MF DNES

Mariánský sloup se vrací

V Praze začala stavba repliky mariánskéh­o sloupu

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Za drátěnou ohradou, která vyrostla ve středu pražského Staroměsts­kého náměstí, pobíhá nadšený padesátník s rozcuchaný­mi prošedivěl­ými vlasy, v pracovním oblečení a reflexní vestě. „Dneska to jsou pro mě takové druhé narozeniny,“popisuje sochař Petr Váňa své pocity. Obnově zničeného mariánskéh­o sloupu věnoval 23 let života.

Teď se dílo po dlouhých sporech vrací tam, kde stálo 268 let. „Každý rok jsme tomu věnovali zhruba dva měsíce práce,“popsal sochař. Vytvoření repliky čtrnáct metrů vysokého sloupu nevěnoval jen čas, ale i peníze. Dílo dotoval z jiných zakázek, například kopie sousoší pro pražskou Loretu nebo Národní muzeum. „Tyto kopie, co jsem dělal, jsou vlastně takoví donátoři sochy pro Staroměsts­ké náměstí,“dodal sochař.

Obnova díla, které z náměstí zmizelo před stoletím, začala včera nenápadně. Dělníci a malý bagr dlaždičské firmy začali rozebírat dlažbu náměstí. Kostky postupně putovaly na valník a pak do skladu.

Hledání základního kamene

Dělníci teď postupně odhalí původní základy sloupu skryté pod náměstím. Ty sahají zhruba do hloubky dvou metrů. Podle předchozíc­h výzkumů jsou z materiálu, který zbyl při budování původního sloupu.

Na vše budou dohlížet archeologo­vé. „Stále věříme, že by se nám mohlo podařit najít původní základní kámen,“popisuje šéf pražského Národního památkovéh­o ústavu Jaroslav Podliska. Pod ním by měla být ukryta zakládací listina z roku 1650.

Obnova bude probíhat ve dvou fázích, první proběhne zhruba do konce března, kdy začínají na náměstí velikonočn­í trhy. Do té doby bude podle Váni hotová základová deska a kamenný základ, na který se posléze budou montovat stupně schodiště.

„Obnova sousoší trhy nijak neohrozí, počítáme s ním a jen upravíme rozestupy mezi stánky podle velikosti záboru,“popisuje mluvčí trhů Hana Tietze.

Po skončení trhů v polovině dubna se obnova sloupu opět rozběhne naplno. Po schodech či balustrádě sochař postupně sveze i části sousoší, které momentálně zdobí různé kouty Prahy.

S dokončením díla počítá Váňa do poloviny září. Termín je symbolický, původní dřík sloupu byl vztyčen 26. září 1650 a socha Panny Marie byla na vrchol umístěna 30. září 1650. Po 370 letech od původní instalace díla Jana Jiřího Bendla by měla být dokončena i obnova památky.

Obnova napodruhé

Poprvé přivezl Váňa repliku sloupu do Prahy už loni v létě. Kvůli chybějícím­u poslednímu razítku obnově zabránili policisté. Poté sochař dílo nechal na lodi na Vltavě a s týmem kamenosoch­ařů dál pracoval na jeho dokončení. Váňovi totiž dlouho chybělo razítko, které mu umožnilo zabrat část náměstí. Pražští zastupitel­é se totiž opakovaně nedokázali dohodnout, jestli se má sloup na náměstí znovu vrátit, či ne. Situace se změnila koncem letošního ledna a město vydalo souhlas s obnovou.

Barokní sloup připomínaj­ící konec třicetilet­é války byl stržen v listopadu 1918 davem, který jej považoval za pomník habsburské monarchie. Pak ležely jeho zbytky na náměstí. V prosinci 1918 se do vlasti vracel z exilu prezident T. G. Masaryk a jeho uvítání bylo plánováno na náměstí. Městská rada nechtěla, aby první, co uvidí, byl nepořádek na náměstí. Zlomený sloup byl proto v tichosti převezen do městského lapidária a náměstí v rychlosti předlážděn­o.

Snahy o obnovu díla přicházejí hned po jeho stržení. Dílo, které vzniklo na oslavu uhájení Prahy před Švédy a konce děsivé války, však část veřejnosti chápala jako oslavu pobělohors­ké rekatoliza­ce. s přispěním Pavla Švece

 ??  ??
 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ??
Foto: Michal Šula, MAFRA
 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Životní dílo
Sochař Petr Váňa věnoval obnově zničeného mariánskéh­o sloupu 23 let života. Sloup stál na pražském Staroměsts­kém náměstí od září roku 1650 do listopadu 1918.
Foto: Michal Šula, MAFRA Životní dílo Sochař Petr Váňa věnoval obnově zničeného mariánskéh­o sloupu 23 let života. Sloup stál na pražském Staroměsts­kém náměstí od září roku 1650 do listopadu 1918.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia