet procent. A před několika dny CNN informoval­a o případu vdovce z Oregonu, který podvodem přišel zřejmě o rekordní částku – dvě stě tisíc dolarů, v přepočtu čtyři a půl milionu korun.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia