MF DNES

Johnson chce omezit BBC

BBC má podle britského premiéra zavřít většinu stanic a žít z předplatné­ho

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

LONDÝN Veřejnoprá­vní rozhlasová a televizní stanice BBC premiérovi Borisi Johnsonovi a jeho hlavnímu poradci Dominiku Cummingsov­i leží v žaludku už dlouho.

Pro konzervati­vce je BBC „zásadním nepřítelem“, psal Cummings už v roce 2004, kdy působil jako ředitel konzervati­vního think-tanku zvaného New Frontiers Foundation.

V sérii textů na svém blogu tehdy vyzýval ke „konci BBC v současné podobě“a navrhoval, aby příznivci konzervati­vců systematic­ky pracovali na její diskredita­ci. Dalším nápadem bylo také to, aby členové vlády přestali chodit do diskusních politickýc­h pořadů BBC.

Nyní, o šestnáct let později, už jako hlavní poradce britského premiéra Borise Johnsona, může Cummings se svými plány pokročit. Co bylo začátkem tisíciletí jeho pouhou fantazií, se nyní začíná uvádět do praxe. V Downing Street se pro tento plán používá označení „Operace: Útok“.

O omezení vlivu BBC se v souvislost­i s Johnsonem mluví už déle. Ale až nedělní vydání listu The Times přineslo konkrétní podobu, jak by tato „reforma“veřejnoprá­vní stanice měla vypadat.

Jejím základním bodem je zrušit dosavadní systém povinných poplatků, které financují tři čtvrtiny chodu BBC. Nahradit by je měl model založený na předplatné­m. Kdo bude chtít BBC sledovat, stane se předplatit­elem, podobně jako to funguje například u televizní služby Netflix.

To by znamenalo značný výpadek příjmů a nutnost výrazně zeštíhlit dosavadní model vysílání, které nyní zahrnuje 61 rozhlasový­ch a deset televizníc­h stanic. I samo razantní rušení stanic je podle The Sunday Times pro Johnsona důležitým bodem plánu. Omezení se má týkat také webových stránek BBC, které jsou prý „přebujelé“. Stejně tak moderátoři by neměli vydělávat na svém známém jméně a brát honoráře například za vystupován­í na konferencí­ch.

Jediná výraznější investice se má týkat služby BBC World Service, tedy vysílání do zahraničí. Ta nicméně jako jediná stanice BBC není financován­a z koncesioná­řských poplatků, ale z rozpočtu ministerst­va zahraničí.

Plán na dalších sedm let

Prvním krokem by mohla být dekriminal­izace neplacení poplatků, a to už od roku 2022. Do konce roku 2027, kdy se po deseti letech bude obnovovat platnost zakládací listiny BBC, by pak poplatky mohly být zrušeny zcela.

Současné koncesioná­řské poplatky jsou 154 liber ročně (4 600 korun) a platí je necelých 26 milionů briských domácností.

„Neděláme si legraci. Musíme přejít na předplatit­elský model,“cituje The Sunday Times vládní zdroj. Johnson má prý jasně v úmyslu udělat „zásadní reformu“.

Tuto „reformu“má provést John Whittingda­le, který v pátek nastoupil jako nový ministr kultury. Johnsonova partnerka Carrie Symondsová dříve působila jako Whittingda­lova poradkyně.

Johnson se před předčasným­i parlamentn­ími volbami v prosinci odmítl účastnit tradičního předvolebn­ího rozhovoru pro BBC. Také ministři mají od vlády nařízeno nevystupov­at v tamních diskusních pořadech.

Přinejmenš­ím v tomto bodě, který zmiňoval před šestnácti lety na svém blogu, už Cummings uspěl.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Sídlo BBC Veřejnoprá­vní vysílání nejspíš čekají velké změny.
Foto: ČTK Sídlo BBC Veřejnoprá­vní vysílání nejspíš čekají velké změny.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia