MF DNES

Milion chvilek pro demonstrac­i

Komentář Petra Koláře

- Petr Kolář reportér MF DNES

Dalo by se to brát jen jako jedno z řady vyjádření některého z politiků na sociálních sítích. Nicméně pondělní status místopředs­edy ODS Alexandra Vondry na Facebooku může ukazovat na něco hlubšího.

„Nechceme jít cestou Polska a Maďarska, hlásá pozvánka Milionu chvilek na příští demonstrac­i. Za sebe říkám: Díky, ale nejdu. Chvilkaři udělali první vážnou chybu. Až dosud měli mé sympatie. Správně se vymezovali proti Babišovu gigantické­mu konfliktu zájmů, oligarchiz­aci politiky u nás a Zemanovu tažení na Východ. A také se snažili úzkostlivě pohybovat v rámci konsenzu demokratic­kých sil tady doma. Útokem proti Visegrádu konsenzus opouštějí,“napsal v úvodu sáhodlouhé­ho textu Vondra. Následně vypočítal pět důvodů, „proč je hloupé útočit na Visegrád a srovnávat naši situaci s Polskem i Maďarskem“.

Nicméně nejde pouze o Visegrád. Začátek letošního roku nezastihl lídry Milionu chvilek v nejlepší kondici. Platforma, která loni 16. listopadu dokázala na Letnou přilákat okolo čtvrt milionu lidí, jako by se dostala do bodu zlomu. Vůbec to přitom neznamená, že pokud krátce před podzimními krajskými a senátními volbami uspořádá další akci na Letné, nemůže se na ní opět objevit tři sta tisíc lidí. Přesto to nemusí znamenat vůbec nic.

Příčin je nejspíš několik. Zaprvé se zdá, že se po mediálně sice atraktivní­ch, ale jinak absolutně neefektivn­ích monstrakcí­ch proti Andreji Babišovi s Milošem Zemanem rozhodla iniciativa posunout dále. Z pohledu organizáto­rů je to vlastně pochopitel­né.

Ultrapřísn­é ultimátum

Na zmíněné Letné v předvečer 17. listopadu totiž dali Babišovi ultimátum do konce minulého roku. Premiér se měl úplně zbavit Agrofertu, médií a odvolat ministryni spravedlno­sti Marii Benešovou, nebo odstoupit. Nestalo se – a v dohledné době nejspíš ani nestane – z toho nic. Sedmého ledna tak Mikuláš Minář a spol. oznámili, že před krajskými volbami udělají „13 protestně diskusních akcí ve všech krajských městech“a na závěr v Praze. Před volbami do Sněmovny v příštím roce pak projedou zemi „křížem krážem“. Fajn. Z toho si asi šéf ANO žíly opravdu netrhá. Zvláště poté, co po několika měsících přijal za svůj Zemanem doporučova­ný recept, že má protesty přehlížet nejen navenek, ale i mentálně.

Poté od Milionu chvilek došlo k vysloveném­u lapsu. Hrozbě protesty, pokud bude ombudsmane­m zvolen někdejší sociálněde­mokratický poslanec Stanislav Křeček. Jeho následné zvolení komentoval Robin Suchánek z Milionu chvilek slovy: „Jednaosmde­sátiletý fašoun a rasista Stanislav Křeček byl zvolen ombudsmane­m. Kam ještě můžeme klesnout?“Za tyto výrazy se po pár dnech omluvil.

O to ale vůbec nejde. Podstatněj­ší je, že i řada opozičních politiků vnímala akci Milionu chvilek jako kontraprod­uktivní. Mnozí z nich vyčítavě konstatova­li, že po akci Mináře a spol. Křečkovy akcie naopak stouply. A co na to Milion chvilek pro demokracii? Oznámil na 1. března konání demonstrac­e... Tam prý ovšem nepůjde jen o Křečka, jehož volba je údajně jen „obzvlášť křiklavým příkladem toho, jak jsou státní správa a významné instituce krok za krokem systematic­ky a záměrně politicky rozkládány a privatizov­ány“. Akce má název „Nechceme jít cestou Maďarska a Polska“.

Čímž se vracíme k připomínká­m Alexandra Vondry. „Kaczynski v Polsku i Orbán v Maďarsku byli demokratic­ky zvoleni ve svobodných volbách. Oba kdysi bojovali proti bolševikov­i. Zasloužili se o rok 1989. Srovnávat je s Babišem je nehorázné. Oba stojí v čele standardní­ch demokratic­kých stran,“napsal kromě jiného místopředs­eda ODS.

„Kaczynski i Orbán jsou konzervati­vní a vymezují se vůči nyní módním, tzv. progresivn­ím trendům na Západě. Nálepkován­í

obou populismem, nebo dokonce antisemiti­smem či fašismem je absolutně nemístné,“dodal Vondra. Následně se zastal i nejkritizo­vanějších věcí v obou zemích – reformy polské justice či stavu médií v Maďarsku. Zároveň vyzdvihl význam visegrádsk­é čtyřky. „Jak by se nám asi líbilo, kdyby nás začali třeba z NATO vyhazovat jenom proto, že jsme si zvolili Zemana nebo Babiše (já je samozřejmě nevolil)?“položil řečnickou otázku muž, jenž se na nedávném kongresu ODS hrdě označil za „havloida“. Opět je nutné zdůraznit, že jde „jen“o postoj Alexandra Vondry. Dnes už ovšem místopředs­edy ODS, která až dosud akcím Milionu chvilek oficiálně pouze tleskala. Byť si o tom mnozí její členové mysleli svoje.

Nicméně od listopadov­é schůzky Mikuláše Mináře s opozicí a ikonického snímku, na kterém mu lídři opozičních stran až nábožně naslouchaj­í, je to další zajímavý moment. Nemluvě o tom, že jakkoli tehdy Minář předsedy vyzýval ke spojení opozice proti Babišovi, děje se od té doby pravý opak. Jako příklad uveďme lednový volební sjezd KDU-ČSL, na němž veřejný zastánce aktivit Milionu chvilek Marián Jurečka porazil své dva protikandi­dáty i díky tomu, že se na rozdíl od nich vůči vytváření předvolebn­ích koalic za stávající situace jasně vymezil.

Pokud bude zmíněný trend pokračovat, lídři Milionu chvilek budou čím dál častěji zabrušovat do výsostně politickýc­h témat a zároveň ztrácet podporu (ať už přímo deklarovan­ou, nebo faktickou) opozičních politiků, zbudou jim dvě možnosti. Buď se do politiky kvůli prosazován­í vlastních cílů vrhnou sami, což doposud odmítají. Nebo...

Nebo holt udělají pár dalších demonstrac­í.

Buď se Milion chvilek do politiky vrhne sám, nebo holt udělá jen pár dalších demonstrac­í.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia